22 / 11 / 2024
fuzul

Proje satışı konusunda müteahhitler zor durumda

Proje satışı konusunda müteahhitler zor durumda

İMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Akdoğan: ''Tamamlanmış projelerin satışı konusunda müteahhitler büyük sıkıntıyla karşı karşıya.''




İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akdoğan, inşaat sektöründe,tamamlanmış olan projelerin satışı konusunda müteahhitlerin büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Akdoğan, İMSAD tarafından düzenlenen "Küresel Senaryolar ve Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler ve İnşaat Sektörüne Yansımaları" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, krizleri fırsata çevirebilmenin önemine işaret ederek, herkesin durduğu bir anda daha fazla yol alınabileceğini anlattı. İnşaat sektöründe hammadde fiyatlarında büyük bir artış yaşandığını, enflasyonist dönemde sektörün durgun olduğuna dikkati çeken Akdoğan, tamamlanmış olan inşaatların satışı konusunda müteahhitlerin büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Bu nedenle müteahhitlerin fiyatları aşağıya çekmek zorunda kaldığını ifade eden Akdoğan, "Çelik fiyatında çok ciddi bir artış söz konusu oldu. Müteahhitler bu artışları, durgunluktan dolayı dairelerin satış fiyatına yansıtamadılar. İnşaat sektöründe projenin ilk aşamasında olanlar henüz bunu hissedemiyorlar ama ısıtma sektöründe olan bizler, bu durgunluğu hissediyoruz" diye konuştu. Geçen yıl inşaat sektörünün yüzde 5 büyüdüğünü belirten Akdoğan, bu yıl büyümenin yüzde 3-4'ü geçeceğini düşünmediğini dile getirdi. 2009 yılını daha zor bir dönem olarak gördüklerini ifade eden Akdoğan, sektörde konsolidasyonların yaşanabileceğini savundu.

Özel sektör yatırımlarının büyümedeki rolü

İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin de yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin bütçe ve cari işlemler açığı verdiğini belirterek, dünya petrol arzında sıkıntılar bulunduğunu, Çin ve Hindistan'ın aşırı büyüme süreci ve hammadde talebinin, küresel ekonomi için tehlike yarattığını söyledi. Dünyada yaşanan gelişmeler karşısında Türkiye'nin rolünden de bahseden Alkin, Türkiye'nin 20 yılda her yıl en az yüzde 6 büyümesi gereken bir ülke olduğunu, bu yıl bu oranın yüzde 4'ün altında kalacağı endişelerinin bulunduğunu kaydetti. Büyümede özel sektörün önemine işaret eden Alkin, bu yatırımlar canlılık içinde olmadığı sürece Türkiye'nin büyüme şansı bulunmadığının altını çizdi. Yapılan makro reformlarla bir yere gelindiğini, ancak mikro reform tarafında bir tıkanma olduğunu ifade eden Alkin, "Hükümetin odaklanması gereken konu, 'bu ülkede girişimcileri sürekli yatırıma nasıl motive edebilirim' olmalıdır" görüşünü aktardı. Türkiye'den, piyasa ekonomisi, dünya ekonomisi ile bütünleşme ve demokrasi anlayışı gibi 3 değeri bölgesine pazarlamasının istendiğini anlatan Alkin, burada asıl amacın, petrol ve doğal gaz boru hatlarının kalıcı güvenliğinin sağlanması olduğunu söyledi. Önümüzdeki dönemde YTL'nin değerlenebileceğine işaret eden Alkin, 1 doların 1 YTL olmasının ihtimal dahilinde bulunduğunu bildirdi. YTL'nin değeriyle ilgili önlemlerin önceden alınmadığı görüşünü aktaran Alkin, Merkez Bankasının faizleri hızlı düşürmesi gereken dönemlerde bunu yapmadığını ifade etti.


Geri Dön