Genel

Nazım Kaya: Tüketiciler artık daha güvende olacak!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya: "Yeni yasal düzenleme, tüketicilerin menfaatlerini arttıran ve aldıkları üründen cayma sürelerini genişleten yapıya sahip. Bu, çok önemli" şeklinde açıklama yaptı...

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, 28 Mayıs'ta yürürlüğe girecek Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'a ilişkin, "Yeni yasal düzenleme, tüketicilerin menfaatlerini arttıran ve aldıkları üründen cayma sürelerini genişleten yapıya sahip. Tüketiciler, artık daha güvende olacak" dedi.


Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin menfaatlerini koruma altına alacak her düzenlemenin hayati önem taşıdığını söyledi.


Mağduriyetlerin en fazla zaman yönünden yaşandığına dikkati çeken Kaya, "Yeni yasal düzenleme, tüketicilerin menfaatlerini arttıran ve aldıkları üründen cayma sürelerini genişleten yapıya sahip. Bu, çok önemli" diye konuştu.


Sözleşmenin süresi ve malın kullanıcıya ulaşması arasındaki zamanın, tüketicinin aleyhine olduğunu iddia eden Kaya, "Yeni kanun, tüketicilerin aldığı maldan cayma sürelerini genişleten yapıya sahip. Gelecek düzenlemelerle bu durumun doğuracağı sıkıntılar bir nebze de olsa giderilmiş olacak. Kapıdan ve mesafeli satışlarda 7 gün, devre tatil sözleşmelerinde ise 10 gün olan cayma süresi 14 güne çıkarılıyor. Amacımız, tüketicilere tanınan sürenin uzatılmasıydı. Tüketicilere tanınan sürenin yetersiz olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.


Kaya, kredi kartlarından alınan kullanım ücretinin kaldırılacağına dikkati çekerek, "Önümüzdeki haftadan itibaren yeni kanun kapsamında bankalar tüketiciye aidatsız kredi kartı sunmak zorunda. Bankaların aldığı ücretlere sınırlama getirilirken, bileşik faiz uygulaması da kaldırılacak. Tüketici, 14 gün içinde ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip olacak" değerlendirmesinde bulundu.


Yeni düzenlemenin mahkeme dışı hak arama konusunda da kolaylık sağlayacağını dile getiren Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:


"Yeni kanunla tüketicilerin mahkeme dışı çözüm organları aracılığıyla, haklarını daha etkin, hızlı ve masrafsız arayabilmelerinin de önü açılmış oluyor. Tüketicilerin iade ettikleri mallardan doğacak hukuki sürecin ve bürokratik işlemlerin azaltılması, piyasadaki rekabet ortamının gelişmesine katkı sağlanması amaçlanıyor. Söz konusu kanunla tüketicileri daha ileri seviyede korumaya yönelik tedbirler alınırken, tüketicilerin hak arama yolları da kolaylaştırılıyor."


AA