28 / 04 / 2024

İstanbul'daki tarihi Yedikule - Sirkeci hattı 151 yıl sonra yayalara açılıyor!

İstanbul'daki tarihi Yedikule - Sirkeci hattı 151 yıl sonra yayalara açılıyor!

İstanbul'daki tarihi Sirkeci ile Yedikule arasındaki 7 kilometrelik tren yolu yaya trafiğine açılıyor. Bisiklet ve scooter ile bu tarihi hatta yolculuk gerçekleştirilebilecek. İşte detaylar..



İstanbul'da ilk demiryolunun yapımına 1869 yılında başlanmıştı. Amaç İstanbul’u Avrupa’ya bağlamaktı. Projeye göre İstanbul’dan başlayan hat Edirne, Selanik, Filibe, Sofya, Niş ve Belgrad’tan geçerek Viyana’ya bağlanacaktı. Sadrazam Mehmet Rüştü Paşa, Topkapı Sarayı’nın bahçelerinden geçmesi gereken hatta, tarihi dokunun zarar görebilme ihtimalinden dolayı karşı çıkıyordu. Fakat Sultan Abdülaziz bu hat için oldukça kararlıydı. Nihayet 1872 yılında hat tamamlandı ve Sirkeci’de bir gar yapılarak hat açıldı.

ORIENT EXPRESS’İN YOLU

Hürriyet'ten Musa Kesler'in haberine göre; söz konusu hat Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’ya açılan kapısı oldu. Balkanlar’a ve ardından Avrupa’ya ulaşımın başı ve sonu burasıydı. Ünlü Orient Express bu hat üzerinden kente gelmişti. Agatha Christie yine bu hat ile İstanbul’a gelmiş, Pera’da hikâyeler yazmıştı. 

Askeri sevkler buradan gerçekleşmiş, birçok ziyaretler ve muhacir göçleri bu hat ile kente akmıştı. Hat en son Almanya’ya giden gurbetçilerin sembolü olmuştu. 

7 KİLOMETRELİK  YEDİKULE SİRKECİ HATTI

Marmaray projesinin başlamasıyla Yedikule - Sirkeci hattı 2013 yılından beri kapalıydı. Şimdi Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü bu hattı tekrar açmayı hedefliyor.

7.3 kilometrelik tarihi hattaki gidiş - geliş şeklindeki 2 ray yolundan birinde trenler diğerinde yayalar olacak. Yayalar scooter ve bisiklet ile de bu yolu kullanabilecekler.

Sirkeci’den bu hatta giren bir kişi Yedikule’ye kadar tarihi manzaralar içinde nostaljik bir yürüyüş gerçekleştirebilecek. İki senedir devam eden proje kapsamında yayaların kullanacağı hattaki raylar söküldü. 

Yerine yürüyüş yolları yapıldı. İstasyonlar, alt ve üst geçitler yeniden tasarlandı, yeni peronlar eklendi. Hattın bir bölümünde Yeşilçam filmlerinden sahnelerin sergisi de eklenecek.

Bu bölgede daha önce tren rayları yer alıyordu. Raylar, proje doğrultusunda söküldü. Söz konusu alan artık, yürüyüş yolu, bisiklet ve scooter’la kullanılabilecek. 7.3 kilometrelik hat, Sirkeci’den Yedikule’ye kadar uzanacak. Tarihi hat üzerinde 8 durak olacak. 

Ayçiçeğinin maliyeti 15,5 TL, borsalarda 14,5 ile 15 TL! Çiftçiler aman dikkat! Son dakika fiyatlar açıklandı! 

Perakende sektöründe tehlike çanları! Yerel zincirler isyanda: “Böyle giderse kepenk kapatacağız”

Küresel petrol arzı Ağustos ayında günlük yaklaşık 280 bin varil artış gösterdi!


Geri Dön