23 / 12 / 2024

Murtaza Kılçık: Adana'da ciddi bir imar planı sorunu var!

Murtaza Kılçık: Adana'da ciddi bir imar planı sorunu var!

AYAMDER Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kılçık sektörü değerlendirdi. Kılçık, Adana'da çok ciddi bir imar planı sorunu yaşandığını vurgulayarak, bunun da konut sıkıntısı ve maliyeti artırdığını dile getirdi.



Adana'nın planlama konusunda enteresan bir 11 olduğunu savunan AYAMDER Başkanı Murtaza Kılçık. Adan'nın üçte ikisinin imara kapalı olduğunu belirtti. 


2008'den bu yana şehrin yapılaşabilir bölgelerinin 3'de 2'sine ruhsat verilmediğini ileri süren Kılçık, Adana'da nazım planlarının yaklaşık 6 milyon kişinin yaşayabileceği kapasitede olduğunu belirtti. 

Kılçık, "Adana'nın 50 yıllık geleceğidir. Maalesef Adana'da yaşanan bu keşmekeştik belki bölgeler imara kapalı olması sürekli şehir dışında yeni bölgeleri imara açılma zorunluluğu getiriyor. İmara kapalı olması dönüşümün zaruretini de kendiliğinden oluşturuyor. Bu ikisi çözüldüğü takdirde esasen Adana'mızda yeni bir imar bölgesinin açmanın çok bir ihtiyacı da yok gibi görünüyor' diye konuştu. 


Kılçık, ayrıca imarla ilgili idare mahkemelerine de uyanda bulunurken, "Son yıllarda imarla ilgili mahkeme kararları incelendiğinde teknik bilir kişiliğin hep aynı kişi seçilmesi manidardır. Hatta harita mühendisi bu bilirkişi muhtelif' illere hatta Bursa ya kadar bilirkişilik yapmış olması anlaşılması güç bir konudur. Acaba onu bu kadar alternatifsiz kılan özelliği nedir merak ediyorum. Halbuki Adana'da imar konularına vakıf birçok şehir plancısı ve harita mühendisi var" ifadelerini kullandı. 


YENİ BİR SÜREÇ

 28 Mayıs'ta yürürlüğe girecek Yeni Tüketici Kanununu da değerlendiren Kılçık, maketten konut satışına son verilmesi kararının doğru olduğunu söyledi. Yeni sistemin en çok müşterilere


 MÜTEAHHİTLER ODASI KURULMALI

 Müteahhitlerin en büyük sorunun yasa müsaade etmediği için örgütlü bir toplum olmayışından kaynaklandığını belirten Kılçık, "Esas sorun müteahhitler odasının kurulmamasıdır. Oda olmadığı için bugün sabah evinden çıkan bir vatandaş 'Ben bugün inşaat yapmaya kara verdim" deyip ruhsat alıp inşaatına başlaya bitir. 


Burada mesleğin disipline edilmesi açısından illaki Türkiye de Müteahhitler Odası kurulması şarttır. Biz normalde Ticaret Odalanna bağlıyız. Ttcaret odalan çok büyük ve hantal bir yapıya sahip sorunlar orada çok görüşülemiyor. 


Müteahhitler sanayici gibi istihdam sağlayan bir kuruluş. 

Adana'da Organize Sanayide yaklaşık 28 bin işçi çalışırken inşaatlarda 50 bin işçi çalışıyor. Biz odayı hak ediyoruz odamız olması lazım" dedi. 

zarar vereceğini ifade eden Kılçık, "Satış sözleşmesi yapıldıktan sonra 36 aylık vade konusu var. 


Tüketici borçlarını bitirmeden ödeme yapmaması halinde yeni yasal bir süreç başlayacak. Bu da ayrı bir sıkıntı. En önemlisi de Adana'mız da sürekli imar sorunları yaşanıyor. Siz, müşteriye daire satış sözleşmesini yaptınız, 36 ay takside böldünüz, imzaladınız. Tam inşaata başladınız, kaba aşamasına geldiğinizde inşaat mahkeme kararıyla durduruluyor. Bunda sizin kusurunuz yok. 

Tamamıyla ilgili belediyenin yapmış olduğu 'Plan ve uygulama iptali' yüzünden süresiz bir şekilde inşaat durduruluyor" dedi. 



Habertürk Güneyli


Geri Dön