06 / 05 / 2024

Mustafa Akkaya: ''2013’te sabit santral kurmayı hedefliyoruz''

Mustafa Akkaya: ''2013’te sabit santral kurmayı hedefliyoruz''

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren Akyapı Grup, başkentteki birçok şantiyenin beton tedarikçilerinden. Bu alanda sağlam adımlarla ilerleyen grup, enerji sektörüne girmek için de hazırlık yapıyor.



İnşaat sektöründe faaliyet gösteren Akyapı Grup, başkentteki birçok şantiyenin beton tedarikçilerinden. Bu alanda sağlam adımlarla ilerleyen grup, enerji sektörüne girmek için de hazırlık yapıyor.

KISA zamanda kendinden bahsettiren Akyapı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkaya henüz 25 yaşında genç bir girişimci.

Ancak başkentin en büyük beton santrallerinden birinin patronu. İnşaat sektörüne çekirdekten başlamış. Mustafa Akkaya’nm başında bulunduğu Akyapı Grup, Kırıkkale’de yaptığı yatırımın ardından yaklaşık 7 milyon TL ile ikinci yatırımı Akyurt’ta gerçekleştirdi.

Sektöründe her geçen gün gelişerek büyüyen Akyapı Grup, marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Biz de bu hızlı büyümenin ve markalaşma sürecinin detaylarını Mustafa Akkaya ile konuştuk.

Akyapı Grup olarak birçok alanda başarılı işler yürütüyorsunuz. Bugüne geliş hikâyenizi dinleyebilir miyiz?

Akyapı 1993 yılında babam Mehmet Akkaya ve amcam Mustafa Akkaya’nın ortaklığıyla kuruldu. İlk dönemlerde inşaat malzemeleri, ardiye ve kereste fabrikası alanlarında hizmet verdi. 2002 yılma kadar bu şekilde devam edildi ve 2002 yılında hazır beton sektörüne girdik. O dönemde hazır beton sektöründe aracılık yapıyorduk. 2009’da ben askerden gelince Set Beton’un  Ankara  bölge satış bayiliğini aldık. 2011 'in mart ayma kadar bayi olarak faaliyet gösterdik. Set Beton’u Limak Holding alınca biz de Li- mak’la yolumuza devam ettik. 2011 yılının başında hedefimizi belirlemiştik. Yap sat sistemiyle inşaat sektörüne girdik ve ilk etapta 50 konuttan oluşan bir projeye başladık. Ardından nakliye işine girdik. 2011’in ağustos ayında Limak Holding Kırıkkale’de bir tesis çalıştırmaya karar verdi. Bize de taşeronluk teklifinde bulundular. Bu iş aslında hedeflerimiz arasında yoktu ancak 2011’de Kırıkkale’ye ciddi bir yatırım yaptık. İki ay içinde bölgede inanılmaz bir başarı elde ettik.

Bölgenin küçük olmasına rağmen yaklaşık 150 bin metreküp beton sattık. Bunun üzerine bu bölgede bir santral kurma ihtiyacı hissettik. 2011’in sonunda başladığımız bu yatırımı kış şartlarının ağırlığına rağmen 5 ay içinde devreye aldık. Bu tesis Ankara’nın en büyük beton santrallerinden biri. Ankara’daki beton santrallerinden bir farkımız da makine parkımızın çok daha geniş olmasından kaynaklanıyor. Ankara’nın en büyük 52 metre 6 boğumlu beton pompasını aldık. Şu anda bölgenin neredeyse beton ihtiyacının yüzde 80’ini biz karşılıyoruz.

Kurmuş olduğunuz santralin, bulunduğu bölge itibariyle ne gibi avantajları var?

Tesisimiz 12 dönüm arazi üzerine kurulu. Tam otomatik son sistem bir tesis. Saatte 165 metreküp beton üretme kapasiteye sahip. Ankara'da kurulması planlanan fuar alanına 2 kilometre, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ne de 6 kilometre mesafede. Çevremizde planlanan bazı projeler bu yıl başlamadı ancak önümüzdeki yıllarda başlamasını bekliyoruz. Bu durumda iş hacmimiz daha da artacak. Bu arada havalimanına da yakın bir bölgedeyiz. Bu da bizim için önemli bir avantaj. Havalimanının büyütülmesi için çalışmalar yapılıyor. Bu proje kapsamında da aldığımız işler var. En büyük avantajlarımızdan biri de Limak’la çalışıyor olmamız. Çünkü Limak Holding’in Türkiye’de çok iddialı olduğunu düşünüyorum. Diğer taraftan bölgenin avantajlı olması da bize ileride büyük kazançlar sağlayacak.

Araç filonuz ve mevcut kadronuzdan bahseder misiniz?

Araç filomuzda toplam 36 araç var. Bunun 20 tanesi mikser. 5 tanesi beton pompası, diğerleri ise mıcır taşımacılığında kullandığımız çekici fırlardan oluşuyor. Biz istesek 20 tane daha araç alabiliriz ancak macera arayan bir firma değiliz. Sırf gösteriş olsun diye 20 tane tır

daha alalım diyecek bir firma da değiliz. İşimizin potansiyeli neyse ona göre hareket ediyoruz. Kırıkkale ve Akyurt’ta toplamda yıllık hedefimiz 300 bin metreküp beton satmak. Bunun içinde elimizdeki araç parkı yeterli. Yeterli olmadığı dönemlerde Limak’ın diğer tesislerini ve araçlarını kullanabiliyoruz. Bölgenin en büyük tesisine ve beton pompasına sahibiz. Bu da demek oluyor ki biz bu bölgenin en büyüğüyüz.

Hedefleriniz nelerdir? Başka sektörlere girmeyi planlıyor musunuz?

2013’te belirlediğimiz bölgeler var oralarda mobil santral ve sabit santral kurmayı hedefliyoruz. Tabii bazı tedirginliklerimiz de var. Ancak ne olursa olsun o bölgelerde Akyapı’nm santralleri olacak. Çubuk’ta yeni bir şirket binası yapıyoruz. Onu da en kısa sürede tamamlayacağız. Henüz 25 yaşındayım Bir işe girerken etrafımdakilerin de fikrini alıyorum. Uzun dönemdeki hedeflerim arasında enerji sektörüne girmek de var. Hatta daha şimdiden bazı görüşmelere başladık.

Bu başarınızın sırrı ne?

Ben bu işin mutfağından geldim. B şirkette çaycılık yaptım. Küçük bir nakliye aracımız vardı, onda çimento taşıdın Büyük kum kamyonlarımızı kullandın Muhasebeyle ilgilendim, mali müşavir! oturdum tartıştım. Dışarıya çıktım bete sattım, kum sattım, çimento pazarlardır Bu işin her alanında bulundum. Kimi “Mustafa, geç bu şirketin başına otur buraya” demedi. Yani bu işin her aşamasından geçerek buraya geldim. Limak ( masaydı bu duruma gelirmiydim bilmiyorum ancak fırsatları kullanmak da çok önemli.


İş ve Yaşam


Geri Dön