Emlak Terimleri

Müstakil tapu nedir? Müstakil ve hisseli hakkında bilgiler!

Müstakil evlere olan talep, pandemiyle birlikte arttı. Apartman dairelerini tercih etmeyen kişiler, ev veya gayrimenkul yatırımı için müstakil ev almayı daha uygun buluyor. Bu evlerin tapusu ise diğer konutların tapusundan farklı. Peki müstakil tapu nedir ve nasıl alınır?

MÜSTAKİL TAPU NEDİR?

Müstakil tapu sahibi olarak belirtilen kişinin gerçek bir birey olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Gayrimenkul üzerindeki mülkiyet, özel tüzel kişiliklere sahip şirketler ve kamu kuruluşları gibi farklı tüzel kişiliklere ait olabilir ve bu durum müstakil tapu belgesinde gösterilebilir. Bir bireyin mülkiyet haklarını kanıtlayan belge, gayrimenkulün tam sahiplik durumunu yansıtan  belgeye 'müstakil tapu' adı verilir. Müstakil tapu, belirli kadastral sınırlara sahip bir arazi veya mülk üzerinde yalnızca bir kişiye ait mülkiyet hakkını gösterir. Bireyin tek başına sahip olduğu gayrimenkulün belgesidir. Bu tapu türü, yalnızca bir mülkün mülkiyetini gösterir ve tek bir gayrimenkul için verilir.

HİSSELİ TAPU NEDİR?

Hisseli tapu, müstakil tapu kavramından farklıdır. Çünkü hisseli tapu, birden fazla sahibi olan bir mülkiyet biçimini ifade eder. Yani tapunun sahipleri birden fazlaysa, bu duruma hisseli tapu adı verilir. Hisseli tapu aynı zamanda "ortaklı tapu" olarak da adlandırılır.

Hisseli tapular, hisse sahiplerinin isimlerinin açıkça belirtildiği ve tapunun kaç ortağı olduğunun açıkça ifade edildiği belgelerdir. Bu tür tapularda, yalnızca tapu veya hisse sahiplerinin kimlikleri ve sayıları yer almaktadır. Üzerinde durulması gereken nokta, hisseli tapularda tapunun hangi bölümünün kime ait olduğunun belirtilmez. Hisseli tapu belgesi, sahiplerin hangi bölgenin sahibi olduğunu değil, yalnızca tapu veya hisse sahiplerinin kim olduğunu içerir.

HİSSELİ TAPU MÜSTAKİL TAPUYA ÇEVRİLEBİLİR Mİ?

Hisseli tapu sahipleri, mülkiyet paylarına dair tapularını müstakil tapuya dönüştürebilirler. Ancak bu dönüşümün gerçekleşebilmesi için belirli şartların karşılanması gerekmektedir. Öncelikle, ilgili belediye tarafından tapu kaydı incelenir. Söz konusu taşınmazın inşaatında imarla ilgili bir sorun olup olmadığı ile ruhsata uygunluk durumu kontrol edilir. Belediye, taşınmazda herhangi bir sorun olmadığını teyit ettiği takdirde bölünme işlemine izin verir.

Hisseli tapuya ihtiyaç kredisi çıkar mı?

Hisseli tapu alınır mı? Hisseli tapu almak mantıklı mı?

Hisseli tapu nasıl alınır? Hisseli tapu nasıl bölüştürülür?