Mustafa Kemal Yılmaz: Borsa İstanbul GYO'lara çok önem veriyor!
Borsa istanbul & Reidin; Uluslararası GYO Panelinde konuşan SPK ikinci Başkanı Şafak, "GYO çerçevesinde alt yapı yatırımlarının finansmanına yönelik çalışmada son aşamaya gelmiş bulunmaktayız" dedi...
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) İkinci Başkanı Bekir Sıtkı Şafak, "GYO çerçevesinde alt yapı yatırımlarının finansmanına yönelik çalışmada son aşamaya gelmiş bulunmaktayız ve yakında bu düzenlemenin de yürürlüğe girmesini hedefliyoruz" dedi. Borsa İstanbul&Reidin Uluslararası GYO Paneli'nde konuşan Şafak, gayrimenkul sektörünün gelişmekte olan ülkeler için önemli bir yatırım aracı olduğunu belirtti. Şafak, SPIC'nın sermaye ihtiyacı olan şirketlerle yatırımcılar arasında köprü kurabilen enstrümanların oluşturulması amacıyla düzenlemeler yaptığım ifade ederek, şunları kaydetti:"Bunlardan biri de GYO çerçevesinde akyapı yatırımlarının finansmanına yönelik çalışmadır.Bunda da son aşamaya gelmiş bulunmaktayız ve yakında bu düzenlemenin de yürürlüğe girmesini hedefliyoruz.
GYO Fonu düzenlemesini de sermaye piyasamıza kazandırmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Yeni kanun ile bunun önündeki engel kalktı."Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Yılmaz, gayrimenkul sektörünün hem finansal hem de reel anlamda büyük bir ivme kazandığını anlatarak, sektörün gelişmesini ivmelendiren en önemli hususlardan birinin de menkul kıymetleştirme olgusunun olduğunu söyledi.Yılmaz, son dönemde gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin bürokratik engelleri kaldırdığını, sektöre hız ve derinlik kazandıracağını belirterek, "Borsa İstanbul olarak GYO'lara çok önem veriyoruz. 2009 yılında 13 olan GYO sayısı, bugün 29'a yükseldi" diye konuştu.İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi haline getirilmesi için hem bankacılık hem de sermaye piyasası sektöründe işlemlere çeşitlilik kazandırılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, şunlan dile getirdi: "Önümüzdeki dönemde diğer borçlanma araçlarında gördüğümüz artışın, kira sertifikalarında da konut finansmanı ve kentsel dönüşüme paralel olarak artmasını bekliyoruz. GYO'lar geliştirilirken yurt dışında yapılandırılan İslami GYO'larının da İslami finansal sektörünü geliştirme noktasında ülkemizde önemli olacağını düşünüyorum. Türkiye'de, Malezya'dakine benzer bir şekilde İslami GYO konsepti ülkemizde yok. Bizim de İslami prensipleri gözeten araçlara yatırım yapılmasını cezbedecek aktivitede bulunmamız gerekecektir."
TORUN: BORSADA İŞLEM YAPAN ŞİRKET SAYISI ÇOK AZ
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, "Türkiye için borsada işlem yapan şirket sayısı çok az. Borsanın oyun yeri olarak görülmesi gibi bir yanlış algı var. Spekülasyonlara fırsat vermeyecek yeni düzenlemelerin olduğunu da görüyoruz" dedi. Torun, Türkiye'nin istikrara kavuşması, enflasyonun ve faizlerin düşmesiyle gayrimenkul sektörünün önemli bir ivme kazandığını belirterek, sektördeki kayıt dışının hızla kayıt altına alındığını söyledi.Torun, "Gelecekte vergi rekortmenleri gayrimenkul sektöründen çıkacak" dediğini hatırlatarak, gayrimenkul sektörünün bu başarısının diğer sektörlere de örnek teşkil ettiğini kaydetti. Türkiye'nin 2023 hedeflerinin gayrimenkul sektörünün geleceği acısından önemli ipuçları verdiğini dile getiren Torun, söyle dedi: "Turizm demek otel, turistik tesis demek. Ofis demek, yabancı şirketlerin Türkiye'ye gelmesi demek, İstanbul ve Türkiye'nin bulunduğu lokasyon adeta dünyanın tam ortasında. Dünyanın tam ortasında birçok ülkeye 4 saatlik uçus mesafesinde. Aynı zamanda İstanbul'un bir çok şirketin operasyon merkezi olması nedeniyle yeni otel, kongre merkezi gibi alt yapı yatırımlarına İhtiyacı var. Bütün bu yatırımların ancak GYO 'lar ile yapılacağını düşünüyoruz." Torun, gelişen ve değişen Türkiye'de yaklaşık 300 milyon doların üzerinde bir altyapı yatırımının söz konusu olduğunu ifade ederek, GYO'ların bu alt yapı yatırımlarında yer alabilmek için gerekli kaynağı bulmalarının en uygun yolunun halka açılmaktan geçtiğini söyledi. İslami sermayenin borsayla barışması gerektiğini vurgulayan Torun," Dünya Bankası ile Borsa İstanbul'un İslami Finans Araştırma Merkezi kuracak olması çok önemli bir adım. Bu merkez sayesinde geliştirilecek düzenlemelerle İslami sermayenin bugünün gerçeklerine uygun kurallarla borsaya girmesi sağlanmış olur" dedi. Türkiye'de borsanın büyüklüğünün istenilen seviyede olmadığına dikkati çeken Torun, söyle konuştu: "1 trilyonluk bir borsa büyüklüğüne ulaşmamız gerekiyor. Türkiye'nin SPK Başkanımızın defalarca söylediği gibi borsada işlem yapan 1.000 adet şirkete ihtiyacı var. Gelişmekte olan bir Türkiye için borsada işlem yapan şirket sayısı çok az. Bunun nedeni de borsanın bir oyun yeri olarak görülmesi. Böyle yanlış bir algı var. Yanlış anlaşılmalardan kaynaklanan bir güven sorunu yaşanıyor. Spekülasyonlara fırsat vermeyecek yeni düzenlemelerin olduğunu da görüyoruz." Torun, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, İslami hassasiyeti olan yatırımcıların da GYO'lara İlgisinin sağlanmasının çok önemli bir unsur olduğunu kaydetti.
Hürses