Müteahhit Ahmet Sakızoğlu için 532 yıl hapis cezası istendi!
Maket üzerinden aynı daireleri 176 kez satarak alıcıları dolandırdığı iddiasıyla yargılanan firari müteahhit Ahmet Sakızoğlu hakkında 532 yıl hapis cezası istendi.
Antalya'da maket proje üzerinden aynı daireleri 176 kez satarak alıcıları dolandırdığı iddiasıyla yargılanan firari müteahhit Ahmet Sakızoğlu hakkında 532 yıl hapis cezası istendi.
Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Orhan Erdoğmuş, Hakan Keskin, Süleyman Kocaman, Fatih Döğer, Tüner Çiçek, tutuksuz sanıklar Erhan Tuğrul, Ali Gököz, Ufuk Kudağ, Erhan Toğaç, Ahmet Topçu, Şirin Ülker, Ümit Daldal, Süleyman Bulgurcu, tarafların avukatları ve müştekiler katıldı.
Tutuksuz yargılanan sanık Süleyman Bulgurcu, mahkemedeki son savunmasında, inşaat teknikeri olduğunu, arsa sahipleri ile oluşan ihtilafların giderilmesi için Ahmet Sakızoğlu'nun kendisini görevlendirdiğini ve ofis kısmındaki satışlar hakkında bilgi sahibi olmadığını savundu.
Hakkında ceza verilme nedenini bilmediğini belirten Bulgurcu, kendisine verilen vekaletnameyi kötüye kullanmadığını ifade ederek, beraatını talep etti.
Sanık Leyla Eren ise yargılama başındaki ifadelerini tekrar ettiğini söyleyerek, "Ben bu kişilerin 3 ay içinde kim olduklarını çözdüm ve birçok kuruma şikayette bulundum, Başbakanlığın BİMER sistemine de müracaat ettim. Bu kişilerle bir arada bulunmak beni son derece üzmektedir. Beraatıma karar verilmesi talep ediyorum." dedi.
Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, firari sanık Ahmet Sakızoğlu için aynı daireleri 176 kez sattığı için her bir daire başına 3 yıldan 528 yıl, suç örgütü kurmaktan da 4 yıl olmak üzere toplam 532 yıl hapis cezası istedi.
Mahkeme heyeti, yargılanan 32 sanıktan 4'ü hakkında beraat kararı verdi. Diğer zanlılar ise 10 ay ile 163 yıl 8 aya kadar değişen cezalar aldı.
Antalya'da Mayıs 2013'te müteahhit Ahmet Sakızoğlu'nun şirketine operasyon düzenlenmiş ve Sakızoğlu başta olmak üzere birçok kişi gözaltına alınmıştı. Sakızoğlu, 1 yıl 2 ay hapiste kaldıktan sonra müştekilerin mağduriyetini gidereceğini söyleyerek elektronik kelepçe hakkından yararlanmış, Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi sırasında kelepçeyi kırarak firar etmişti. Sakızoğlu hakkında kırmızı bültenle yakalama kararı çıkarılmıştı.
Ahmet Sakızoğlu kimdir?
AA
Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Antalya’da maket üzerinden ev satarak piyasayı dolandırdığı suçlamasıyla yargılanan müteahhit Ahmet Sakızoğlu’na, ceza yağdı. 176 satışla ilgili birden fazla kişiye aynı yerin satılmasından sorumlu tutulan Sakızoğlu, her bir dolandırıcılık eylemi için 3 yıl hapis ve 1200′er lira para cezasına mahkum edildi. Sakızoğlu, Ferrari marka lüks otomobillerle verdiği pozlar nedeniyle ‘Ferrarili müteahhit’ olarak tanınıyordu.
Antalya’da maket üzerinden ev satarak piyasayı dolandırdığı iddiasıyla 2013 yılı Mayıs ayında düzenlenen operasyonda, Çalışkan Emlak’ın sahibi Sakızoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sakızoğlu ile birlikte şirket çalışanları gözaltına alındı. 500′ün üzerinde kişiyi ev vaadiyle dolandırdığı iddiasıyla Ahmet Sakızoğlu ile şirket çalışanları hakkında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma, kurulan örgüte üye olma ve dolandırıcılık yapmak’ suçlarından Antalya 1′inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
ELEKTRONİK KELEPÇEYİ KIRIP KAÇTI
14 ay cezaevinde kalan Ahmet Sakızoğlu, mağduriyetleri gidereceğini söylemesi üzerine 2014 yılı Ağustos ayında tutuksuz yargılanmak üzere elektronik kelepçe takılarak serbest bırakıldı. Sakızoğlu’nun bankalardaki blokeli paraları da mağduriyetleri gidermesi için serbest bırakıldı. Ancak para, alacaklı bankalarca tahsil edildi. Sakızoğlu ise dolandırdığı iddia edilen kişilerin sorunlarını çözmek yerine geçen yıl 31 Mart tarihinde ülke genelinde elektrik kesintisinin yaşandığı gün elektronik kelepçeyi kırıp ortadan kayboldu. Hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkartılan Sakızoğlu, aradan geçen süreye rağmen bulunamadı.
Antalya 1′inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve 20 sanığın yargılandığı davanın karar duruşmasına, 4′ü tutuklu 10 sanık ile tarafların avukatları ve dolandırıldığını iddia eden çok sayıda mağdur katıldı. Son sözleri sorulan sanıklar, beraatlarını talep etti.
Yargılama sonunda mahkeme, Ahmet Sakızoğlu’nu suç işlemek amacıyla örgüt kurmaktan 4 yıl hapse mahkum etti. Sanığa verilen cezada indirim yapmayan mahkeme, cumhuriyet savcısının toplam 176 dolandırıcılık eyleminden dolayı cezalandırılmasını talep ettiği Sakızoğlu’nu birden fazla kişiye satılan her daire için de 3 yıl hapse ve 1200′er TL para cezasına mahkum etti.
Mahkeme, firari Ahmet Sakızoğlu ile birlikte sanıklardan Hakan Keskin, Erhan Toğrul, Fatih Döğer, Süleyman Kocaman, Erhan Erdoğmuş, Ufuk Kudağ, Ümit Daldal, Tüner Çiçek, Erol Er, Özkan Mert Gönültaş, Çağan Özdemir, Ahmet Topçu ile Şirin Ülker’e ise dolandırıcılık eyleminden dolayı 1 yıl 11 ay ile 3 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi. Sanıkların çoğuna örgüt suçundan verilen cezanın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.
Sözcü
Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
Antalya’da ‘Ferrarili müteahhit’ olarak bilinen ve halen firarda olan Ahmet Sakızoğlu’na 532 yıl hapis cezası verildi. 29 sanığın mahkum olduğu davada toplamda bin 200 yıl hapis kararı çıktı
Antalya'da proje üzerinden maket ev satarak 500 kişiyi dolandırdığı iddiasıyla yargılanan Ahmet Sakızoğlu 532 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Aynı dava kapsamında yargılanan 29 sanık ise toplamda bin 200 yıl ceza aldı. Antalya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya firari sanık Ahmet Sakızoğlu katılmazken tutuklu sanıklar Orhan Erdoğmuş, Tüner Çiçek, Hakan Keskin, Ümit Daldal ile tutuksuz yargılanan Erhan Toğrul, İsmail Erdoğmuş, Süleyman Bukurcu, Ali Gököz, Ufuk Kutağ ve Leyla Eren hazır bulundu. Duruşmada dolandırılan 150 mağdur da yer aldı.
'BİZ SUÇSUZUZ' İDDİASI
Mahkeme Başkanı Nihat Altuğ, sanıklardan son savunmalarını yapmalarını istedi. Sanık sandalyesinde oturan 10 sanık, kendilerinin suçsuz olduğunu, sadece işveren ve çalışan kapsamında kendilerine verilen görevlerin yerine getirildiğini söyledi. Davadaki şikayetçiler gibi kendilerinin de mağdur olduğunu belirten sanıklar, beraatlarını ve tahliyelerini talep etti. Avukatlar ise müvekkillerinin suçsuz olduğunu iddia etti.
REKOR CEZA VERİLDİ
Yapılan yargılama sonunda mahkeme kararını açıkladı. 32 sanıklı 'Ferrarili Müteahhit' olarak bilinen Ahmet Sakızoğlu davasında 4 kişinin beraat ettiği açıklandı. Geri kalan 29 sanığa ise en azı 1 yıl 11 ay 10 gün ile 532 yıl arasında değişen toplam bin 200 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, Sakızoğlu'nun dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla hakkında 176 şikayetçi yer aldığı için dosyada her şikayetçi için 3'er yıl olmak üzere 528 yıl ile örgüt suçundan ise 4 yıl olmak üzere toplamda 532 yıl hapse mahkum olduğunu açıkladı.
ADALET YERİNİ BULDU
Kararın açıklanmasının ardından şikayetçi olan 150 kişi ise adaletin yerini bulduğunu söyledi. Yapanın yanına kar kalmadığını da belirten Ahmet Sakızoğlu madurları, "Bizim giden paralarımız geri gelmeyecek ancak bu kişilerin ceza alması bizim acımızı biraz olsun hafifletti. Mahkeme günlerce sabahın saat 7'sinden akşam saat 20'lere kadar çalışarak davayı sonuçlandırdı. Adalet yerini buldu" diye konuştu.
ELEKTRONİK KELEPÇEYİ KIRMIŞTI
'Ferrarili Müteahhit' olarak bilinen Ahmet Sakızoğlu., 31 Mayıs 2013'te tutuklanmış ve 14 ay sonra tutuksuz yangılanmak üzere elektronik kelepçe ve adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı. Sakızoğlu 31 Mart 2014''e Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisini fırsat bilip elektronik kelepçeyi kırarak kayıplara karışmıştı. Yaşanan bu olayın ardından Sakızoğlu'nun yakalanması için hakkında interpol aracılığı ile kırmızı bülten çıkartılmıştı.
Sabah