27 / 04 / 2024

Mustafa Öztürk: Hatay'a kentsel dönüşüm gerekli!

Mustafa Öztürk: Hatay'a kentsel dönüşüm gerekli!

Hatay'ın Çevre ve şehircilik sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk: Hatay'a baktığımızda, çirkin ve estetikten mahrum binalar görüyoruz! hızlanması gerektiğini vurguladı.



Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri konuşmasında, İnsan veya başka bir canlının yaşamı boyunca ilişkilerini sürdürdüğü ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulunduğu biyolojik, fiziksel, sosyal, ekonomik ve kültürel ortam olan çevre, yoğun teknoloji kullanımı ile birlikte dünya gündemini en fazla işgal eden konulardan birisi oluğuna dikkat çekti. 


Başkan Mehmet Ali Kuseyri, Doğadaki hava, su toprak, bitkiler ve diğer canlılar arasında kurulmuş olan bu mükemmel dengeyi, insanların yine kendileri için muhafaza etmeleri zorunlu olduğunun altını çizdi. Çevre, Dünyada mevcut olan tüm değerleriyle korunması gereken bir bütün olduğuna vurgu yapan Mehmet Ali Kuseyri, " Bir ilişkiler bütünü olan çevrenin bozulması ve çevre sorunlarının ortaya çıkması, genellikle insan kaynaklı etkilerin sonucu doğal dengenin bozulmasıyla başlamıştır. Doğal kaynakların hızla tükenmesi gerçeği beraberinde geleneksel kalkınma modellerinin terk edilmesi ve yerine model anlayışlarını da gündeme getirmiştir. Böylece sınırsız kalkınma ve tüketim modelleri yerine sürdürülebilir ve dengeli, çevresel faktörleri öne çıkaran kalkınma modellerine bırakmaya başlamıştır. Kirliliğin oluşmasında ve giderilmesinde yapılacak yatırımların ve harcamaların maliyeti son derece yüksektir. Bu nedenle kirliliğin öncelikle kaynağında önlenmesi gerekmektedir" görüşünü savundu. 


Kirliliği kaynağında önlemek ve yatırım esnasında çevresel önlemler almak hem daha ucuz mal olmakla hem de üretilen mallarının sosyal kriterler üzerinden çevreye duyarlı olumlu etki yaratılmakta olduğunu hatırlatan Başkan Kuseyri," Antakya Ticaret Borsası olarak, bizlere düşen sorumluluk, Hatay' ın çevre değerlerin açısından bugünkü durumunu değerlendirerek, doğal çevre bilincini ve duyarlılığı geliştirmek, etkin kılmak, yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar yapmak, sorunlara karşı ortaklaşa projeler yürütmek, kamuoyu oluşturmak, sorunlarını tartışmak, Sanayiciden başlayarak toplumsal çevre bilinçlendirme çalışmalarına katkı vermek, Hatay' ın çevre konusundaki eğitim ihtiyaçlarını tespit etmektir" dedi. 


Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Abdulkadir Teksöz ise, hızla değişen dünyanın gündeminde en önemli problem çevre ve çevrenin tahrip olmasının yer almakta olduğunu dile getirdi. Çevre kirliliğinin 1970' li yılların başından beri git gide artan ve insanlığın en büyük endişesi haline geldiğini belirten Abdulkadir Teksöz, " Hatay' da da genellikle nüfus artışı ile birlikte görülen sanayileşme, sağlıksız kentleşme ve hızlı ekonomik gelişme süreci bir takım çevre ve şehircilik problemlerine sebep olmaktadır" ifadesinde bulundu. 


Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin' in moderatörlüğünde konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk' te, Hatay' ın Türkiye' nin önemli şehirlerinden biri olduğunu belirterek, " Bu şehre baktığımızda çok yorgun, çirkin ve estetikten mahrum binalar görüyoruz. İnsana yakışmayan binalar görüyoruz. Bu şehrin özellikle kentsel dönüşümle, özellikle yenileriyle gelişmesi ve genişleşmesi lazım. 

Özellikle altyapı sorunlarının hızlı bir şekilde çözülmesi lazım. Bu konuda sadece Antakya' ya bahsetmiyorum. Erzin' den, Yayladağ' ı stokundan bahsediyorum" açıklamasında bulundu. 


ATAYURT Haber Merkezi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Hatay' a baktıklarında çok yorgun, çirkin ve estetikten mahrum binalar gördüklerini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı' nın Hatay Çevre ve Şehircilik Sorunlarıyla ilgili Erol Bilecik Kongre Merkezinde gerçekleşen toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Altyapı ve Kentsel Dönüşün Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satılmış, Mekânsal Planlama Genel müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, Çevre yönetim Genel Müdürü Muhammet Ecel, Hatay Vali Yardımcısı Volkan Koksal, Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Abdulkadir Teksöz ile işadamları katıldı. 


Hatay Atayurt


Geri Dön