Müteahhidi iflas eden inşaat durmayacak!
TÜRKİYE'de kötü giden işleri normale getirecek adımlar da atılıyor. Geçmişte projeden ve maketten daire satıp, ardından da iflas eden bazı müteahhitler milletin elindekini ve avucundakini alıp kayıplara karışıyordu.
TÜRKİYE'de kötü giden işleri normale getirecek adımlar da atılıyor.
Geçmişte projeden ve maketten daire satıp, ardından da iflas eden bazı müteahhitler milletin elindekini ve avucundakini alıp kayıplara karışıyordu. İşte bı işlere son vermek üzere bir kanun çıkartılmıştı.
Geçtiğimiz gün yayınlanan bir yönetmelikle bu kanunun uygulama şekli ortaya konuldu.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kasım ayının son haftasında yayınladığı bir yönetmelikle Bina Tamamlama Sigortasının şartlarını belirledi. Böylelikle 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren yeni Tüketici Kanununda sözü edilen ön ödemeli ve maketten konut satışı için sigorta şartı artık uygulanmaya başlanacak.
Yap-sat müteahhitleri de dahil 30 ve üzeri büyüklükte konut projesi yapanlar inşaata başlarken zorunlu olarak, Bina Tamamlama Sigortası yapacaklar. İnşaat şirketleri satışa başlamadan önce, yapacakları konutların inşaatlarını Bina Tamamlama Sigortası yaptıracaklar. Böylelikle inşaata başlayan müteahhidin iflas etmesi durumunda, ya inşaat durmayacak, sigorta şirketi inşaatı tamamlayarak, konutu satın alanlara teslim edecek ya da konutu satın alanların ödediği bütün para sigorta şirketi tarafından karşılanacak.
Burada müteahhitlerin yapacağı konul sayısına getirilen 30 adetten yukarı sınırlaması tüketicileri düşündürüyor. Çünkü bu sınırlama beraberinde pek çok su istimali de getirebilir. Mesela, bazı şirketler 30 ve altında kalacak şekilde inşaat projelerini sınırlayabilir. Her binanın her bir blok inşaatını farklı bir proje olarak gösterip, inşaatı bu yönetmelik kapsamı dışına çıkartmaya çalışabilir.
Devre mülk projeleri için de uygulanacak olan bu yönetmelik bütün kanunlar gibi çok iyi denetlendiği ve uygulandığı takdirde sonuç alabilir. Kentlerdeki ilgili ve yetkililerin bu konularda çok dikkatli çalışarak milletin dolandırılmasını engellemeleri gerekir. Çünkü müteahhitler arasına sızmış olan dolandırıcılar hedeflerine varmak için her türlü fırıldağı çevirebilirler. Kamu kurum ve kuruluşlarında da kendi fıtratlarına uygun memur bulabilirler.
Kanun koyucuların "30 ve yukarı büyüklükte" şeklindeki sınırları zikretmek yerine, yönetmelikten çıkartarak, bina inşaatlarının tamamının "Bina Tamamlama Sigortası" kapsamına alınmasını sağlamaları yerinde olacaktır.
Mehmet Göktürk-Ticari Hayat