24 / 12 / 2024

Murathan:Acil Afet Yönetim Merkezi'ne sorumluluk düşüyor!

Murathan:Acil Afet Yönetim Merkezi'ne sorumluluk düşüyor!

Valiliğin Afet Planı'nı hazırlarken dikkatli olmadığını, Büyükşehir Belediyesi'nin de şehir planlarını hazırlarken fay hatlarını göz ardı ederek haritalara işlemediğini ve Afet Merkezi'ne sorumluluk düştüğünü söyledi...



Valilik ve belediyeye mektup gönderen Murathan, herkesin sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini söyledi 


İzmir Valiliği ve  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, hazırlanan Afet Eylem Planı'nda deprem sonrası ilk toplanma yerlerinin bazılarının fay hatları üzerinde yer aldığına dikkat çekti. 


Afet Eylem Planı'nın hatalı olduğunu vurgulamak ve kamuoyunu bilgilendirmek istediklerini dile getiren Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, hem İzmir Valiliği'ne hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne eleştirilerini dile getirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na ve İzmir Valisi Mustafa Toprak'a yazdıkları mektupları göndererek depreme karşı daha ciddi sorumluluklar alınması gerektiğini bildireceklerini dile getiren Murathan, "İzmir Valiliği tarafından hazırlanan Afet Eylem Planı'nda deprem sonrası ilk toplanma yerleri ve çadır alanlarının bazıları İzmir fayı üzerinde yer alıyor. İmar planlarına kentteki 13 aktif fay işlenmeyerek bu fay hatları adeta saklanıyor. Toplanma yeri olarak Alsancak, Karşıyaka, Bayraklı kıyıları belirlenmiş. Kıyılar, depremde en çok etkilenecek alanlar içinde ilk sırada yer alıyor. Son derece yanlış bir planlama. İzmir fayı diri bir fay, artçı depremler hiç hesaba katılmadan çadır kentlerin fay üzerinde kurulması öngörülmüş" diyerek olası depremin İzmir'de felaket olabileceğini söyledi. 


Birkaç gün önce Meclis'ten geçen Torba Yasası'nı da eleştiren Murathan, "Yaptığımız çalışmalarla birilerini huzursuz ettik. Gezi olaylarından etkilenen hükümet, TMMOB ve TMMOB'a bağlı meslek odalarını devre dışı bırakmak için ciddi bir adım attı. Depremden değil, bugün hükümetin attığı adımlardan korkun" dedi. 


Valiliğin Afet Planı'nı hazırlarken dikkatli olmadığını, Büyükşehir Belediyesi'nin de şehir planlarını hazırlarken fay hatlarını göz ardı ederek haritalara işlemediğini belirten Alim Murathan hazırlanan haritaların 1/25 bin ölçekli olduğunu ve l/bin ve 1/5 bin ölçekli haritaların hazırlanması gerektiğini dile getirdi. Bu haritaların bugüne kadar hazırlanması gerektiğini, gelişmiş ülkelerde bu çalışmaların 40 yıl önce yapıldığını da sözlerine ekleyen Murathan, "Biz bilmiyorduk savunması kimseyi kurtaramaz. Acil Afet Yönetim Merkezi'ne sorumluluk düşüyor. Planlamadaki eksiklik ve yanlışlar düzeltilmeli. İzmir Büyükşehir Belediyesi afetle ilgili planlar kapsamında fayların geçtiği yerleri haritalamalı. Büyükşehir Belediyesi İzmir fayının nerden geçtiğini adeta saklıyor. Çünkü haritaları yok. Bir afet olursa Büyükşehir Belediyesi bunun altından kalkamaz. Aynı şekilde İzmir Valiliği de bu sorumluluğun altından kalkamaz" diye konuştu. 


"Planlamada eksiklik var" 


1/25 bin ölçekli planlarda aktif 13 diri fayın gözükmemesini eleştiren Murathan, 5 bin, bin ölçekli haritaların neden yapılmadığını sorgulayarak, "İstanbul yaptı İzmir niye yapmıyor? İzmir Büyükşehir Belediyesi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiyor. 


Kent planlamasında eksiklikler var. 


Büyükşehir Belediyesi'nin İnşaat Mühendisleri Odası'yla riskli bina tespiti çalışması yaptı. Ancak bu fay hatlarının yeri belirlenmeden eksik bir çalışma olacak. Fay zonu, bir depremde enerjinin açığa çıktığı alandır. Fay zonunda, tampon kuşaklar oluşturulmalı. Eksik çalışmaların bir an önce yapılması gerekiyor. Bu konuda Valilik ve Büyükşehir'e sorumluluk düşüyor. 

Doğa olaylarının afete dönüşmesi kader değildir. Toplumsal acıların tekrar tekrar yaşanmaması bizim elimizdedir" dedi. 



Ege Telgraf


Geri Dön