21 / 12 / 2024

Muskat Havalimanı'nı TAV İnşaat yapacak

Muskat Havalimanı'nı TAV İnşaat yapacak

TAV İnşaat, proje bedeli 1 milyar 170 milyon dolar olan Umman Muskat Havalimanı'nı yapacak.



UMMAN'ın başkenti Muscat'ta gerçekleştirilecek, alanındaki dünyanın en büyük havalimanı projelerinden Muskat Havalimanı dahilindeki ‘Pist ve Altyapı İşleri', TAV İnşaat ve Atina Merkezli CCC'nin oluşturduğu ortak girişime verildi.

Proje Müşavirliğini Danimarkalı Cowi-Larsen ve Fransız ADP'i firmalarının yaptığı projenin ihalesi, 3.4 aylık detaylı değerlendirme sonucunda, TAV İnşaat- CCC Ortak Girişimi kazandı. İhale bedeli 1 milyar 170 milyon dolar olan proje dünyanın en büyük havalimanı projelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Körfez ülkelerinden bir yenisine daha Türk Bayrağı ve TAV'ın imzasını taşımaktan gurur duyduklarını belirten TAV İnşaat İcra Kurulu Başkanı ve CEO'su Dr. M. Sani Şener, “Aynı proje kapsamında yakın tarihte ihalesi yapılacak olan terminal sinası işi için de yeterlilik aldık. Dünyada şu andaki en büyük projeler arasında yer Umman Muskat Projesi ile birlikte TAV İnşaat'ın toplam iş hacmi 9 milyar doları aştı” dedi.

Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durumda, TAV İnşaat'ın sektör devleri Strabag, J&P ve Larsen&Toubro firmalarını geride bırakarak bu ihaleyi kazandığını vurgulayan Şener, TAV İnşaat'ın gerçekleştireceği bu büyük proje sayesinde birçok Türk mimar, mühendis ve işçisi ile Türk firmasına iş olanağı yaratabilmekten büyük mutluluk duyduklarını anlattı.

Toplam 34 ayda tamamlanması planlanan Umman Muscat Havalimanı projesi kapsamında 4000 metrelik yeni pist, taksi yolları ve apron sahaları, mevcut pist, apron ve taksi yollarının yenilenmesi, havalimanı bağlantı ve yaklaşım yolları ile kavşakları yer alacak. Ayrıca, enerji nakil hatları deplasmanı, enerji merkezlerinin kurulması ve yeni hatların tesisi, ana ısıtma-soğutma merkezlerinin yapımı, yakıt hidrant hatları ve hidrant pit sistemlerinin kurulması, yardımcı binaların inşası ve çevre düzenlemesi ve drenaj işleri de yapılacak.

Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Kafkaslar'da inşaat sektöründe kısa sürede büyük projelere imza atan ve kaliteli iş anlayışını hızlı inşaat bitirme becerisi ile bütünleştiren TAV İnşaat, Türkiye'de İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Terminali,  Ankara  Esenboğa Havalimanı,  İzmir  Dış Hatlar Terminali'nin yapımını Atatürk ve Adnan Menderes Havalimanları'nın ise İç Hatlar Terminalleri'nin yenilenmesini gerçekleştirdi. Yurtdışında TAV İnşaat'ın imza attığı projeler arasında ise Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai'de bulunan Emirates A380 Hangarları, Gürcistan'da başkent Tiflis ve Batum'un Uluslararası Havalimanları ve Kahire de TB3 Kahire Havalimanı Terminal Binası'nın yapımı bulunuyor. TAV İnşaat halen Katar'da Yeni Doha Havalimanı Yolcu Terminali, Libya'da Tripoli ve Sabha Uluslararası Havalimanı ve Tunus'un Enfidha Zine El Abidine Ben Ali Havalimanları'nın inşaatını yürütüyor.

TAV ve TAV İnşaat

TAV, Tepe ve Akfen gruplarının ortak girişimleriyle 1997 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ihalesinin kazanılmasının ardından kuruldu. İstanbul Atatürk Havalimanı dünyada ‘yap-işlet-devret' modeliyle gerçekleşen havalimanı projelerinin ilk örnekleri arasında yer aldı. TAV 12 yıl boyunca hem havalimanı yapım projelerinde, hem de havalimanı işletmeciliği gibi yepyeni bir sektörde Türkiye'nin uluslararası markalarından biri olma yolunda çok önemli adımlar attı.

Hızlı büyüme ve yeni yatırım fırsatları nedeniyle yeniden yapılanarak ‘inşaat' ve ‘işletme' hizmetlerini ‘TAV İnşaat' ve ‘TAV Havalimanları Holding' olarak gruplandıran TAV, çalışmalara devam ediyor.

TAV bünyesinde 2003 yılında kurulan TAV İnşaat bugüne kadar yaklaşık 2 milyon 720 bin metrekarelik inşaat projesinin altına yüklenici olarak imza attı. TAV İnşaat'ın genel merkezi İstanbul'da olmak üzere Kahire, Doha, Dubai, Tunus, Bahreyn ve Tripoli'de faaliyet gösteren ofisleri bulunuyor. Kurum, havalimanı inşası dışında dünyada sınırlı arza sahip bir alan olan teknik bakım ve onarım desteği konusunda tecrübeli ekibi ve deneyimleri ile de hizmet veriyor.

Dünyada gittikçe artan bir ihtiyaç olan havalimanı altyapısı alanında da danışmanlık yapan TAV İnşaat, Körfez Bölgesi'nde büyük bir iş hacmine sahip, yüksek teknoloji kullanımı gerektiren akıllı binalar da inşa ediyor. TAV İnşaat; Türkiye'de İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali, Ankara Dış ve İç Hatlar Terminali, İzmir Dış Hatlar Terminali inşasını ve Gürcistan'daki Tiflis ve Batum Uluslararası Havalimanları ve Mısır'daki Uluslararası Kahire Havalimanı TB3 Terminali yapımı projelerini gerçekleştirdi. Şirket yurtdışında ise Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Tunus, ve Libya'da da birçok projeye imza attı.

Bunlar arasında Dünyanın en büyük havalimanları içerisinde yer alacak olan Katar - Doha Uluslararası Havalimanı Terminal Kompleksi ve Libya Tripoli Uluslararası Havalimanı Yolcu Terminali de bulunuyor. Ayrıca; TAV Havalimanları Holding'in işletmesini 40 yıl boyunca yapacağı Tunus'taki Enfidha Havalimanı'nın inşaatı komple bir havalimanı (greenfield) olması sebebi ile TAV İnşaat'ın projeleri içinde özel bir yer alıyor. Bölgenin prestijli havalimanı yatırımlarından biri olacak Umman Muskat Uluslararası Havalimanı Projesi'nin ilk ihale paketi olan Pist ve Altyapı İşleri de TAV İnşaat'ın imzasını taşıyacak önemli projeler arasında bulunuyor. Bunlara ek olarak; akıllı bina konsepti ile tasarlanan, Dubai Marina'da yer alan 101 katlı, dünyanın en yüksek yapılarından, Marina 101 Gökdeleni de TAV İnşaat'ın gerçekleştirmekte olduğu projeler bulunuyor.

Umman Muskat projesi ile birlikte TAV İnşaat'ın toplam iş hacmi 8 milyar dolar'dan 9.17 milyar dolara yükseldi. Bu rakamın 1 milyar 672 milyon dolarını tamamlanmış projeler oluşturuyor.

1 milyar 672 milyon dolarlık projeler tamamlandı

TAV İnşaat'ın tamamlanmış projelerinin toplamı 1 milyar 672 milyon doları buluyor. Tamamlananan havalimanı inşaatları şunlar:

* İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali-Türkiye
* Ankara Esenboğa Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali-Türkiye
* İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali-Türkiye
* Dubai Emirates A380 Hangarları Çatı Çelik Konstrüksiyonu-BAE
* Uluslararası Tiflis Havalimanı-Gürcistan
* Uluslararası Batum Havalimanı-Gürcistan
* Uluslararası Kahire Havalimanı TB3 Terminali- Mısır

Şirketin devam havalimanı inşaatları 6 milyar 388 milyon doları buluyor. Bu inşaatlar şöyle:

* Yeni Doha Havalimanı Terminali ve A&B ve C İskele Yapıları-Katar
* Uluslararası Yeni Enfidha Havalimanı-Tunus
* Uluslararası Yeni Tripoli Havalimanı Yolcu Terminalleri-Libya
* Uluslararası Sabha Havalimanı Yolcu Terminalleri-Libya
* Alanya Gazipaşa Havaalanı - Türkiye
* İstanbul Atatürk Havalimanı Büyütme ve Tri-Jenerasyon Tesisi-Türkiye

Bunların yanı sıra Sulafa Tower (Dubai/BAE), Emirates Financial Tower- (Dubai/BAE) ve Marina 101 Tower- 101 Katlı Gökdelen İnşaatı (Dubai/BAE) bulunuyor. (Hürriyet)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Muskat Havalimanı'na TAV İnşaat imzası

Umman'ın başkenti Muskat'ta gerçekleştirilecek, dünyanın en büyük havalimanı projelerinden Muskat Havalimanı dahilindeki ‘Pist ve Altyapı İşleri', TAV İnşaat ve Atina Merkezli CCC'nin oluşturduğu ortak girişime verildi

İhale bedeli 1 milyar 170 milyon dolar olan proje dünyanın en büyük havalimanı projelerinden biri olarak kabul ediliyor. TAV İnşaat İcra Kurulu Başkanı ve CEO'su Dr. Sani Şener, “Aynı proje kapsamında yakın tarihte ihalesi yapılacak olan terminal sinası işi için de yeterlilik aldık. Dünyada şu andaki en büyük projeler arasında yer Umman Muskat Projesi ile birlikte TAV İnşaat'ın toplam iş hacmi 9 milyar doları aştı” dedi. Toplam 34 ayda tamamlanması planlanan proje kapsamında 4 bin metrelik yeni pist, taksi yolları ve apron sahaları, mevcut pist, apron ve taksi yollarının yenilenmesi, havalimanı bağlantı ve yaklaşım yolları ile kavşakları yer alacak. (Milliyet)

Körfez şeyhlerini TAV'ladı

Umman'ın başkenti Muscat'ta gerçekleştirilecek, dünyanın en büyük havalimanı projelerinden Uluslararası Muskat Havalimanı Projesi dahilindeki "Pist ve Altyapı İşleri", TAV İnşaat ve Atina Merkezli CCC'nin oluşturduğu ortak girişime verildi. TAV İnşaat İcra Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO)'su Sani Şener, "Umman Muskat Projesi ile birlikte TAV İnşaat'ın toplam iş hacmi 9 milyar doları aştı" dedi. TAV İnşaat'ın sektör devlerini geride bırakarak bu ihaleyi kazandığına dikkat çeken Şener, "TAV İnşaat'ın gerçekleştireceği bu büyük proje sayesinde birçok Türk mimar, mühendis ve işçisi ile Türk firmasına iş olanağı yaratabilmekten büyük mutluluk duyuyoruz" diye konuştu. Toplam 34 ayda tamamlanması planlanan Umman Muscat Havalimanı projesi kapsamında 4 bin metrelik yeni pist, taksi yolları ve apron sahaları, mevcut pist, apron ve taksi yollarının yenilenmesi, havalimanı bağlantı yolları ile kavşakları, enerji merkezlerinin kurulması ve yardımcı binaların inşası ve çevre düzenlemesi yer alıyor. (Sabah)

TAV inşaat Muscat Havalimanı'na 1.1 milyar dolarlık iş yapacak

Umman'ın başkenti Muscat'ta gerçekleştirilecek, Uluslararası Muscat Havalimanı Projesi dahilindeki 'Pist ve Altyapı İşleri, TAV İnşaat ve Atina merkezli CCC'nin (Consolidated Contractors Company) oluşturduğu ortak girişime verildi.

Proje müşavirliğini Danimarkalı Cowi-Larsen ve Fransız ADP'i firmalarının yaptığı 1 milyar 170 milyon dolarlık projenin dünyanın en büyük havalimanı projelerinden biri olarak kabul edildiği belirtildi.

9 milyar doları aştık

TAV İnşaat İcra Kurulu Başkanı ve CEO'su Sani Şener, "Aynı proje kapsamında yakın tarihte ihalesi yapılacak olan terminal binası için de yeterlilik aldık. Umman Muscat Projesi ile birlikte TAV İnşaat'ın toplam iş hacmi 9 milyar doları aştı" dedi. Şener, Körfez ülkelerinden bir yenisine daha Türk Bayrağı'nı taşımaktan gurur duyduklarını söyledi. Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durumda, TAV İnşaat'ın sektör devleri Strabag, J&P ve Larsen&Toubro firmalarını geride bırakarak bu ihaleyi kazandığına dikkati çeken Şener, TAV İnşaat'ın gerçekleştireceği bu proje sayesinde bir çok Türk mimar, mühendis ve işçisi ile Türk firmasına iş olanağı yaratılacağını belirtti.

34 ayda tamamlanacak

34 ayda tamamlanması planlanan Umman Muscat Havalimanı projesi, 4 bin metrelik yeni pistin yanısıra şunları içeriyor: Taksi yolları ve apron sahaları, mevcut pist, apron ve taksi yollarının yenilenmesi, havalimanı bağlantı ve yaklaşım yolları ile kavşakları, enerji nakil hatları deplasmanı, enerji merkezlerinin kurulması ve yeni hatların tesisi, ana ısıtma-soğutma merkezlerinin yapımı, yakıt hidrant hatları ve hidrant pit sistemlerinin kurulması, yardımcı binaların inşası ve çevre düzenlemesi ve drenaj işleri yer alıyor. (Hürriyet)

Umman'a en büyük havalimanlarından birini inşa edecek  
 
Havalimanı projelerinde uzmanlaşan TAV İnşaat, dev firmalarla yarıştığı ihaleleri kazanarak Türkiye'nin göğsünü kabartıyor. TAV İnşaat ve Atina merkezli Consolidated Contractors Co (CCC) kurdukları konsorsiyumla dünyanın en büyük havalimanı projelerinden birini üstlendi.  
 
Konsorsiyum, Umman'ın Muscat Havalimanı'nın genişletilmesi işini içeren 450 milyon riyal (1,17 milyar dolar) bedelli ihaleyi kazandı. Küresel krize rağmen TAV'ın ihalede Avusturyalı Strabag, Fransız Vinci, Hintli Larsen&Toubro gibi dünya devi firmaları geride bırakması dikkat çekti. 34 ayda tamamlanması beklenen proje sayesinde birçok Türk mimar, mühendis ve işçi yeni iş imkânına kavuşacak. 1EKONOMİ 11

TAV İnşaat'ın Üst Yöneticisi Sani Şener, Körfez ülkelerinden bir yenisine daha Türk bayrağını ve TAV'ın imzasını taşımaktan gurur duyduklarını söyledi. Konsorsiyumun pist ve altyapı işlerini yapacağını belirten Şener, aynı proje kapsamında yakın tarihte ihalesi yapılacak olan terminal binası işi için de yeterlilik aldıklarını kaydetti. Umman Muscat Havalimanı projesi kapsamında 4 bin metrelik yeni pist, taksi yolları ve apron sahaları, mevcut pist, apron ve taksi yollarının yenilenmesi, havalimanı bağlantı ve yaklaşım yolları ile kavşakları, enerji nakil hatları deplasmanı, enerji merkezleri kurulması ve yeni hatların tesisi, ana ısıtma-soğutma merkezlerinin yapımı, yakıt hidrant hatları ve hidrant pit sistemlerinin kurulması, yardımcı binaların inşası ve çevre düzenlemesi ve drenaj işleri yer alıyor.

Umman projesiyle toplam iş hacmi 9 milyar doları aşan TAV İnşaat, İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali, Ankara Esenboğa Havalimanı, İzmir Dış Hatlar Terminali'nin yapımını, Atatürk ve Adnan Menderes havalimanlarının ise iç hatlar terminallerinin yenilenmesini gerçekleştirdi. Yurtdışında ise Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai'de bulunan Emirates A380 hangarları, Gürcistan'da Tiflis ve Batum'un uluslararası havalimanları ve Kahire'de TB3 Kahire Havalimanı terminal binasını yapan TAV, halen Katar'da Yeni Doha Havalimanı yolcu terminali, Libya'da Tripoli ve Sabha Uluslararası Havalimanı ve Tunus'un Enfidha Zine El Abidine Ben Ali havalimanlarının inşaatını yürütüyor. 2007 yılı cirosu 6,24 milyar doları bulan Atina merkezli CCC, 1952 yılında Lübnan ve Filistinli Kamel Abdul-Rahman, Hasib Sabbagh ve Said Khoury isimli 3 genç girişimci tarafından kuruldu. İlk Arap inşaat şirketlerinden biri olarak kabul edilen CCC'de Hassib Sabbagh yönetim kurulu başkanı, Said Khoury ise genel müdür görevlerini üstleniyor. Ortadoğu'nun en büyük mühendislik ve inşaat firması olan CCC'nin 60 ayrı ulustan 140 binden fazla çalışanı var. EKONOMİ SERVİSİ


MNG-Limak, Riyad'ı suya kavuşturacak

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a su sağlayacak dünyanın sayılı deniz suyu projelerinden birine Türk şirketleri ortak oldu. Su ve Elektrik Bakanlığı bünyesindeki Deniz Suyunu Dönüştürme İdaresi tarafından beş paket olarak ihale edilen ve 2,4 milyar dolara mal olacak projenin B1 paketi Türk MNG-Limak ortaklığı tarafından inşa edilecek. Ras Al Zaur Riyad İsale Hattı olarak isimlendirilen proje Riyad'a günde 900 bin metreküp su pompalayacak. Riyad'da yapılan imza törenine Suudi Arabistan Su ve Elektrik Bakanı Abdullah Abdurrahman Al-Husayin, Riyad Büyükelçisi Naci Koru, MNG adına Mehmet Nazif Günal ve Limak adına Nihat Özdemir katıldı. Proje ile Riyad, Sudeyr, Al-Macmua, Şakraa, Al-Ğaat, Sedik ve Al-zülfi gibi yerleşim yerlerine içme suyu ulaştırılacak. 900 kilometre borunun döşeneceği projenin 36 ayda tamamlanması bekleniyor. Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir projenin Suudi Arabistan'da aldıkları ilk iş olduğunu söyledi. (Zaman)

TAV İnşaat Lübnanlı şirketle güçbirliği yaptı, Umman Havalimanı'nın 1.1 milyar dolarlık altyapı ve pist işini aldı

Muskat Havalimanı'nın 1.1 milyar dolarlık pist ve altyapı işleri için açılan ihaleyi TAV İnşaat ile Atina merkezli Lübnanlı Consolidated Contracting Company'nin oluşturduğu ortak girişim grubu kazandı

Umman'ın başkenti Muskat'ta gerçekleştirilecek  dünyanın en büyük havalimanı projelerinden Muskat Havalimanı'ndaki  1 milyar 170 milyon dolarlık ‘Pist ve Altyapı İşleri' ihalesini, TAV İnşaat ve Lübnanlı üç girişimcinin 1952'de kurduğu Atina merkezli CCC'nin (Consolidated Contracting Company) oluşturduğu ortak girişim kazandı.

6-7 milyar dolarlık proje
TAV'ın 3.5 aylık bir detaylı değerlendirme sonucunda pist ve altyapı işleri ihalesini kazandığı Muskat Havalimanı'nın toplam yatırım bedeli 6-7 milyar dolar civarında bulunuyor. Körfez ülkelerinden bir yenisine daha Türk Bayrağı ve TAV'ın imzasını taşımaktan gurur duyduklarını belirten TAV İnşaat İcra Kurulu Başkanı  Dr. M. Sani Şener, “Aynı proje kapsamında çok yakın bir tarihte ihalesi yapılacak olan terminal binası işi için de yeterlilik aldık. Dünyada şu andaki en büyük havalimanı projeleri arasında yer Umman Muskat Projesi ile birlikte TAV İnşaat'ın toplam iş hacmi 9 milyar doları aştı” diye konuştu.
Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durumda, TAV İnşaat'ın sektör devleri Strabag, J&P ve Larsen&Toubro firmalarını geride bırakarak bu ihaleyi kazandığını vurgulayan Şener, TAV İnşaat'ın gerçekleştireceği bu büyük proje sayesinde birçok Türk mimar, mühendis ve işçisi ile Türk firmasına iş olanağı yaratabilmekten büyük mutluluk duyduklarını anlattı.

Dünyanın 13. büyüğü
TAV'ın ortak girişim grubunu oluşturduğu CCC dünyanın 13. büyük inşaat şirketi ve hemen hemen her bölgede büyük projeler gerçekleştiriyor.
34 ayda tamamlanması planlanan Umman Muskat Havalimanı projesi kapsamında 4 kilometrelik yeni pist, taksi yolları ve apron sahaları, mevcut pist, apron ve taksi yollarının yenilenmesi, havalimanı bağlantı ve yaklaşım yolları ile kavşakları yer alacak. Ayrıca, enerji nakil hatları deplasmanı, enerji merkezlerinin kurulması ve yeni hatların tesisi, ana ısıtma-soğutma merkezlerinin yapımı, yakıt hidrant hatları ve hidrant pit sistemlerinin kurulması, yardımcı binaların inşası ve çevre düzenlemesi ve drenaj işleri de gerçekleştirecek.

Kısa sürede bitiriyor
TAV İnşaat, Türkiye'de İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Terminali, Ankara Esenboğa Havalimanı, İzmir Dış Hatlar Terminali'nin yapımını Atatürk ve Adnan Menderes Havalimanları'nın ise İç Hatlar Terminalleri'nin yenilenmesini gerçekleştirdi.

Yurtiçi ve yurtdışında 9.17 milyar dolarlık iş yapıyor
Yurtdışında TAV İnşaat'ın imza attığı projeler arasında ise Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai'de bulunan Emirates A380 Hangarları, Gürcistan'da başkent Tiflis ve Batum'un Uluslararası Havalimanları ve Kahire de TB3 Kahire Havalimanı Terminal Binası'nın yapımı bulunuyor.
TAV İnşaat halen Katar'da Yeni Doha Havalimanı Yolcu Terminali, Libya'da Tripoli ve Sabha Uluslararası Havalimanı ve Tunus'un Enfidha Zine El Abidine Ben Ali Havalimanları'nın inşaatını yürütüyor.

İş hacmi büyüyor
Umman Muskat projesiyle birlikte TAV'ın toplam iş hacmi 8 milyar dolardan 9.17 milyar dolara yükseldi. Bu rakamın 1.6 milyar dolarını tamamlanmış projeler oluşturuyor. (Radikal)


Geri Dön