22 / 12 / 2024

Müteahhide çifte yumruk

Müteahhide çifte yumruk

ATO Başkanı Sinan Aygün, inşaat sezonu öncesinde demir fiyatlarına yapılan rekor zamma karşılık müteahhitlere ödenecek fiyat farkının düşük tutulmasını, sektöre "müteahhide çifte yumruk" olarak nitelendirdi.



Erdemir Demir Çelik Fabrikası'nın 1 Ocak-4 Nisan arasında yassı ürün fiyatlarına yüzde 64.01 oranında zam yaptığını, buna karşılık kamuya iş yapan müteahhitlere TÜİK verilerine dayanarak yüzde 19.8 oranında fiyat farkı ödendiğini belirten  Ankara  Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, "Müteahhit yüzde 44.2 oranında zarar ediyor. Müteahhidi Erdemir bir yandan, devlet bir yandan yumrukluyor" dedi.

Aygün, yaptığı açıklamada, Bayındırlık Bakanlığı'na çağrıda bulunarak acilen fiyat farkı kararnamesi çıkarılmasını istedi ve "TOKİ'ye ve diğer kamu kurumlarına iş yapan müteahhitler dökülüyor" dedi.

Üç ayda yüzde 64 zam

Erdemir'in 28 Mart tarihinden geçerli olmak üzere yassı ürünlere dolar bazında yüzde 48.98, YTL bazında yüzde 64.01 oranında zam yaptığını hatırlatan Aygün, 1 Ocak 2008 tarihinde 856,20 YTL olan "sıcak rulo sac" fiyatının bin 404,23 YTL'ye çıktığına işaret etti.

Aygün, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 1 Ocak 2008-4 Nisan arasında demir çelik için belirlediği artış oranının yüzde 22.01 olduğunu, devlet ihalelerinde yüklenici firmalara fiyat farkı olarak bu oran üzerinden yüzde 10 kesinti yapılarak yüzde 19.8 oranında ödeme yapıldığını anlattı.

TÜİK ile Erdemir'in oranları arasında üç kat fark bulunduğuna dikkati çeken Aygün, "Müteahhit demiri piyasadan yüzde 64 zamlı satın alırken, devlet 19.8 oranında fiyat farkı ödüyor. Aradaki fark, müteahhidin zarar hanesine yazılıyor. Bu gidişle çok sayıda kamu yatırımı gecikir ya da yarım kalır. Unutulmasın ki geciken ya da yarım kalan iş en pahalı iştir" diye konuştu.

Maliyetler yüzde 13 arttı

Zammın maliyetleri önemli ölçüde artırdığını belirten Aygün, inşaatlarda maliyet içinde demirin payının yüzde 13 civarında olduğunu kaydetti.

Özellikle kamuya çelik boru ve demir işi yapan müteahhitlerin taahhütlerini yerine getiremeyecek duruma düştüklerini bildiren Aygün, demir fiyatlarındaki artışın konut fiyatlarını da artıracağını söyledi.

İnşaat sektörünün, ekonominin lokomotif sektörlerinin başında geldiğine dikkati çeken Aygün, "İnşaat sektöründeki sıkıntı, başta demir çelik üreticileri olmak üzere zincirleme olarak 200'den fazla alt sektöre sirayet edecektir" uyarısında bulundu.

Aygün, inşaat sektöründeki büyümenin, Türkiye'nin toplam büyümesine ve istihdama büyük katkıda bulunduğuna işaret ederek, şöyle dedi:

"Bütün dünyada inşaat sektörü devlet tarafından desteklenirken, Türkiye'de ekonomiye katkıları göz ardı edilerek sektöre darbe üstüne darbe indiriliyor. İnşaat sektörünün yüzlerce çeşit mal ve hizmet üretimi ile doğrudan bağlantısı var. Ayrıca, sektör, yoğun iş gücü kullanımı sağlıyor. İnşaat ve inşaat malzemeleri sektörü kalifiye ve vasıfsız 1.7 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Dünyada ekonomisi duraklamaya giren ülkeler öncelikle inşaat sektörünü canlandırmaya çalışırlar. Bizde ise tam tersi yapılıyor. Bu mantığı anlamak mümkün değil."
(Kaynak: Hurriyet)


Geri Dön