29 / 04 / 2024

Emeklilik sistemi baştan sona değişiyor! Milyonlarca emekliye iki maaş birden! Maaşlarda kesinti olmayacak!

Emeklilik sistemi baştan sona değişiyor! Milyonlarca emekliye iki maaş birden! Maaşlarda kesinti olmayacak!

OVP ile birlikte TES de gündeme geldi. Çalışan emeklilik yaşı geldiği zaman hem SGK'dan emekli olacak hem de 60 yaşında TES çerçevesinde 2’nci emekli maaşını alacak. Aynı zamanda, iki emekli maaşını da herhangi bir kesinti olmadan alınabilecek. İşte detaylar...



Orta Vadeli Program'ın (OVP) önemli ayaklarından birini emeklilikte ek gelir yaratacak, çalışma dönemindeki yaşam standardının muhafaza edilmesini sağlayacak Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) oluşturuyor. Otomatik katılım sisteminin işverenin de katkısı ile beraber 2’nci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği TES kurulacak.

İşverenin hâlihazırdaki yükünü arttırmayan katkı formülü ortaya çıkarken, tamamlayıcı emeklilikte az aylık alandan az, fazla alandan daha fazla kesinti yapılması planlanıyor. Çalışan bireylerin sistemden emeklilikleri geldiği zaman çıkması, kademeli çıkış hakkı da seçenekler arasında yer alıyor.

Emeklilik sistemi baştan sona değişiyor! Milyonlarca emekliye iki maaş birden! Maaşlarda kesinti olmayacak!

DÜNYADA 3 SİSTEM UYGULANIYOR

Dünyada "kamu, işyeri bazlı ve gönüllü" emeklilik olmak üzere 3 farklı sistem uygulanıyor. Tamamlayıcı emeklilik bazı ülkelerde zorunlu olmak ile beraber gönüllü, mesleki, sektörel olarak değişiyor. Türkiye'de kamu emeklilik ve 3’ncü basamakta olan BES uygulanıyor.

TES, 2’nci basamak emeklilik sistemi olarak planlanıyor. Yeni sistemle bir yandan çalışan ve bir yandan da işverenin katıldığı, devletin desteklediği işyeri bazlı emeklilik sistemi güçlendirilecek.

TES sistemi, 2024’te yürürlüğe konacak. Sistem, bir taraftan ek emeklilik gelirinin ortaya çıkmasını ve bir taraftan da hane halkı tasarruflarının artırılmasını sağlayacak.

ahaber.com’un haberine göre, çalışan, işveren, devlet tarafından çalışanın kişisel hesabına aktarılacak nakdi katkılar, emeklilik yatırım fonlarında yatırıma yönlendirilecek. Bu fonların seçimi, birimin fonlar arasında dağılımını ise çalışan seçebilecek. Birikimler emeklilik yatırım fonları üzerinden değerlendirilecek. Çalışan fon seçimini kendisi gerçekleştirecek. Reel getiri buna göre ortaya çıkacak.

Emeklilik sistemi baştan sona değişiyor! Milyonlarca emekliye iki maaş birden! Maaşlarda kesinti olmayacak!

KIDEM TAZMİNATI KORUNACAK

Kıdem tazminatına tabi geçmiş döneme yönelik tüm haklar saklı tutulacak. İşveren, işçi, devlet katkısının yüzde kaç olarak gerçekleşeceği, giriş çıkış, yaş şartları yasada kesinleştirilecek. Çalışan 1 seneden az çalıştığı işyerinden ayrılırsa yalnızca çalışanın katkısı kişisel fon hesabında kalacak.

1 seneden daha fazla uzun süreli çalışılan işyerinden istifa etmesi halinde fon hesabına yatırılan primler hesapta kalacak. Fonlar nemalanmaya devam edecek.

Tamamlayıcı emeklilikte yaşın 60 olması öne çıkıyor. Çalışan emeklilik yaşı geldiği zaman SGK’dan emekli olacak ayrıca 60 yaşına geldiği zaman TES kapsamında 2’nci emekli maaşını alacak.

İki emekli maaşı da herhangi bir kesinti ve aynı zamanda, oransal azalma olmadan alınabilecek. 10 sene çalışana da 25 sene çalışana da 60 yaşını doldurduğu zaman fon hesabındaki prime göre edeme gerçekleştirilecek.

Araç sahiplerine müjde! Akaryakıtta depoları dolduracak karar! Duyanlar benzin istasyonlarına koşacak!

A101’de 6 parça tencere/tava seti 1.299 TL’ye, buharlı kırışık giderici 459 TL’ye, manuel kollu rende 199 TL’ye düştü!

2023 e-Devlet kırtasiye yardım başvurusu! Başvuru ekranı burada! Hemen başvurun!


Geri Dön