29 / 04 / 2024

Mustafa Tolunay: Bina ne kadar hafif olursa depreme o kadar dayanıklı olur!

Mustafa Tolunay: Bina ne kadar hafif olursa depreme o kadar dayanıklı olur!

Prefabrik Yapı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tolunay "Bina ne kadar hafif olursa depreme dayanımı o kadar güçlü olur. Ülkemiz, deprem bölgesinde bulunuyor ve çelik yapılara oldukça ihtiyaç duyuyor" dedi...



Hafif çelik yapı sektöründe faaliyet gösteren Hekim Holding'e bağlı Prefabrik Yapı, global pazarda marka değerlerini artırıcı faaliyetlere devam ediyor. Yurtdışı ve yurtiçinde katıldıkları fuarlarla, Kuzey Afrika, Asya ve Ortadoğu ülkelerinde gerçekleştirdikleri projelerle firmanın adını daha çok duyuracaklarını kaydeden Prefabrik Yapı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tolunay, "Geçen yıl yüzde 30 oranında kapasite artışı ile yükselen iş hacmimize paralel olarak hizmet kalitemizin de sürekliliğini sağladık" dedi. 



Yurtdışında 80'e yakın ülkeye direkt ihracatlarının bulunduğunu ifade eden Mustafa Tolunay, bu ülkelere yeni pazarlar ekleyerek 2014 yılı içinde ihracat yaptıkları ülke sayısını 90'a çıkarmayı amaçladıklarını bildirdi.Bu yılın ilk yarısında firma olarak hedeflerinin büyük bir kısmını gerçekleştirdiklerini belirten Tolunay, "Uzun ve orta vadeli stratejik planlarımıza paralel olarak, var olan büyüme hedeflerimizi geliştirip, sektördeki yenilik ve girişimlerimiz ile anılmak istiyoruz" diye konuştu. 


Kuzey Afrika, Asya ve Ortadoğu ülkelerinde gerçekleştirdikleri projelerle dikkat çekeceklerini vurgulayan Tolunay, "Kısa ve orta vadede Afrika ve Avrupa kıtası üzerinde operasyonlarımızı genişleteceğiz. Dünya genelinde örnek teşkil eden projeler ve faaliyetler ile ekonomiye ve Türkiye'ye sağladığımız katma değeri göstermeyi planlıyoruz" dedi. 


Türkiye'de hâlâ dört kata kadar prefabrik çelik yapılar üretildiğinin altını çizen Mustafa Tolunay, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz yıl yatırım programına aldığımız ve inşaatı devam eden tesislerimizde hafif çelik teknolojisini kullanarak, sekiz katlı hafif çelik yapı projesini hayata geçireceğiz. Bu yatırımı yüksek teknolojili işleme makineleri, Ar-Ge çalışmaları ve testleri ile beraber 2014 yılının sonlarına doğru hayata geçireceğiz. Yeni teknoloji yatırımları ile birlikte gelişen teknolojilere entegre olan, global alanda rekabet gücümüzü artıran, yerli üretimimizdeki artış t# Afrika ülkeleri ve Irak'tan talepler alıyoruz. Gelecek dönemde bu ülkelerde projeleri hayata geçireceğiz. 

sayesinde ulusal ekonomiye, dolayısıyla istihdam artışına katkı sağlayan özelliklerimiz ile, stratejik planlarımızda mevcut olan ikinci yüzde 20 oranındaki kapasite artırımı da gündemimizde olan projeler arasında." Dünya standardında prefabrike, konteyner, çelik konstrüksiyon ve hafif çelik yapılarla birlikte hazır yapıların üretiminde kullanılan ana hammaddelerin tamamına yakınını firmanın kendi entegre tesisinde ürettiğini anlatan Mustafa Tolunay, Prefabrik Yapı'nm kuruluşundan bu yana 3.5 milyon metrekareyi aşan toplam üretiminde, hafif çelik yapıların payının 1 milyon metrekareyi aştığını dile getirdi. Tolunay, geçen yıl 20 bini aşan müşteri portföyleri ile hem yurtiçinde hem de yurtdışında başarılı iş birlikleri hayata geçirerek, önemli projelere imza attıklarını aktardı. Betonarmeden daha konforlu yapılar yapmayı hedeflediklerine işaret eden Tolunay, "Betonarme yapılara rakip değiliz. Yapı sektöründe betonarmenin ayrı, çeliğin ayrı ve hafif çelik yapının ayrı yeri var" diye konuştu. 



"Bina ne kadar hafif olursa depreme o kadar dayanıklı olur" 


Firma olarak alternatif ürettiklerine değinen Tolunay, şöyle devam etti: "Bina ne kadar hafif olursa depreme dayanımı o kadar güçlü olur. Ülkemiz, deprem bölgesinde bulunuyor ve çelik yapılara oldukça ihtiyaç duyuyor. Bundan dolayı özellikle İstanbul'un riskli bölgelerindeki kamu kurumlarına tanıtım yapacağız. Özel sektörden de ilgi geleceğini düşünüyoruz. Bunu sadece lojman ve apartman olarak düşünmüyoruz. Sekiz katlı hastane, otel, askeri lojman, yurt gibi yapılar da yapabiliriz. 


Afrika ülkeleri ve Irak'tan ciddi talepler alıyoruz. Önümüzdeki dönemde bu ülkelerde projeleri hayata geçireceğiz" açıklamasını yaptı. Tolunay, İstanbul Pendik'te bulunan holding merkezinde de iki ay içinde hafif çelik teknolojisini kullanarak, beş katlı bir showroom yapacaklarını bildirdi. 


Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerinin büyük önem taşıdığının altını çizen Mustafa Tolunay, "Kaynaksız yapı teknolojisi, iki dakika gibi kısa bir sürede kurulabilen, katlanır ve iç içe geçebilen konteynerler, sıfır karbon salimli modüller, doğa dostu ekolojik yapılar sektöre kazandırdığımız yenilikler arasında bulunuyor" dedi. Bu yıl da sektöre yeni ürünler kazandırmaya devam edeceklerini kaydeden Tolunay, ArGe alanında geniş açıklıklı endüstriyel yapıların çalışmalarını tamamladıklarını bildirdi. 


Dünya Bölge 


Geri Dön