Emlak Terimleri

Müstakil parsel nedir?

Müstakil parsel, gayrimenkul ve arazi mülkiyeti kapsamında önemli bir rol oynamaktadır. Önemli bir konu olan müstakil parselin ne olduğu ve bu arazinin üzerine ev yapılabilir mi konuları hakkında bilinmesi gereken detaylar haberimizde.

Emlak terimleri, gayrimenkul alım-satım işlemlerinde sürekli karşılaştığımız kavramlardır. Ada, pafta, parsel gibi terimler, tapu ve kadastro işlemlerinde sıklık ile kullanılır ve genelde karıştırılır. Özellikle müstakil parsel kavramına odaklanarak, ada, pafta ve parsel terimlerinin ne anlama geldiği hakkında bilgiler yer almaktadır.

PAFTA NEDİR? ADA NEDİR?

Ada, tapu ve kadastro işlemlerinde sıkça gördüğümüz bir terimdir. Bu terim, belirli yollar ile çevrili olan parsellerin bütünü olarak tanımlanabilir. Adayı sınırlayan unsurların içinde akarsu, sokak, cadde, demiryolu, meydan gibi doğal ve yapay engeller yer alır. Genelde imar planlamasında kullanılan ada, tapu bilgilerini belirlemeyi kolaylaştırır.

milligazete.com.tr'de yer alan habere göre; Pafta ise arazilerin teknik usullere göre ölçülüp belli bir miktarda küçültülerek çizilen haritalarını ifade eder. Pafta içerisinde arsanın detaylı bilgileri, kullanım amacı, alanı, tapu kaydı gibi veriler yer alır. Bu haritalar, arazi üzerindeki detaylı bilgilerin görsel bir şekilde sunulmasını sağlamaktadır.

PARSEL NEDİR?

Parsel, toprak parçasını olarak gösterilen bir terimdir. Ayrılıp sınırlanmış bir arazi olarak da tanımlanan parseller, bir kişiye, kuruluşa ya da kamuya ait olabilmektedirler. Buna göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün geliştirdiği TAKBİS sistemi üzerinden parsellerin detaylı bilgilerine ulaşılabilir.

MÜSTAKİL PARSEL NEDİR?

Müstakil kelime anlamı ile “bağımsız” anlamına gelmektedir. Müstakil parsel, tek bir vatandaşın sahipliğinde olan bağımsız bir arazi parçasını ifade eder. Bu, gerçek kişilerden şirketlere, kamu kuruluşlarına kadar pek çok farklı sahip profiline de sahip olabilir.

Müstakil parsel terimi, bir tapunun yalnızca tek bir kişi adına kayıtlı olduğunu belirtir. Öte yandan,  bir toprak parçası müstakil olarak belirtiliyorsa bu, sahip olunan  tapunun tek bir kişiye ait olduğu ve satış, devir gibi işlemleri için 2 kişinin anlaşmasının yeterli olduğu anlamına gelmektedir. Tapu üzerinde genelde 1/1 oranı ile, yani tam oranla gösterilir.

MÜSTAKİL PARSELE EV YAPILIR MI?

Müstakil bir parsele ev yapabilmek için yapılacak olan arsanın konut inşasına uygun olması lazımdır. İmar durumu konut inşasına izin veriyorsa, müstakil bir parsele ev inşa etmek mümkündür. Fakar; inşaatın, arsanın belirli yüzdesi içerisinde olması gerekmektedir.

Öte yandan, müstakil parsel oluşturmak için öncelikle mevcut bir arazinin belirli bir bölgesinin ayrılması lazımdır ve bu bölünme işlemi genelde yerel yönetim ve planlama kurallarına uygun olarak yapılabilir.  Müstakil parsel genel polarak inşaat ya da tarım gibi amaçlar ile kullanılır. Parsel sahibi olan bir vatandaş  bu alanda yapılaşma ya da tarımsal faaliyetler yapabilir.  Ancak; kullanım amacı genelde parseline ve yerel düzenlemelere bağlı olarak değişebilir.

Üsküdar Belediyesi 27 milyon TL'ye parsel satıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 8 ilçede yer alan bazı parsel ve hisselerin satışına onay çıktı...

Sinpaş GYO, Küçükçekmece Halkalı'daki arsa satışı sözleşmesini fesh etti!

Ziraat GYO Erenköy projesinin değeri 340 milyon TL'ye yaklaştı!