08 / 11 / 2024

Perakende sektöründe tehlike çanları! Yerel zincirler isyanda: “Böyle giderse kepenk kapatacağız”

Perakende sektöründe tehlike çanları! Yerel zincirler isyanda: “Böyle giderse kepenk kapatacağız”

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, sektördeki tekelleşmeye dikkat çekerek acil önlem alınması çağrısında bulundu. Haksız rekabete karşı olduklarını söyleyen Düzgün, üç kuşaktır bu işi yapan yerel zincirlerin böyle giderse kepenk kapatmak zorunda kalacağını kaydetti.




Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün, sektörün sorunlarının her geçen büyüdüğüne işaret ederek önlem alınmadığı takdirde üç kuşaktır bu işi yapan yerel zincirlerin, tekelleşmeye yenik düşeceğini ileri sürdü.

Ömer Düzgün, Türkiye genelinde market mağaza sayılarının 51 bini aştığına dikkat çekerek yerel zincirlerin ise giderek artan rekabet karşısında güçlerinin zayıfladığını, rekabet gücünü yitirdiğine işaret etti. Rekabete karşı olmadıklarının altını çizen Düzgün, ancak haksız rekabete karşı olduklarını belirterek, “Şu anda ülkemizin yeni market mağazalarına ihtiyacı bulunmamakta. Yeni oluşumlar ne satıyor, hangi markayı satıyor, hangi fiyata satıyorsa, bu olanakların bize de sunulmasını istiyoruz. Biz de Türkiye genelindeki tüm yerel zincirler olarak market mağazalarımızda aynı fiyata satalım” diye konuştu.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde bu yıl 14'üncüsü gerçekleşen ‘Yerel Zincirler Buluşuyor (YZB) 2023’, zirvesinin açılışında konuşan TPF Başkanı Ömer Düzgün, sektörü gelecek dönemde bekleyen tehditlere işaret ederek enflasyon gibi ekonomik sorunların yanı sıra üretim, iş gücü, tarım ve hayvancılık gibi gündem maddelerinin, ortak gayret ve dayanışma ile aşılacağına inandıklarını vurguladı.

YENİ BİR YAKLAŞIM

Düzgün, gıda perakendesinin yeni bir yaklaşıma ihtiyacı olduğunu vurgulayarak gençlerimizin marketçiliği bir meslek olarak görmelerini sağlamak için ortak adımlar atılmasını önerdi. Gençlerin  tarım ve hayvancılığa yönelmesi için gerekli tüm desteğin sağlanması gerektiğini vurgulayan Düzgün, bu konuda tüm iş birliklerine açık olduklarını söyledi.

EKOSİSTEM KAYBEDECEK

Düzgün, teknoloji ve savunma sanayi kadar önümüzdeki süreçte yerli üretim, yerel işletmeler ve tarımın da desteklenmesinin önemine işaret ederek atılacak ilk adımın Perakende Yasası'ndaki eksikliklerin giderilmesi olduğunu aktardı.

Türkiye'de 5 ve üzeri mağazaya sahip olan market sayısının 51 binin üzerine ulaştığını söyleyen Düzgün, şöyle devam etti. " Bir tarafta 46 bini aşkın discount ve ulusal market, diğer yandan 5 bin 500'ü aşkın yerel market bulunmakta. 5 ve altı mağaza sayılarını da düşünürsek market enflasyonunun vahameti açıkça görülüyor. Böyle giderse, bölgelerden ilçelere, ilçelerden köylere kadar rekabet gücünü yitiren yerel zincirler, yayımlanan raporlara göre rekabette giderek kan kaybedecek. Ulusal zincir mağaza sayısının 2029 yılında 55 bini aşacağı belirtiliyor. Rekabet gücünü kaybedecek olan yerel zincirlerin bir kısmı ya kepenk kapatacak ya da market birleşmeleri hızlanacak. Çoğu neredeyse üç kuşaktır hizmet veriyor. Tekelleşmeye yenik düşecek, yaptığı işi bırakacak. Önlem alınmazsa yerel zincirlerle birlikte, yerli üreticiler ve tüm ekosistem kaybedecek.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön