Mustafa Kara: 'KDV indirimi kalıcı olmalı'
İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Mustafa Kara: "Sektörümüzde büyümenin ve ihracatın devam etmesi için bu oranın kalıcı olması gerekir" dedi.
Kara yaptığı açıklamada, mobilya sektörünün önemli bir büyüme potansiyeli taşıdığını, bu ay başında yapılan KDV'yi 3 ay süreyle yüzde 8'e indirme kararıyla hem istihdamın artmasına, hem de işçi çıkarmaların önüne
geçildiğini belirtti.
Kararın olumlu etkilerinin çok kısa sürede gözlemlediğini, iç pazarın kayda değer biçimde hareketlendiğini ifade eden Kara, şöyle devam etti: "Bu sektörde geçimini sağlayan 250 bin aile var. Bu 1 milyon kişiyi
doğrudan etkilenmesi demektir. Evlenmeler artacak. Eşyasını değiştiremeyenler değiştirme fırsatı bulacak. Ayrıca, son aylarda biriken stokların kısa sürede eriyecek. Piyasayı canlandırmak suretiyle bu krizi daha az sıkıntı ile atlatabiliriz."
-"YÜZDE 8 KDV ORANI KALICI OLSUN"-
Kara, yüzde 8 olan KDV oranının kalıcı olması gerektiğini, bunun sektörde kayıt dışı çalışanlarını kayıt altına girmesi bakımından da önemli etkisi olacağını söyledi. Kara, şunları kaydetti: "Bu oran hem sektörümüz, hem hükümet, hem de vatandaşın yararına olacak.
Maliye Bakanlığı üç ay süreyle KDV girdisi rakamlarını incelesin. Yüzde 18 iken üç aylık KDV girdisiyle yeni orandan girdiyi hesaplasın. Ben iddia ediyorum ki, yeni oranda KDV girdisi iki katı daha fazla olacak. Bir de KDV'si bizim gibi yüksek olan ürünlerde pazarlık payı oluyor. Vatandaş KDV pazarlığı yaparak,
faturasız daha ucuza malı satın alma yoluna gidiyor. Bu da kayıt dışılığı getiriyor.
Düşük KDV'de pazarlık ortadan kalkacağı için kayıt dışılığın önüne geçilliş olacak. Esnaf da bu pazarlık sıkıntısından kurtulmuş olacak. Mobilya alacak olan vatandaşlarımız için fiyatlar daha cazip hale gelecek. Bu,
tüketiciler için de çok önemli bir fırsat yaratır. İkincisi durgunluktan şikayetçi olan mobilya üreticileri için talep, dolayısıyla satışlarda hareketlilik demek olur. Ancak unutulmamalı ki, asıl kazançlı devlettir.
Satışların artması aynı zamanda vergi artışı demek. Bu işten herkes kazançlı çıkacak."
-İHRACAT TEŞVİK KREDİSİNİNİ KULLANIMI KOLAYLAŞTIRILMALI-
Mobilya sektörünün 6 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu, ihracatının 1 milyar 300 milyon doları bulduğunu bildiren Kara, teşvik edilmesi halinde Türkiye'deki ihracatın lokomotif sektörlerinden biri haline geleceğini savundu.
Kara, sözlerini şöyle tamamladı: "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İhracatı Destekleme Merkezi ihracatı teşvik
kredisi veriyor. Ancak bu krediyi alabilmek çok zor. Bir kaç büyük firma alıyor, geriye kalan orta ve küçük firmalar bürokratik işlemleri ağır olması nedeniyle kullanımı kolay değil. Bu kredinin bir kanun ya da genelge ile kullanımı kolaylaştırılmalı. Kredinin kullanımı o kentteki ticaret odaları ya da esnaf birlikleri tarafından verilerek yaygınlaştırılmalı. Bu krediden küçük firmalarımızda yararlanabilirse, ihracatımız 4-5 katına çıkacağından eminim."