22 / 12 / 2024

Müteahhide fiyat farkı için yasal düzenleme gündemde

Müteahhide fiyat farkı için yasal düzenleme gündemde

Mevcut yasalara göre YTL bazında kamuya iş yapan müteahhitlere fiyat farkı verilmiyor.



Uzun süredir gündemde olan ve YTL üzerinden iş yapan müteahhitler için çıkarılması öngörülen fiyat farkı düzenlemesi için, yasa değişikliği yapılması gündemde. Halen mevcut yasalara göre kamuya iş yapan tüm müteahhitlere fiyat farkı verilemiyor. Bunun giderilmesi için TBMM kapanmadan önce yapılacak bir düzenlemeyle tüm müteahhitlere fiyat farkı verilebilmesinin yolunun açılması planlanıyor.

İstihdam paketine eklenen bir maddeyle döviz bazında kamuya iş yapan müteahhitlere fiyat farkı verilmesinin önü açılmıştı. Bununla ilgili kararname çalışmalarının da başladığı ve kısa süre içinde ilgili düzenlemenin yapılacağı öğrenildi. Ancak halen YTL üzerinden kamuya iş yapan müteahhitlere fiyat farkı verilemiyor. Yetkililer, fiyat farkı konusunda 3 farklı durumun oluştuğunu belirtiyor. Buna göre, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'na göre sözleşmelerinde fiyat farkı düzenlemesi bulunan müteahhitler bir sıkıntı yaşamadan söz konusu haktan yararlanıyor. Ancak Kamu İhale Kanunu kapsamında iş yapan müteahhitlerde 2 farklı uygulama söz konusu. Buna göre, söz konusu yasa kapsamında Üretici Fiyatları Endeksi üzerinden fark alan müteahhitler var. Ancak malzeme fiyatları çok yükseldiği için söz konusu ÜFE farkı, müteahhitlerin istemlerini karşılamıyor.

Bunun yanı sıra, sözleşmeleri gereği hiç fiyat farkı alamayan müteahhitler de bulunuyor. 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun 8. maddesine göre de, sözleşmesinde bununla ilgili madde bulunmayan müteahhitler hiçbir şekilde fiyat farkından yararlanamıyor.

Maliye'nin itirazları var

Söz konusu karmaşanın giderilmesi için, 4735 sayılı kanunda değişiklik yapılmasına dönük çalışmanın başladığı öğrenildi. Buna göre, TBMM kapanmadan söz konusu yasada yapılacak tek maddelik bir değişiklikle "olağanüstü fiyat farkı durumlarında fiyat farkı verilebilmesi için Bakanlar Kurulu'na yetki verilecek."

Söz konusu yetkinin olağanüstü fiyat artışının başladığı dönemden itibaren geçerli olması planlanıyor. Ancak konuya Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı'nın olumsuz yaklaştığı öğrenilirken, özellikle Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) düzenlemenin yapılması için talepte bulunduğu belirtildi.

Hacer BOYACIOĞLU / Referans


Geri Dön