Müteahhit arsayı bitirmediğinde ne yapılmalı? İnşaat sözleşmesi feshedilir mi?
Arsası olup arsayı kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile müteahhide verenler, bazı durumlarda tamamlanmayan işlerle karşılaşabilir. Müteahhit inşaatı bitirmezse kişinin bazı yasal haklarının olduğunu bilmesi gerekir. Peki arsa sahibinin bu durumlarda hakları nelerdir ve nasıl dava açmalıdır?
MÜTEAHHİT ARSAYI BİTİRMEDİĞİNDE NE YAPILMALIDIR?
Müteahhit, belirli gerekçelerle arsayı bitirmeyebilir. Öncelikle bu gerekçelerin değerlendirilmesi gerekir. Ancak belirtilmelidir ki, arsa sahibi bu durumda hakkını yasal yollarla arayabilir. Müteahhit ile yapılan sözleşmeler farklı yasal kurallarla iptal edilir. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi bu noktada arsa sahibinin mağdur olmamasını sağlar. Ancak bu sözleşmenin geçerli olup olmadığı bazı durumlar vardır. Sözleşmenin olup olmadığına göre belediyeye ya da mahkemeye başvurulur.
KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNİN GEÇERLİK ŞARTLARI NEDİR?
Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, noterlikçe yapıldığı takdirde yasal olarak geçerlidir. Ancak noterlikçe yapılmayan kat karşılığı inşaat sözleşmeleri geçerli değildir. Bu nedenle, eğer sizin noterlikçe yapılmış bir kat karşılığı inşaat sözleşmeniz yoksa, basit bir ihtarname yollayarak sözleşmeyi feshedebilir ve belediyeye başvurarak yapı ruhsatında adı geçen müteahhiti değiştirip yeni bir ruhsat alarak müteahhit ile olan ilişkinizi sonlandırabilirsiniz.
Ancak, usulüne uygun şekilde, yani noterlikçe re’sen düzenlenmiş bir kat karşılığı inşaat sözleşmeniz varsa, sözleşmeyi noterden ihtar çekmek suretiyle feshedemezsiniz. Noterlikçe re’sen düzenlenmiş kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi, yalnızca tarafların notere giderek bir fesih sözleşmesi düzenlemesi veya dava açarak mahkeme kararı ile sözleşmenin feshettirilmesi suretiyle mümkündür.
MÜTEAHHİTİN GECİKMESİ (VE DİRENİME DÜŞMESİ) SEBEBİYLE KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİNİN FESHİ
Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde müteahhitin gecikmiş olması ve hukuki anlamda "direnime" düşmüş olması halinde, arsa sahipleri sözleşmeyi feshedebilirler. Pek çok kat karşılığı inşaat sözleşmesinde, Noterler tarafından sözleşmenin düzenlenmesi esnasında inşaatın süresi, 'inşaat ruhsatı alındıktan ... ay sonra inşaat bitirilecektir' şeklinde belirtilmektedir. Ancak, ruhsat alma süresi kesin olarak belirtilmediğinden arsa sahipleri, müteahhidin istediği tarihte ruhsatı alabileceği düşüncesiyle hiçbir işlem yapmadan beklemektedirler. Ancak, müteahhidin bu tür bir sözleşmede sonsuz bir bekleme hakkı yoktur.
Mirastan kimler pay alabilir? Mirasçılar yüzde kaç pay alabilir?
Kat mülkiyeti nedir? Kat mülkiyeti nasıl alınır?
İmar planı yaparken bahçe mesafesi ne kadar olmalı? Arsaya ev yaparken çekme mesafesi ne kadar?