22 / 11 / 2024
fuzul

Mustafa Demir: İnşaat sektöründe 30 yıl dinamik geçecek

Mustafa Demir: İnşaat sektöründe 30 yıl dinamik geçecek

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, inşaat sektöründe 30 yıl çok dinamik bir dönem geçeceğini tahmin ettiklerini söyledi




Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, inşaat sektörüne yönelik olumsuz beklenti içinde olmamak gerektiğini ifade ederek, "sektörde 30 yıl çok dinamik bir dönem geçeceğini tahmin ettiklerini" söyledi.

ING Bank, Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) işbirliğiyle ikinci mortgage zirvesini, Ankara'da Sheraton Otelinde düzenledi.

Zirvenin açılışında konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir, hükümetin mortgage (tut-sat) sistemine büyük önem verdiğini belirterek, 2007 yılında konuya ilişkin düzenlemelerin yapıldığını anımsattı.

Türkiye'de inşaat sektörünün küresel krizden "bir miktar etkilendiğini" ifade eden Demir, inşaatın, genel anlamda ekonomideki olumlu ve olumsuz gelişmelerden ilk önce etkilenen sektör olduğu söyledi.

Demir, krizle de bağlantılı olarak olumsuz beklenti içine girmemek gerektiği kaydederek, "Bir de şunu hesap etmek lazım; inşaat sektörü çok iyi gittiği dönemlerde belli zamanlarda duraksama da yaşar" dedi.

Türkiye inşaat sektöründe 30 yıl çok dinamik bir dönemin geçeceğini tahmin ettiklerini dile getiren Demir, inşaat sektörünün hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli başarıları bulunduğunu, mortgage sisteminin de bunu geliştireceğini söyledi. Demir, "Türkiye'de bunun gelişimini Amerika'daki, batıdaki gibi belli riskleri de taşımayacak şekilde yapılandırma noktasında da hükümetimiz kararlı, tüm düzenlemelerin takibini buna göre yapıyor" dedi.

Suriye heyetiyle görüşmesi nedeniyle konuşmasını kısa tutan Bakan Demir, Bakanlığın sektöre yönelik çalışmaları hakkında kısaca bilgi verdi, zirveden çıkacak sonuçların çalışmalara önemli katkı sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.

-ING BANK GENEL MÜDÜRÜ NAGEL-
ING Bank Genel Müdürü Wilfred Nagel de konuşmasında, 110 bin çalışanı bulunan bankanın büyük avrupa bankaları arasında yer aldığını, Türkiye pazarına da 2,5 yıl önce girdiğini kaydetti.

Banka olarak mortgage sistemine büyük önem verdiklerini ifade eden Nagel, ortalama pazar paylarının üzerinde mortgage kredileri bulunduğunu söyledi.

Nagel, küresel krizin çıkış noktasına atıfta bulunarak "Son bir kaç yılda ters giden neydi" sorusunu yöneltti ve sorunun temelinde müşteri ile finansör arasındaki bağlantının kopmasının yer altığını belirtti. Nagel, bankanın krediyi sattığını, bunun da teminatın kalitesini etkilediğini anlattı.

Türkiye pazarında böyle bir sorun yaşanmadığını kaydeden Nagel, Hollanda ile Türkiye verilerini kıyaslarak, Türkiye'de bu alanda büyük potansiyel bulunduğunu ifade etti. Nagel, Türkiye'de GSMH'nın 617 milyar dolar, yaşayan mortgage bakiyesinin 28 milyar dolar olduğunu, Hollanda da ise rakamların sırasıyla 794,7 milyar dolar ve 829 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu belirterek, potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

ING Bank'ın bu alanda büyük deneyimi bulunduğunu, mortgage konusunda banka içinde özel bir organizasyon yapısına sahip olduklarını anlatan Nagel, emlak müşavirleriyle de işbirliğini geliştirmek istediklerini söyledi.

ING Bank Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Vincent van den Boogert de konuşmasında, ING Bank'ın 400 milyon avroluk konut kredisi bakiyesine sahip olduğunu ifade ederek, bankanın yapısı hakkında bilgi verdi.

Banka olarak emlakçılara her zaman destek verdiklerini kaydeden Boogert, emlakçılarla işbirliği içinde olduklarını, bu sene de sektöre desteği sürdüreceklerini söyledi. Sektöre yönelik eğitim programları düzenleyeceklerini ifade eden Boogert, "Ayrıca potansiyel müşterilerin ev alma eğilimlerini analiz eden yeni ürünümüz ING Mortgage Barometre ile her ay sektörün nabzını tutacağız" diye konuştu.

-TEMFED BAŞKANI TAYLAN-
Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan da Türkiye'de toplam yatırımların yaklaşık yüzde 50'sini inşaat sektörü, inşaat sektörünün de yüzde 75'ini konut inşasının oluşturduğunu ifade ederek, gayrimenkul ve inşaat sektörünün ülke ekonomisi için önemine dikkati çekti.

Taylan, Türkiye'de gayrimenkul sahipliği oranının yüzde 65'lerde seyrettiğini, bunun Avrupa standartlarına göre azımsanamayacak bir rakam olduğunu belirterek, "Halen yüzde 35'lik bir açığın var olması, bunun ötesinde git gide önem kazanan nitelikli konut talebi ve yenilemelerle birlikte ülkemizde her yıl ortalama 400 bini aşan konut ihtiyacı vardır" dedi.

Sektöre yönelik karamsarlığı doğru bulmadığını ifade eden Taylan, şöyle konuştu:
"Önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerimiz mevcut konut açığının yanı sıra artan nitelikli konut talebi ve yenilemelerle birlikte talebin artarak devam edeceği yönündedir. Son 2 yıldır azalan arzın, mevcut stokların erimesiyle birlikte yeniden oluşacağı ve böylelikle kademeli olarak bu yıl itibariyle büyüme rakamlarının artan bir şekilde gerçekleşeceğini düşünüyoruz.

Yetersiz olan ticari gayrimenkul stoklarına yönelik gerek yabancı gerekse yerli yatırımcıdan yoğun talebin geleceği, sahil kentlerinde de uzun zamandır yasal düzenlemeler nedeniyle yaşanan belirsizliğin ortadan kalkmış olması da talebin bu bölgelerde artacağı yönünde görünmektedir."

Emlak danışmanlarının yasal dayanak ve sorumluluk içinde çalışması gerektiğini ifade eden Taylan, "Emlak Danışmanlığı Yasası"nın çıkarılmasını hem çalışanların hem de tüketicilerin bu alanda en önemli beklentisi olduğunu söyledi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

'Türk inşaatçılar 30 yıl boyunca dinamik olacak'

Mortgage Zirvesi'nde konuşan Bakan Demir, inşaat sektörünü gelecek 30 yıl boyunca çok dinamik bir dönemin beklediğini açıkladı 

ING Bank ve Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) işbirliğiyle ikincisi  Ankara  Sheraton Otel' de düzenlenen Mortgage Zirvesi'nde konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, inşaat sektörünü gelecek 30 yıl boyunca çok dinamik bir dönemin beklediğini ifade etti. Hükümetin 2007'de düzenleme yaptığı mortgage'ın da bu gelişimde payı olacağını vurgulayan Demir, “Krizle bağlantılı olarak olumsuz beklenti içine girmemek gerek. Bir de şunu hesap etmek lazım: İnşaat sektörü çok iyi gittiği dönemlerde belli zamanlarda duraksama da yaşar” dedi.
Mortgage'ı, ABD ve diğer batı ülkelerinde olduğu gibi belli riskleri de taşımayacak şekilde yapılandırma noktasında hükümetin kararlı olduğuna dikkat çeken Demir, “Hükümetimiz, tüm düzenlemelerin takibini buna göre yapıyor” dedi.

Rakamlar büyüyecek
Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan da konut açığının yanı sıra artan nitelikli konut talebi ve yenilemelerle birlikte talebin artacağına inandıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Son 2 yıldır azalan arzın, mevcut stokların erimesiyle birlikte yeniden oluşacağı ve böylelikle kademeli olarak bu yıl itibariyle büyüme rakamlarının artan bir şekilde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Yetersiz olan ticari gayrimenkul stoklarına yönelik gerek yabancı gerekse yerli yatırımcıdan yoğun talebin geleceği, sahil kentlerinde de uzun zamandır yasal düzenlemeler nedeniyle yaşanan belirsizliğin ortadan kalkmış olması da talebin bu bölgelerde artacağı yönünde görünmektedir.”

‘TÜRKİYE‘DE MORTGAGE SORUNU YOK'
ING Bank Genel Müdürü Wilfred Nagel, küresel krizin çıkış noktasına atıfta bulunarak, sorunun temelinde müşteriyle finansör arasında bağlantının kopmasının yer aldığını ifade etti.
Türkiye pazarında sorun olmadığınıı kaydeden Nagel, Hollanda ile Türkiye verilerini kıyasladı. Türkiye'de GSMH'nın 617 milyar dolar, yaşayan mortgage bakiyesinin 28 milyar dolar olduğunu kaydeden Nagel,  “Hollanda'da rakamlar sırasıyla 794.7 ve 829 milyar dolar.  Potansiyel iyi değerlendirilmeli” dedi.
Milliyet


Geri Dön