28 / 04 / 2024

Flaş iddia! Trafik cezalarında devrim gibi bir dönem! Sistem baştan sona değişiyor!

Flaş iddia! Trafik cezalarında devrim gibi bir dönem! Sistem baştan sona değişiyor!

Hükümet vergi sisteminde modernleşmeyi masaya yatırırken, başta trafik olmak üzere, para cezalarının gelirle bağlantılı olmasını gündeme aldı. Bir diğer değişiklik de trafik cezalarında olması öngörülüyor. Bu kapsamda, sistemin baştan sona değişeceği iddia ediliyor.



Trafik cezalarında uygulanacak yeni uygulamayla beraber bundan sonra cezaların araç bedeline göre endekslenebileceği öne sürüldü. Hükümet trafik cezalarında; İngiltere, İsviçre ve Finlandiya gibi ülkelerde yürürlükte olan benzeri sistemin bir benzeri sistem üzerine çalışıyor. Mevcutta hız sınırını ihlal eden aracın değerinin 500 bin lira ya da 5 milyon lira olması fark etmeksizin 915 lira ceza kesiliyor. Gündeme gelen yeni sistemde ise ceza kişinin geliri ya da aracın bedeline göre değişme durumu söz konusu.

 Flaş iddia! Trafik cezalarında devrim gibi bir dönem! Sistem baştan sona değişiyor!

Star gazetesinde yer alan habere göre, Zengin ve dar gelirli arasındaki ceza eşitsizliğinin önlenmesi planlanan gelişme ile ilgili üst düzey kaynaklar konu ile ilgili olarak, "Avrupa'da pek çok ülke gelire oranlı ceza sistemi uyguluyor. Türkiye'de de bu sistemin uygulamaya konulması zor değil. Kırmızı ışıkta geçen ya da hız ihlali yapan 500 bin liralık bir aracın sahibi de 5 milyonluk aracın sahibi de yaklaşık bin TL tutarında bir para cezası ödüyor. Bu durum, cezaların caydırıcılığına neden olabiliyor. Yine benzer biçimde küçük ölçekli bir işletmeyle büyük bir işletme vergi usul cezasında aynı cezayı alıyor. Bazı konularda yapısal reformlar gerçekleştirilerek bunların önüne geçilebilir" değerlendirmelerinde bulundu.

 Flaş iddia! Trafik cezalarında devrim gibi bir dönem! Sistem baştan sona değişiyor!

PEK ÇOK ÜLKE BU SİSTEMİ UYGULUYOR

Öte yandan, Finlandiya, İngiltere ve İsviçre gibi ülkelerde bazı cezalar ihlali yapan bireyin gelir düzeyine göre belirleniyor. Örneğin İngiltere'de otoyolda hız sınırını ihlal eden bir kişiye, haftalık gelirinin 1,5 katı kadar ceza yazılıyor. Finlandiya'da önceki aylarda iş insanı Anders Wiklof'a, 50 kilometre hız sınırının olduğu yolda arabasıyla 82 kilometre hızla gittiği için yaklaşık 121 bin avro trafik cezası verildi. Aynı iş insanı 2018 yılında 63 bin 680 avro para cezasına çarptırılmış ve 2013 yılında da 95 bin avro ceza ödemek zorunda kalmıştı.

Faturası kabarık gelenlere müjde! Faturalar bu yolla dibe vuracak!

A101’e iğneden ipliğe indirim geldi!  Simfer midi fırın 899 TL’ye, 6’lı güveç seti 59,90 TL’ye düştü!

Milyonlarca SSK'lıya son dakika yüzde 14 zam müjdesi! Yeni zamlı maaş tablosu ortaya çıktı!


Geri Dön