02 / 05 / 2024

Mustafa Demir: Emlakta sınırlar kalksın

Mustafa Demir: Emlakta sınırlar kalksın

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın mütekabiliyet ile ilgili çalışmalarıyla umutlanan inşaat sektörü, "Bazı ülkelere vizelerin kalkması gibi emlakta da sınırlar kalksın" diyor



İnşaat sektörünün kanayan yarası haline gelen yabancıya mülk satışında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın çalışmaları sektörde umutları artırdı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in dün Sabah Gazetesi'ne yaptığı açıklamalar inşaat sektörü temsilcilerinin de farklı yorumlarına neden oldu. İnşaat sektörünün patronları konunun aciliyetini dile getirerek ülkelerle teker teker yapılacak anlaşmaların zaman alacağını dile getirdi. Bazı sektör temsilcileri ise bu ülkelerin bazılarını vize uygulanmadığı gibi bireysel satışlarda da daha rahat hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Aksi taktirde çok önemli bir fırsatın kaçırılacağını dile getiren sektör temsilcileri düzenlemeler konusunda sektör oyuncularının da fikirlerinin alınmasını önerdi. Bu arada Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, konunun adli tatilin ardından Meclis gündemine alınacağını söyledi.

Ali Ağaoğlu / Ağaoğlu İnşaat Yön. Krl. Bşk.
'Anlaşma yıllar alır, tek taraflı kaldırılsın'
MÜTEKABİLİYETLE ilgili teker teker yapılacak anlaşmalar seneler alır. Suudi Arabistan'da mülk alma gibi bir derdimiz yok ama onlara mülk satmak gibi bir derdimiz var. Bunun için de mütekabiliyet tek taraflı kaldırılabilir. Büyümeye ihtiyaç var diyoruz. Büyümek için kendi kaynaklarımız yeterli değil diyoruz. Bu kaynağı sağlamanın en önemli yolu mülk satmak. Amerikalı, Suudi Arabistan'da alamıyor ama ona mülk satıyor. Hatta yatırım yapana oturma müsadesi bile veriyor. Yetkili merciler gerekli düzenlemeleri yaparken sektör oyuncularının da fikrini almalı.

Murat Kurum / Emlak Konut GYO Genel Mdr.
'Adli tatilden sonra Meclis gündeminde'
MÜTEKABİLİYET ilkesi nedeniyle yaşananların kısa sürede çözüleceğine inanıyorum. Konuyu Bakan Bey'e ilettik. Konuyla ilgili çalışma yapılıyor. Kısa sürede bitecektir. Adli tatilden sonra TBMM'nin gündemine geleceğini, yıl sonuna kadar çözüleceğini düşünüyorum. Tek tek ülkelerle değil tüm yabancıların Türkiye'de konut alabilmesine ilişkin bir düzenleme olacaktır.

Nazmi Durbakayım / Teknik Yapı Yön. Krl. Bşk
'İspanya'daki sistemin aynısı bizde de olmalı'
MÜTEKABİLİYET devlet politikasıdır. Bazı ülkelerle aşılamıyordur. Ona saygı duyarız. Kangren olmuş birkaç ülkeyle çözüm sunulabilir. Piyasanın canlanması için bir yabancı İspanya'ya gidip nasıl mülk alıyorsa o şekilde muamelelerin hızlanması lazım. Mütekabiliyetin olduğu Avrupa ülkeleriyle de bazı sorunlar yaşanıyor. Bürokratik işlemlerin hızlandırılacağı sistem olmalı.

'Mehmet Okay / Ant Yapı Yön. Krl. Üyesi
Bu ülkelerden vizesiz gelebiliyorlarsa emlak da alabilmeliler'
MÜTEKABİLİYETİN uygulandığı bazı ülkelere biz vize uygulamazken onlar bize uyguluyor. Aynı turizm olduğu gibi katma değer sağlayacağına inanılan bir sektör olan emlak sektöründe de turizmdeki gibi politikalar uygulanabilir. En azından bireysel satışlarda daha rahat davranılması gerekir. 'Siz bize vermiyorsanız, biz de size vermiyoruz' demememiz lazım. Bakanlığın bu konuda çalışmalar başlatması çok güzel. Ekonomik anlamda inşaat sektörüne sağlayacağı katma değeri düşünce mütekabiliyet olmayan ülke vatandaşlarının bizden mülk satın almalarında sakınca görmüyorum.
Dilek Taş/Sabah


Geri Dön