01 / 05 / 2024

Müteahhitler uzmanlaşacak!

Müteahhitler uzmanlaşacak!

Türkiye'de müteahhitlik yapmak isteyenler için gerekli olan şartlar yeniden belirlendi. Müteahhit olmak için gereken şartları sizler için araştırdık.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapı müteahhitlerine yönelik sınıflandırma yapan yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımladı. Müteahhit olmak için bazı gereklilikler çıktı. 

Belgesiz müteahhite ceza

Yeni dönemde inşaatlarda belgesiz usta çalıştırılmayacak. Yetki belgesi olmayan emlakçı ve müteahhitlere 4 bin lira cezai yaptırım uygulanacak. Görevlerin gereği gibi yerine getirilmemesi durumunda, işlenen fiilin ağırlığı yazılı olarak uyarı, idari para cezası ve lisans iptal cezası olacak.

18 aylık zaman

Yetki belgesi ticaret il müdürlükleri bilgi sistemi tarafından 5 yıl gerçerli olacak süreyle veriliyor. Mevcut işletmelerin 5 Haziran'dan itibaren 18 ay içinde yani 5 Aralık 2019'a kadar durumlarını yönetmelikte belirlenen şartlara uygun hale getirerek yetki belgesi almaları gerekiyor.

Ekonomik ve mali yeterlilik

Müteahhitlere ekonomik ve mali yeterlilikte getirili. İş yapacak ve şartlara uygun olan müteahhitlerin finansal tablolarına bakılacak. Ekonomik ve mali yeterlilik sağlayan müteahhitler belge almadan önceki yıla ait bilançosunda Cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,50, Öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,10, Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,75’ten küçük olması gerekiyor.

9 sınıfa ayrıldı

Müteahhitlerin yetki belgesi grupları, mesleki ve teknik yeterlikler ile ekonomik ve mali yeterlikler esas alınarak 9 gruba ayrıldı. 

1- A Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin iki katını geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 50, teknik personel iş gücü en az 8 olanlar.

2- B Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 7/5’ini geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 24, teknik personel iş gücü en az 6 olanlar.

3- C Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerini geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 12, teknik personel iş gücü en az 3 olanlar.

4- D Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 2/3’ünü geçen ve ortalama yıllık en az 9, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.

5- E Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 1/3’ünü geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 6, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.

6- F Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 1/10’unu geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 3, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.

7- G Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 7/100’ünü geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 1, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.

8- H Grubu: İş deneyimi ve iş gücü koşulu aranmaz.

9- Geçici Grup: Ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterlikler ile iş deneyimi ve iş gücü koşulu aranmaz.

Herkes müteahhit olamayacak!

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtların Tutulması Hakkında Yönetmelik!

Nitelikli yapılaşma için yetki belgesi verilecek!


Geri Dön