22 / 12 / 2024

Müteahhidin kâr isteği ev fiyatlarını yükseltiyor!

Müteahhidin kâr isteği ev fiyatlarını yükseltiyor!

Sektöre sanayicilikten giriş yapanlar inşaattaki tatlı kârları gizleyemedi. Eskiler "İnşaatta yüzde 15 kâr yapsak öpüp başımıza koyacağız" derken, yeniler yüzde 59 kâr hedefliyor.



İnşaat sektörüne yeni giriş yapan sanayiciler eskilerin uykusunu kaçırdı. Uzun yıllar sektörde tek bir ağızdan “İnşaatta yüksek kâr devri bitti” deseler de çiçeği bununda müteahhitlerin kâr beklentileri gayrimenkuldeki yüksek kârların devam ettiğini gözler önüne serdi.



Kâr oranı yüzde 60’a dayandı


Bunun en güzel örneğini geçen gün ikinci projesini açıklayan Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle verdi.


75 bin do­lar müteahhide gidiyor


Gülle kendi şirketi bünyesinde inşaata girdiklerini belirterek, arsa dahil 22 milyon dolara mal ettiği 130 konutlu projeden yaklaşık 35 milyon dolar gelir beklentisi olduğunu söyledi. Yüksek kârların zarar edeni ise tüketici oluyor. Somut örnekten yola çıktığımızda 22 milyon dolara mal olacak projede, eskilerin dediği gibi en fazla yüzde 15 kâr yapılsa konutların fiyatı şerefiye ve konut farkı gözetmeksizin yapılan hesaplamada 194 bin 615 lira ortalama fiyatla satılabilir hale geliyor.  Oysa söz konusu projede fiyatlar 245 binliradan başlıyor ve 400 bin dolara kadar çıkıyor. Yüksek kâr marjı nedeniyle tüketicinin ödediği fazla para miktarı en az 50 bin dolar oluyor. Yüzde 15 kar marjı ile yüzde 59 kâr marjı arasındaki fiyat farkı ise 75 bin doları aşıyor.


Son sözü vatandaş söylemeli


Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz ekonomistler burada tüketicinin sergileyeceği duruşun önemine dikkat çekiyor. Birçok ekonomiste göre gerçek konut alıcsının alımdan vazgeçmesiyle fiyatlar aşağıya düşebilir. Bazı ekonomistler ise yüksek fiyatlara boyun eğmeyen tüketici olsa da halihazırda sektörde gösteriş için ev alan ve kazancının kaynağı net olarak belli olmayan kişilerin gayrimenkule yatırım yaptığını hatırlatarak bunun önüne geçilmeden inşaatçıların yüksek kârdan vazgeçmeyeceğine dikkat çekiyor.


Kaybeden alıcı


Yüksek fiyatlarla konut alan orta gelirlinin zararı kredili alımlarda ikiye katlanıyor. 245 bin dolara alınan evin Türk lirası karşılığı 2,66 kurla 651 bin 700 lira olarak hesaplanıyor. Alıcının ev fiyatının yüzde 50’si­ne denk gelen 325 bin 850 lirayı peşin ödediğini, geri kalan bakiyenin 126 bin lirasını aylık 3 bin 500 liradan inşaat firmasına faizsiz 36 ay borçlanmış olduğunu varsayalım.


Fark 167 bin lira


Son kalan 200 bin lira için de balon ödeme anlaşması yapılmış olsun. Vadesi geldiğinde bu para 0,99 aylık faizle 60 ay kredilendirilsin. Bu durumda bakın ortaya nasıl bir tablo çıkıyor. 200 bin liraya aylık 2 bin 975 lira taksit ödeniyor. Vade sonunda ödenen toplam faiz tutarı 66 bin 206 lira oluyor. Oysa müteahhit evi yüzde 15 kârla satsaydı alıcı evi 517 bin 677 liraya satın alacaktı. Yüzde 50 ödeme için ilk etapta cebinden 258 bin 839 lira çıkacaktı. Bankadan çekeceği kredi miktarı da 200 bin lira değil 100 bin lira olacağından ödeyeceği artı faiz 33 bin 103 liraya gerileyecekti. Yüksek kâr marjı ve faizli bakiyenin

alıcıya yansıması da 167 bin lirayı bulmayacaktı.


Bugün/Emine Açar


Geri Dön