22 / 11 / 2024
fuzul

Küresel petrol arzı Ağustos ayında günlük yaklaşık 280 bin varil artış gösterdi!

Küresel petrol arzı Ağustos ayında günlük yaklaşık 280 bin varil artış gösterdi!

Açıklanan rakamlara göre, dünyada günlük petrol üretimi Ağustos ayında bir önceki aya göre yaklaşık olarak 280 bin varil artış göstererek, 101,5 milyon varil seviyelerinde gerçekleşti.




Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) 2023 yılının ağustos ayına ilişkin küresel petrol piyasası raporuna göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerin yer aldığı OPEC+ grubunun petrol üretimi Ağustos ayında önceki aya göre, günlük 200 bin varil artış göstererek, 51 milyon varil şeklinde oldu. Yine açıklanan rakamlara göre, söz konusu artışta İran, Nijerya, Irak ve Bahreyn'in üretim artışları da etkili oldu. Ayrıca paylaşılan detaylara göre grubun üretimi Temmuz ayında Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintileriyle son iki senenin en düşük seviyelerine gerilemişti.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, günlük ham petrol arzı 9,5 milyon varil seviyelerinde sabit kalan Rusya, Ağustos ayında üst üste 2. ay Suudi Arabistan'ı geride bırakarak grubun en büyük ham petrol üreticisi şeklinde kayıtlara geçti.

Küresel petrol arzı Ağustos ayında günlük yaklaşık 280 bin varil artış gösterdi!

Ayrıca verilen bilgilere göre, OPEC+ dışı ülkelerin üretimi de Ocak ayından bu yana günlük yaklaşık olarak 1,9 milyon varil artış gösterirken, yalnızca ABD'nin üretimi günlük 800 bin varil civarında artış gösterdi. Ayrıca söz konusu ülkelerin üretimi Ağustos ayında Kanada ve Çin'den gelen ilave üretimle günlük yaklaşık olarak 50,5 milyon varil seviyelerine ulaştı.

Böylelikle dünyada günlük petrol üretimi Ağustos ayında bir önceki aya göre yaklaşık olarak 280 bin varil artış göstererek, 101,5 milyon varil şeklinde oldu.

Söz konusu bu rapora göre, OPEC+ grubunun en büyük üreticileri Suudi Arabistan ve Rusya'nın günlük yaklaşık olarak 1,3 milyon varil kesintiyi sene sonuna kadar uzatacağını açıklaması piyasaları ciddi bir arz açığıyla karşı karşıya getirdi.

Yine paylaşılan bilgilere göre, küresel petrol üretiminin bu sene geçen seneye göre günlük 1,5 milyon varil artış göstererek, 101,6 milyon varil olacağı tahmin ediliyor. Söz konusu bu artışta ABD, İran ve Brezilya en büyük paya sahip olmuş olacak.

Mayıs ayında bu yana uyguladığı gönüllü kesintilerle üretimi geçen seneye göre yaklaşık olarak günlük 900 bin varil azalma gösteren Suudi Arabistan'ın ise bu sene üretimi en çok düşen ülke olması da bekleniyor.

Küresel petrol arzı Ağustos ayında günlük yaklaşık 280 bin varil artış gösterdi!

Gelecek sene de küresel petrol arzının bu seneye göre 1,7 milyon varil artış göstererek, günlük 103,3 milyon varil olması bekleniyor. Söz konusu arz artışına OPEC+ dışı ülkelerin katkısının günlük olarak 1,3 milyon varil, OPEC+ ülkelerinin de günlük 400 bin varil olması bekleniyor.

ÇİN'DE EKONOMİK TOPARLANMA BEKLENTİSİ TALEP ARTIŞINDA DA ETKİLİ OLACAK

IEA, küresel petrol talebinin bu sene sonunda geçen seneye göre günlük 2,2 milyon varil artış göstererek, 101,8 milyon varile ulaşarak salgın öncesi seviyelerin üstüne çıkmasını bekliyor. Söz konusu bu artışta, Çin'de yeniden canlanan tüketimle birlikte jet yakıtı ve petrokimya hammaddelerine talebin de etkili olması bekleniyor.

Ayrıca küresel talebin gelecek sene de bu seneye göre günlük 990 bin varil artarak günlük 102,8 milyon varile ulaşması bekleniyor. 

Suudi Arabistan kesintiyi uzattı, brent petrolün varil fiyatı 90 doları aştı!

Brent petrol yılın en yüksek seviyelerinde: 90 doların üzerinde işlem görüyor!

Yıl sonunda Türkiye’nin enerji faturası 71 milyar doları bulabilir!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön