30 / 04 / 2024

Murat Yalçıntaş:AVM'ler sosyal birleşme noktası haline geldi

Murat Yalçıntaş:AVM'ler sosyal birleşme noktası haline geldi

Murat Yalçıntaş, AVM'lerin ve organize perakendenin son zamanların en önemli konseptlerinden bir tanesi olduğunu belirtti



İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Yasa Tasarısı'nın hem sektöre hem de Türkiye'ye faydalı bir halde çıkması gerektiğini bildirdi.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneğinin (AYD) ikincisini düzenlediği AVM Yatırımları Konferansında yaptığı konuşmada, AVM'lerin ve organize perakendenin son zamanların en önemli konseptlerinden bir tanesi olduğunu belirtti.

Yalçıntaş, hayatın dinamiklerinin ve ticaretin değiştiğini dile getirerek, ancak bazı sektörlerin diğerlerine nazaran daha hızlı geliştiğini anlattı.

Ayakta kalabilmek için gelecek dönemde neler olacağının iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayan Yalçıntaş, AVM'lerin sadece ticaret hayatının değil, sosyal hayatın da vazgeçilmezi olduğunu ve sosyal birleşme noktası haline geldiğini kaydetti.

Yalçıntaş, geçen hafta Gaziantep'ten oda başkanları ve sanayicilerle beraber olduğunu belirterek, onların Suriye ile vizelerin kalkmasından dolayı çok memnun olduklarını, Suriyelilerin günlük olarak hastane ve alışveriş gibi nedenlerle Gaziantep'e geldiklerini ve AVM'leri gezdiklerini anlattığını söyledi.

-"HERKES AYNI GEMİNİN İÇİNDE"-
Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Yasa Tasarı'nın piyasayı oldukça hareketlendirdiğine değinen Yalçıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim de İTO olarak girişimlerimiz oldu. Bir kere herkes aynı geminin içinde dolayısıyla bu gemi ne kadar iyi yüzerse hepimiz iyi yüzüceğiz. AVM konsepti bize yeni bir konsept değil. Aslında AVM konsepti bizde olan bir konsept. Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı AVM'lerin ilk örnekleridir. Bugünkü AVM'lerde klasik Osmanlı'daki çarşının modernize edilmiş hali.. Bu modernizasyon devam ederken her zaman dengeyi tutmak lazım. Dervişin fikri neyse zikri odur. Bu aralar işsizlikle yatıp, kalkıyoruz. Bugün işsizlik oranları yüzde 14'e çıktı. Genç nüfusta ise yüzde 25,3'e çıktı. Biz 2001 krizini yaşamadan evvel işsizlik yüzde 7'ler civarında sonra yüzde 10-11 lere oturdu. 2007 yılında büyümeye rağmen işsizlik rakamlarını aşağı çekemedik. 2008 krizinde bu rakam yüzde 14-15 bandına tutunursa ve Türkiye ekonomisinin büyümesine rağmen bunu aşağı çekemezsek bu Türkiye için çok büyük bir sorundur. "

Murat Yalçıntaş, AVM sektörünün 2009 yılında 450 bin kişiye direk, 1 milyon 350 bin kişiye dolaylı istihdam sağladığını anımsatarak, bunun toplam istihdamın yüzde 2'sine denk geldiğini ifade etti.

Yalçıntaş, "Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Yasa Tasarısı hem sektöre hem de Türkiye'ye faydalı bir halde çıkmalı. Biz bu yasayı çıkartırken ne küçükleri mağdur etmeliyiz, ne de bazı ön yargılarla AVM'lerin büyümesine, işleyişine zarar vermeliyiz. Bu her iki noktadan da ciddi şekilde kaçılmalı" diye konuştu.

İTO olarak bu tasarıyla ilgili bir çalışma yaptıklarını bildiren Yalçıntaş, sektörün tüm temsilcilerini bir araya getirdiklerini ve ortak bir noktada uzlaştıramaya çalıştıklarını kaydetti.

-"AVM'LERİ KISITLAMA SEKTÖRE CİDDİ ZARAR VERİR"-
AYD Başkanı Hakan Kodal ise, AVM'lerin açılış ve kapanış saatleri ile ilgili herhangi bir kısıtlamanın zaten zor durumda olan sektör açısından ciddi bir tehlike oluşturduğunu ifade etti.

Kodal, yeni AVM açılmasıyla ilgili belediyelerin imarla ilgili yönetmeliklerin bu konuda daha düzenli olması gerektiğine işaret ederek, yapılacak bu düzenlemelerle AVM'lerin belli bölgesel yoğunluğuna bir denetim ve kısıtlama getirilmesi gerektiğini anlattı.

2009 yılının son çeyreğinde yüzde 14 oranında ciro artışı olduğunu belirten Kodal, 2010 yılının ocak ayında ise cirolarda yüzde 10'un üzerinde artış olduğunu dile getirdi.

Kodal, 2009 yılında AVM'lerde gerçekleşen cironun 21 milyar lira olduğunu bildirerek, 2010 yılında tahmin edilen cironun ise 25 milyar lira olduğunu kaydetti.

-"BU YIL 1,1 MİLYAR KİŞİ ZİYARETÇİ BEKLENİYOR"-
Kodal, 2009 yılında AVM'leri 1 milyar kişinin ziyaret ettiğini anımsatarak, bu yıl ise 1,1 milyar kişinin ziyaret etmesini beklediklerini dile getirdi.

AVM yatırımlarında yavaşlama görünse de başlamış yatırımların etkisi ile 2008 yılına göre yüzde 15 büyüme ile AVM sayısının 238'e, kiralanabilir alan toplamının 5,7 milyon metre kareye ulaştığını dile getiren Kodal, 30 milyar dolarlık toplam yatırım ile AVM'lerin Türkiye'nin önemli bir lokomotif sektörü haline geldiğini anlattı.

Hakan Kodal, 2010 yılının AVM ve organize perakende sektöründe hızlı büyümenin ardından yaşanan sindirimin devam edeceği, verimlilik ve müşteri odaklı çalışmaların ön planda olacağı bir yıl olacağını sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön