03 / 01 / 2025

Mustafa Demir: Etkili bir yapı denetim uygulanmalı!

Mustafa Demir: Etkili bir yapı denetim uygulanmalı!

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye’nin, yeryüzünün en aktif deprem kuşaklarından birisinin içerisinde bulunmasının, etkili bir yapı denetim sisteminin uygulanmasını zorunlu kıldığını söyledi



Demir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2011 yılı bütçesinin sunumunda yaptığı konuşmada, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının, 1848 yılından bu yana günün değişen şartlarına göre ülkenin kalkınmasına ve Cumhuriyetin çağdaş medeniyet idealinin gerçekleşmesinde önemli sorumluluklar üstlendiğini kaydetti.

Değişen şartların, Bakanlığın, bir yandan bazı görev ve yetkilerini başka kurumlara devrini gerekli kılarken bir yandan da yeni sorumluluklar ve yetkilerle donatılmasının sağlandığını dile getiren Demir, bu haliyle Bakanlığın dünyadaki çağdaş uygulamalar da örnek alınarak düzenleyici, denetleyici ve yol gösteren bir kurum olmasının hedeflendiğini söyledi.

Kentsel Geliştirme Stratejisi’nin (KENTGES) ülkenin mekansal planlama, yerleşme ve yapılaşma konularında Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 yılını hedef alan bir "kentleşme ve imar vizyonu" olduğunu belirten Demir, KENTGES ile "ulaşım, altyapı, konut ve arsa sunumu, afetlere hazırlık, koruma, iklim değişikliği, yaşam kalitesi, sosyal politikalar ve katılım" konularında merkezi ve yerel düzeyde yapılacak iş ve işlemlerin belirlediğini ifade etti.

Demir, başlatılan Yapı Kooperatifleri Otomasyonu ve Denetleme Projesiyle, yapı kooperatifleri ve üst kuruluşlarıyla ilgili tüm iş ve işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesinin amaçlandığını kaydetti.

"İnşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştırılamayacağına" ilişkin kanun hükmünün Ocak 2012’de yürürlüğe gireceğini anımsatan Demir, geçen yıl Aralık ayında değiştirilen teşkilat kanununa ilişkin yönetmeliğin de yayınlanma aşamasına geldiğini kaydetti.

Demir, Türkiye Ulusal Coğrafi Veri Portalının 2011 yılında hizmete girmesini hedeflediklerini bildirdi.

-2010’DA 296 İŞ BİTİRİLECEK-

2010 yılında, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait geçmiş yıllardan devam eden ve yeni işler olmak üzere Genel Bütçe yatırımı olarak 4 milyar 645 Milyon TL proje bedelli ve yıllık ödeneği 1 Milyar 344 Milyon TL olan 636 yatırım projesi üzerinde çalışıldığını bildiren Demir, "2010 sonu itibariyle 920 Milyon 982 bin TL proje maliyetli 350 Milyon 641 Bin TL ödenekli 296 adet işin bitirilmesi planlanmıştır" dedi. Demir, şunları söyledi:

"Hükümetimiz döneminde inşaat sektörünün canlandırılması, Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülen yapı denetimine ilişkin çalışmalara ayrı bir önem kazandırmıştır. Yeryüzünün en aktif deprem kuşaklarından birisinin içerisinde bulunması, topraklarının yüzde 96’sı farklı oranlarda deprem tehlikesine sahip olması ve nüfusunun yüzde 98’inin de bu bölgelerde yaşaması sebebiyle, ülkemizde etkili bir yapı denetim sisteminin uygulanması zorunluluğu bulunmaktadır.

Halen ülke topraklarımızın yüzde 24’üne ve nüfus olarak da 50’sine tekabül eden bölgelerde yapı denetim çalışmaları devam etmektedir. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren de Yapı Denetim Sisteminin tüm ülke genelinde uygulanmasına başlanılacaktır.

Yapı Denetim alanında görev alan firma sayısı 8 Kasım 2010 itibariyle 820’ye, sistemde görev alanların sayısı ise denetçi, mühendis-mimar, kontrolör ve yardımcı kontrol elemanıyla birlikte 36 bin 625’e ulaşmıştır.

Denetim işleri biten ve sertifika alarak sistemden çıkartılan inşaatlar hariç bugün itibariyle 131 Milyar TL bedelli 259 milyon metrekare inşaat denetlenmektedir."

Demir, bugüne kadar yapılan uygulamalardan edinilen tecrübeler ışığında yönetmeliğin aksayan yönleri ve eksiklerini dikkate alınarak yeni bir Yapı Denetimi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağının hazırlandığını bildirdi.

-BİNALARDA YÜZDE 50 ENERJİ TASARRUFU-

Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğinin binalara Enerji Kimlik Belgesi verilmesini öngördüğünü anımsatan Demir, "Ülkemiz, tükettiği enerjinin yüzde 75’ini ithal eden bir ülke durumundadır. Ülkemizde tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 40’lık kısmının binalarda kullanıldığı dikkate alındığında, enerjiyi verimli kullanma adına bütün tedbirleri almak durumundayız. Enerji Performans Yönetmeliğinin uygulanmasıyla binalarımızda hem yüzde 45-50 oranında enerji tasarrufu sağlanacak hem de sera gazı emisyonlarının önemli ölçüde azaltımı sağlanacaktır" dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir, İller Bankası tarafından belediyelere 2009 yılında 1 milyar 83 milyon TL, 2010 yılında 1 milyar 183 milyar TL kredi kullandırıldığını bildirdi.

Bakanlığının yürüttüğü bazı projelerle ilgili bilgi veren Demir, 2011’de Bakanlığına 1 milyar 170  milyon TL ödenek öngörüldüğünü söyledi.
AA


Geri Dön