Aman dikkat! Emeklilik sistemi baştan sona değişiyor! Detaylar bir bir ayyuka çıktı!
Emeklilik sistemine büyük reformlar geliyor. TBMM’nin açılmasıyla beraber gündemde olan torba yasa, emeklilik alanında önemli değişiklikleri kapsıyor. Prim indirimleri, yaş şartı yenilikleri ve Aile ve Gençlik Bankası'nın kuruluşu gibi konular bu kanun çerçevesinde ele alınacak. İşte detaylar...
Asgari ücretten başlayan zamdan sonra emekli ve memur aylıkları da gündeme geldi. İlk torba yasayla beraber belirlenen yeni aylık zammı TBMM’de kabul edildi. Şimdi ise 2’nci torba yasa için beklentiler yükseldi. Bir yandan emeklileri bir yandan da memurları ilgilendiren bu düzenlemeler, büyük bir özveriyle takip ediliyor.
Emeklilik sistemini değiştirecek iki reform TBMM’nin açılmasıyla beraber gündeme gelecek. Prim düşürülmesi ve yaş koşuluna yönelik iki yenilik torba yasa ile uygulamaya girmiş olacak.
Milyonların alacağı asgari ücrete gerçekleştirilecek ara zam toplantılarıyla başlayan maraton emekliler ve memur için çıkartılan zam kanunuyla sürmüştü.
Ağustosla beraber de milyonlarca memurun 2024 ve 2025 yılları için sosyal ve mali haklarını belirleyecek toplu sözleşme görüşmeleri başladı.
Daha sonra ise TBMM’nin açılmasıyla birlikte ikinci önemli torba yasa masaya gelecek. Bu torba yasada Aile ve Gençlik Bankasının kurulması ve emeklilik için iki büyük reformun olacağı tahmin ediliyor.
BAĞ-KURLULARA MÜJDE
Emeklilik reformu çerçevesinde atılacak ilk adımlardan biri Bağ-Kur'lular için olacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler dahil toplam 1 milyon adet Bağ-Kur'lunun prim gün şartını 9 bin günde 7200 güne çekecek çalışmayı bitirecek.
Burada ilk olarak düzenlemenin çerçevesi netleştirilecek. İlk olarak küçük esnaf tespiti yapılacak.
Bu doğrultuda, iş yerinde çalışan işçi sayısı ile basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi farklı yollar üzerinde değerlendirmeler devam ediyor.
Aynı zamanda, tarih kriteri de belirlenecek. Gerçekleştirilecek düzenlemenin tüm süreleri kapsayıp kapsamayacağı netleştirilecek. Geçtiğimiz mart ayında uygulanmaya başlayan EYT yasası ile 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olan kişilerde yaş şartı ortadan kalktı.
EYT'lilerden Bağ-Kur'lu kadın çalışanlar 20 yılı (7200 gün), erkekler ise 25 tam yılı (9 bin gün) sağlandığında emekli olabiliyor. Eğer yeni düzenleme tüm süreleri kapsarsa, Bağ-Kur reformu çerçevesine giren EYT'li erkek sigortalı çalışanların da yaşlılık maaşına hak kazanma şartı 7200 güne düşecek.
Bu sayede, kadın ve erkek sigortalılar eşit hale gelecek. 9 bin günü sağlayamayan EYT'li erkek esnafa erken emeklilik yolu açılacak. 7200 gün sağlanır sağlanmaz emekli olunabilecek.
Fakat burada reformdan yararlanacak olan kişilerin çerçevesinin de bütün Bağ-Kurlu vatandaşları etkileyip etkilemeyeceği de büyük önem kazanacak.
EV KADININA GÜVENCE
Öte yandan, emeklilik sisteminde gerçekleşecek 2’nci reform ise ev hanımları ve anneler için olacak. Ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini devletin karşılayacağı modelin de 2023 yılı Ekim ayında TBMM’ye sunulacak torba yasayla beraber hayata geçeceği öngörülüyor.
Bu noktada, ilk olarak Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması gerekiyor. Zira gerçekleştirilecek desteklerin kaynağı bu banka olacak.
Milyonlarca SSK'lıya son dakika yüzde 14 zam müjdesi! Yeni zamlı maaş tablosu ortaya çıktı!
Başvuruyu eksiksiz yapanın hesabına ilk ve son kez 2 bin 500 TL yatacak! Resmen açıklandı!
SSK, Bağ-Kur, 4A, 4B ve 4C’lilere yüzde 31,92 oranında yeni zam müjdesi!