22 / 12 / 2024

Mustafa Demir kimdir?

Mustafa Demir kimdir?

2004 Yerel Seçimleri’nde Fatih Belediye Başkanı seçildi. 2009 Yerel Seçimlerinde ise Fatih ile Eminönü birleşince Tarihiyarımada Fatih’in Belediye Başkanı olan Mustafa Demir kimdir? İşte Mustafa Demir...



Mustafa Demir kimdir?

Mustafa Demir, 1959 yılı Diyarbakır doğumlu. İlkokul’u Ergani’de, orta ve lise eğitimini Kahramanmaraş’ta tamamlayan Mustafa Demir bugün Fatih Belediye Başkanı.


Mustafa Demir, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde eğitime başladı, 1983 yılında mezun oldu. Kendisi gibi diş hekimi olan Şule Hanım’la evlendi. Diş Hekimleri Dostluk ve Dayanışma Derneği’nin Kurucu Başkanlığını yaptı.


1997 yılında DP’de Genel Başkan Yardımcısı olarak Korkut Özal ile birlikte aktif siyasete başladı.


2001 yılında AK Parti İstanbul İl Kurucu Üyesi, 2003 yılında Ak Pati İstanbul İl Halkla İlişkiler Tanıtım Medyadan sorumlu İl Başkan Yardımcısı oldu.


2004 Yerel Seçimleri’nde Fatih Belediye Başkanı seçildi. 2009 Yerel Seçimlerinde ise Fatih ile Eminönü birleşince Tarihiyarımada Fatih’in Belediye Başkanı oldu.


Ayrıca dönemsel olarak Haliç Belediyeler Birliği Başkanlığı yaptı.


Nerede doğduğu sorusuna cevap nedeniyle kimliğinin bir parçası ama aynı anda yaşanan zaman süresince kişiliğinin oluşmasına katkıda bulunacak şehirler oluşturma idealiyle yola çıkan Mustafa Demir, belediyecilikte hizmet anlayışını farklı bir boyuta taşıdı.


Kentsel yenileme, eğitim, bilişim, tarihi eserlerin restorasyonu, sosyal belediyecilik gibi birçok alanda ilk ve örnek olacak projelere imza atan Demir, ‘Marka ve Akıllı Şehir’ oluşturma yönünde çalışmaya devam ediyor.


İki çocuk babası olan Demir, İngilizce biliyor. Siyasete, tarihe, sanata ve spora ilgi duyuyor.


Mustafa Demir'in Fatih Belediyesi'nin resmi internet sayfasında yer alan mesajı şu şekilde:


29 Mart 2009 Yerel Seçimleri ile birlikte, Eminönü ilçesi ile resmi olarak birleşen ve bu tarihten itibaren Tarihi Yarımada’nın tamamını kaplayan Fatih, yerleşik nüfusuyla yaklaşık 450 bin, gündüz nüfusuyla 3 milyona yakın bir nüfusu barındırıyor.


8500 yıllık tarihiyle İstanbul’un en köklü yerleşim merkezi olan ve sahip olduğu dünya kültür mirasına ait hazinelerle sadece İstanbul’un değil, dünyanın da gözbebeği sayılan Fatih, 1950’li yıllardan beri yaşadığı yoğun göç nedeniyle doğal ve tarihi güzelliğini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bölgede zaman içinde pek çok çöküntü bölgesi oluşmuş, yoğun nüfusla birlikte altyapı problemleri de ortaya çıkmıştır.


Sur içi dediğimiz, Tarihi Yarımada’nın tamamını kaplayan ilçemizin tarihi ve doğal güzelliklerini korumak amacıyla SİT alanı ilan edilmesiyle birlikte, bölgenin yeniden planlanması gerekmiştir.


2004 yılında göreve gelmemizle birlikte oluşturduğumuz stratejik plan çerçevesinde adım adım ilerleyerek, Fatih’e 5 yılda 50 yıllık yatırım gerçekleştirmeyi başardık. Fatih’in sosyo-kültürel yapısına ve ekonomisine doğrudan katkı sağlayan bu yatırımlarla Fatih’in yalnız bugününe değil, yarınlarına da hizmet etmeyi amaçladık.


Çalışmalarımızın üzerinde yükseldiği asıl anlayışımız ise, kapsamlı bir toplumsal dönüşüm projesidir. Amaç, sadece tarihi ve kültürel mirası turizme açmak ve Fatih halkının sadece ekonomik yaşamına katkıda bulunmak değil; Fatih’te sosyal ve kültürel bir canlanmayı da sağlamaktır. Bu amaca ulaşmanın olmazsa olmaz koşullarından biri de katılımcı bir anlayışı hayata geçirmektir.


Toplumsal dönüşüm projemizin en önemli ayaklarından biri de, Fatih halkının sosyo- ekonomik düzeyinin yükseltilmesidir. Bu nedenle, Fatih’te ekonominin canlanmasına ve istihdamın artmasına özel bir önem veriyoruz. Stratejik planımızın adım adım hayata geçmesiyle birlikte, Fatih’te ortaya çıkacak yeni iş alanlarının gerektireceği kalifiye işgücü ihtiyacının karşılanması amacıyla meslek edindirme kurslarını yeniden yapılandırıyoruz.


Fatih’in yeniden bir kültür merkezi haline getirilmesi de toplumsal dönüşüm projesinin bir başka ayağını oluşturuyor. Resim sergileri, tiyatro ve film gösterimleri, konserler, fotoğraf sergileri, paneller, konferanslar, sanat atölyeleri ve şenlikler her zaman gündemimizde olan ve uygulamaya geçirdiğimiz etkinlikler arasında. Fakat daha önemlisi, bu etkinliklerin bizzat Fatih halkı tarafından gerçekleştirilmesini sağlayacak bir kültür altyapısını oluşturmaktır. Bunun için de üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve sanat dünyası ile işbirliği içinde daha kapsamlı ve kalıcı projeleri gündemimize alıyoruz. Geçtiğimiz dönem Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla tamamlanarak Fatihlilerin hizmetine sunduğumuz Ali Emiri Kültür Merkezi ve Nikah Salonumuz da bu projelerin hayata geçtiği yeni yer oldu.


Yine bu dönemde gençlerimizin eğitim alanındaki eksikliklerinin giderilmesi ve sınav başarılarının artırılmasının yanı sıra, sosyo-kültürel açıdan gelişimini hedefleyen bilgi evlerimiz hizmete giriyor. Halen hizmette olan 5 bilgi evimize, bu yıl semt konaklarımız bünyesinde hizmete girecek olan 3 yeni bilgi evi daha eklenecek. Semt Konaklarımız da özellikle Fatihli hanımların ve çocukların sosyalleşme ihtiyacının karşılandığı mekanlar olacak. Taziyeden, kutlamaya, spordan, bilgi evi ve muhtarlığa kadar, bir nevi küçük belediye olarak hizmet verecek olan semt konaklarımızı Fatih’imizin önemli merkezlerine inşa ederek, büyük bir eksikliği de gidermiş olacağız.


Ülkemizin en önemli üniversite ve vakıf hastanelerini bünyesinde barındıran Fatih’te, halkımızın birinci basamak sağlık hizmetlerine kolayca ulaşabileceği sağlık ocaklarının sayısı son derece yetersizdi. 5 yıllık hizmet dönemimizde, asli görevlerimiz arasında olmamasına rağmen, bu sorunu ortadan kaldırmak için her mahallemize bir sağlık ocağı kazandırma gayreti içinde olduk. Hedefimiz olan 24 sağlık ocağının 18 tanesini tamamlayarak, Sağlık Bakanlığımıza devrettik. Planlanan sağlık ocaklarımızın tamamı hizmete girdiğinde, sağlıkta AB standartlarını yakalamış olacağız.


Gençlerimizin sokaklardan kurtularak enerjilerini daha yapıcı bir biçimde kullanmaları amacıyla spor tesislerini yaygınlaştırma çalışmalarımız da bütün hızıyla sürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyemizin desteği ile Fatih’e spor tesisleri kazandırıyoruz. Edirnekapı’daki Fatih Spor Kompleksimiz çok yakında olimpik yüzme havuzu, squash, boks, güreş, halter, masa tenisi ve bilardo salonları, konferans salonları, aletli jimnastik ve kondisyon salonları ile spora gönül veren tüm gençlerimizin hizmetine giriyor. Silivrikapı’daki olimpik ölçülerdeki buz pateni pistimiz bir süredir Fatihlilerin hizmetinde... Mimar Sinan Stadı da uluslar arası ölçülerde modernize edilerek,  yenileniyor. Çalışmalar tamamlandığında amatör kulüplerin antrenman sahası olarak kullanıma açılacak olan statta, futbol, voleybol ve basketbol sahaları yer alıyor.


Daha önce dağınık halde bulunan birimlerimizi tek çatı altında toplayan Belediye Hizmet Binamız, geçtiğimiz dönemde Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla inşa edilerek, hizmete girmişti. Fatihlilerin hak ettikleri kaliteli hizmeti, ulaşımı kolay, otoparklı, modern ve kent estetiğine yakışır bir binada almaları için planlanan yeni hizmet binası kompleksimiz içinde bir de şehir tiyatroları sahnesi inşa ediliyor. Reşat Nuri Sahnesi adını verdiğimiz tiyatro inşaatımız tamamlandığında Belediye Hizmet Kompleksimiz gece gündüz yaşayan bir yere dönüşecek.


Belediye hizmet binamızın tamamlanmasıyla birlikte devreye giren Süper Hizmet Çözüm Masaları da, Fatihlilerin belediye hizmetleriyle ilgili sorunlarını çözmek ve hizmet kalitemizi en üst seviyeye çıkarmak amacıyla oluşturuldu. Şeffaflık, hız, güven ve en önemlisi vatandaş memnuniyetinin en üst seviyede tutulmasını sağlayan sistem, Fatihlilerin de beğenisini kazandı.


Ayrıca, Belediyemiz ile Fatih halkı arasındaki iletişim köprüsü oluşturmak amacıyla kurulan Fatih Belediyesi İletişim Merkezi (FABİM) de çalışmalarını düzenli olarak sürdürüyor. Fatih halkı, ister bir telefonla, ister elektronik postayla, isterse de bizzat başvurarak her türlü sorun, öneri ve şikâyetini FABİM’e ulaştırabiliyor ve çözümü takip edebiliyor.  FABİM, halkın sadece belediye ile olan ilişkilerinde değil, devletin diğer kurumları ile olan ilişkilerinde de bir köprü görevi görüyor.


Dikkat edilirse, şu ana kadar saydıklarım arasında belediyenin temel görevleri olarak görülen çöp toplanması, yolların yapılması, imar uygulamaları gibi konulara hiç değinmedim. Çünkü bunlar bir belediyenin en temel görevleridir. Ancak yine de aksayan hizmetlerimiz olursa, Fatih halkının Fatih’e sahip çıkmasını ve her duyarlı vatandaş gibi sorunları FABİM aracılığı ile belediyeye iletmelerini istiyorum.


Başta da belirttiğim gibi, klasik belediyecilik anlayışı bizim anlayışımız olamaz. Hedef, Fatih’te kapsamlı bir toplumsal dönüşümü sağlamaktır. Fatih’i tarihi birikimiyle, alt yapısıyla, sosyal ve kültürel gelişimiyle kentleşmesini sağlamak ve Avrupa Birliği standartlarında İstanbul’un örnek ilçesi haline getirmek için çalışıyoruz.


Şimdi, tek gayemiz, bize gösterilen teveccühe hizmetimizle layık olmaktır.


Saygı ve Sevgilerimle...


Mustafa DEMİR

Fatih Belediye Başkanı




Fatih'de kentsel yenileme kapsamında yeşil alan yüzde 400 arttı!
Mustafa Demir: Aksaray yenilendiğinde değer artışı 1 iken 5'e çıkacak!




Geri Dön