03 / 05 / 2024

Muratpaşa'daki tarihi konağa şeritli önlem!

Muratpaşa'daki tarihi konağa şeritli önlem!

Anlatya'nın Muratpaşa ilçesi Balbey Mahallesi’nde bulunan tarihi konak geçtiğimiz yıllarda yanmıştı. Tescilli olduğu için kalıntılarına kimsenin dokunmadığı binaya şeritli önlem alındı.



Antalya'nın en eski yerleşim yerlerinden birisi ve aynı zamanda SİT alanı olan Balbey Mahallesi'nde tehlike nedeniyle koruma komedisi meydana geliyor. Bir süre önce çıkan yangında büyük zarar gören eski konağın kalıntıları tehlike saçıyor. Oluşan tehlikeyi bertaraf etmek için binanın etrafına çekilen koruma şeridi mahalleliyi isyan ettirdi.

MUHTAR BİLE ŞAŞIRDI

Sabah Gazetesi'nden Erdoğan Öztürk'ün haberine göre; mahalle muhtarı Abdullah Uyaroğlu, geçtiğimiz yıl 432 sokak ile 427 sokağın kesiştiği noktada bulunan tarihi konağın yandığını ve kalıntılarının tehlike oluşturduğunu kaydetti. Binan okul yolunda olması nedeniyle tehlikenin oluştuğunu söyleyen Uyaroğlu, "Bunun üzerine Muratpaşa Belediyesi ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvuruda bulundum. Ancak zabıta ekipleri gelip naylon emniyet şeride çeker gitmişler. Böyle bir koruma olur mu olmaz mı bende anlayamadım" şeklinde konuştu.

AĞAÇLAR KESİLMELİ

Tescilli tarihi konakta yanmış ağaç parçalarından kurtulmanın tek yolunun yanan kısımların kesilmesi olduğunu sözlerine ekleyen Abdullah Uyarolu, okul yoluna sarkan ağaçların başta öğrenci ve vatandaşların can ve mal güvenliği için tehdit oluşturduğunu söyledi. Muhtar Uyaroğlu, şu ifadeleri kullandı: "Belediye ekipleri Koruma Kurulu korkusu nedeni ile dokunamıyor. Muratpaşa Belediye Başkan yardımcısı beni arayarak, 'Buraya dokunamıyoruz. En küçük hareketimizde kurul bizi mahkemeye veriyor' dedi. Burada bir çocuk ölürse hesabını kim verecek. Bu tehlikeden kurtulmanın tek yolu, park ve bahçeler müdürlüğünden gelecek ağaç budama ekibin sarkan ağaçları kesmesidir. Ancak onlarda 'Görev tanımızda yok' diyerek olumsuz cevap verdi. Biz tedbirin küçüğüne de büyüğüne de razıyız, rabbim daha büyük tehlikelerden mahallemizi korusun."

MAHALLELİ İSYAN ETTİ

Bölgeden çocuklarının okulu gidip geldiğini söyleyen Balbey Mahallesi sakinleri ise koruma kuruluna tepki gösterdi. Kurul korkusundan Büyükşehir ve Muratpaşa belediyesinin mahallelerinde hiçbir çalışma yapmadığı iddia eden vatandaşlar, "Orada 9 tane profesör varmış. Ne iş yaparlar. Buraya gelip tutanak tutup gidiyorlar. Yarın bir çocuk buradan geçerken başına bir tahta parçası düşüp yaralansa buna da mı tutanak tutup gidecekler. Bir şey yapmıyorlarsa en azından enkazın kaldırılmasına izin versinler" dedi.

ALLAH'A EMANET

Balbey Mahallesi sakinleri, mahallelerinde meydana gelen sıkıntılara kimse çözüm bulamıyor. Bu nedenle mahallenin bir tarafının hurdacı diğer yarısının zurnacı işgalinde olduğunu belirten mahalleli, "30 senedir sivil toplum örgütleri Balbey Mahallesi'nin sorunlarını masaya yatırıyor. Ortada hiçbir icraat yok. Olan bize oluyor. Çocuklarımız okul yolunda can verecek. Kimse umursamıyor. Bizler bile buradan geçerken canımızı Allah'a emanet ediyoruz" açıklamasında bulundu.


Geri Dön