29 / 04 / 2024

Yıl sonunda Türkiye’nin enerji faturası 71 milyar doları bulabilir!

Yıl sonunda Türkiye’nin enerji faturası 71 milyar doları bulabilir!

Enerji fiyatlarının 2023’ün ilk 6 ayında düşük seyretmesi Türkiye’nin elini rahatlattı. Fakat petrol fiyatlarının artacağına ilişkin beklentiler Türkiye’nin enerji ithalatı faturasını da büyütecek.



Türkiye'nin enerji ithalatı faturasının 2023 sonu itibarıyla 71 milyar dolar bandında kalacağı tahmin ediliyor. Fakat en büyük iki ihracatçı olan Suudi Arabistan ile Rusya'nın ilave üretim kesintisi kararları ile Brent petrolün varil fiyatının 100 doları geçeceğine ilişkin beklentiler, Türkiye'nin enerji faturasını da katlayarak artırabilir.

Yıl sonunda Türkiye’nin enerji faturası 71 milyar doları bulabilir!

96 MİLYAR DOLARI AŞMIŞTI

Orta Vadeli Program'daki (OVP) bilgilere göre, Rusya-Ukrayna savaşından sonra Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, 2022’de emtia fiyatlarının artmasına sebep olurken, Türkiye'nin enerji ithalatı da 96.5 milyar dolar ile tarihi düzeylere yükselmişti. 2023’te, Avrupa'da gaz stoklarının yükselmesi ve Çin'de beklentinin altında kalan düşük talebin etkisiyle enerji fiyatları 2022’deki düzeylere göre önemli ölçüde geriledi. Bu kapsamda, Türkiye'nin enerji ithalatı ocak-temmuz döneminde 2022’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 26.2 düşüşle beraber 41 milyar dolar oldu. Buna paralel bir şekilde, enerji ithalatının 2022’ye göre yüzde 26.4 düşüşle beraber 71 milyar dolara ineceği öngörülüyor. Fakat, ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın petrolün gelecek yıl 107 dolara kadar çıkabileceğine ilişkin tahminleri gelecek 2 sene enerji maliyetlerinin Türkiye'yi zorlayabileceğine işaret ediyor.

Sözcü gazetesinin haberine göre, enerji fiyatlarında önemli bir değişim yaşanmadığı müddetçe gelecek yıl enerji ithalatı için 77.3 milyar dolar, 2025 yılında ise 76.3 milyar dolarlık ödeme yapılması gerekecek. Sonuçta, OVP'de Brent tipi ham petrol geçen yıl varil başına 100.8 dolar olan yıllık ortalama fiyatın bu yıl 82.3 dolar, gelecek yıl 86.7 dolar ve 2025 yılında ise 85.9 dolar olacağı tahmin ediliyor.

Yıl sonunda Türkiye’nin enerji faturası 71 milyar doları bulabilir!

DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMA HEDEFİ

Geçen hafta kamuoyuyla paylaşılan OVP'de enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen amaçlar da yer aldı. Bu kapsamda, petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetleri hızlandırılacak. Yurt dışında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) enerji sektöründe farklı ortaklıklarla faaliyette olduğu üretim sahaları ile potansiyel arz eden sahalar değerlendirilecek. Doğal gaz depolama tesislerinin depolama ve geri üretim kapasiteleri ile yükseltilecek. Sakarya gazını girdi olarak kullanarak üretecek bir tesis inşa edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan son dakika 235 adet personel alımı! Açık kadrolar ve alım yapılacak iller belli oldu!

ŞOK’ta Polisan tavan boyası 299 TL’ye, 3’lü valiz içi organizer 89,95 TL’ye, tost peyniri 115 TL’ye düştü!

Emeklilik sistemi baştan sona değişiyor! Milyonlarca emekliye iki maaş birden! Maaşlarda kesinti olmayacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön