Genel

Ünsal Ban: Eski tüketicileri Koruma Kanunu ihtiyaca cevap veremiyordu!

Bugün Gazetesi yazarlarından Ünsal Ban gazetedeki bugünkü köşe yazısında Tüketici Koruma Kanunu'ndan bahsetti. Ban, Tüketicileri Koruma Kanunu'nun eskidiğini, günün ihtiyaçlarına cevap veremez hale geldiğini söyledi...

Tüketici ve konut kredisi erken ödeme cezasından aidatsız kredi kartına, ayıplı malların iadesinden reklamların niteliğine kadar birçok düzenlemeyi içeren yeni Tüketicileri Koruma Kanunu, Meclis'ten oy birliği ile geçti.


Tüketicileri Koruma Kanunu eskimişti, günün ihtiyaçlarına cevap veremez hale gelmişti.


Kanunun yenilenmesi hayli zamandır bize de ulaşan şikayetlerin azalmasını sağlayacaktır.


Bunları belirttikten sonra gelelim yeni düzenlemenin faydalarına...

 

Bankacılık alanına çekidüzen!..

 

Üzerinde sık sık durduğumuz bankacılık alanındaki düzenlemelerden başlayalım:


Tüketici ve konut kredileri: Düzenleme kapsamında tüketici kredisi ve konut finansmanı sözleşmelerinde, tüketicinin isteği dışında sigorta yaptırılması uygulamasına son veriliyor. Sigorta, isteğe bağlı bir hale geldiği gibi tüketicinin kredi borcunu vadesinden önce kapatması halinde karşı karşıya kaldığı erken ödeme tazminatı da tarih oluyor.


Aynı şekilde, konut kredisi erken ödeme tazminatı, kalan vade sayısı 36'yı aşmayan kredilerde kredinin %1'ini, vade sayısı 36 ayı aşan kredilerde ise %2'sini geçemeyecek. Bunlarla birlikte, faiz oranlarının değişken olarak belirlendiği durumlarda ise tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemeyecek.

 

Kredi kartı ve hesap aidatları: Yeni düzenleme ile birlikte belirli süreli

kredi sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlem yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemeyecek.


Dahası, bankalar tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda olacak. Bu hükme aykırı hareket edenlere bu aykırılığın giderilmesi için bir ay süre verilecek. Bu süre sonunda aykırılığın giderilmemesi halinde ise ilgili kuruluşlara 5 milyon lira ceza kesilecek.

 

Maketten satışa son: İnşaat firmaları, inşaat ruhsatı almadan maketten satış olarak da bilinen ön ödemeli konut satışı yapamayacak. Bu kapsamda, ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunlu olacak. Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemeyecek.

 

Ayıplı mallar: Taşınır mallarda 2, taşınmazlarda 5 yıl olan zaman aşımı süresinde kalmak kaydı ile ilk 6 ayda ortaya çıkan ayıplarda, malın ayıplı olup olmadığını satıcı ispat edecek. Tüketici, ayıplı malda sözleşmeden dönme, ayıp oranında indirim, ücretsiz onarım, ürün değiştirilmesi haklarından birini kullanabilecek.

 

İndirim oranı: Ürün ambalajlarına, görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dahil satış ya da birim fiyatını gösteren ve üretim yeri ile ayırıcı özellikleri içeren etiket konulacak. Etiket ile kasa fiyatı arasında fark olması halinde tüketici lehine olan fiyat uygulanacak. Bunlarla birlikte indirimli satışlarda, etiketlerin üzerine önceki ve indirimli fiyatın yazılması zorunlu hale getirilecek.


Sonuç itibariyle, tüm bu düzenlemelerin hayata geçirilmesi ile birlikte ülkemizdeki 76 milyon tüketici Avrupa Birliği ülkeleri ve dünyanın gelişmiş diğer ülkelerindeki tüketicilerin sahip olduğu haklara, hatta bazı alanlarda daha ileri düzeyde haklara sahip oluyor.


Emeği geçenlere tebrikler...


Ünsal Ban/Bugün Gazetesi