27 / 05 / 2024

Müteahhitler yapı denetiminde değişiklik istiyor! 

Müteahhitler yapı denetiminde değişiklik istiyor! 

Yapı denetiminde 2019'da hayata geçirilen  otomatik atama yöntemi, inşaat şirketleri ile denetim firmaları arasındaki sorunların büyümesine neden oluyor. İşte ayrıntılar...



Ekonomimcom'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; Yapı denetim uygulamasının Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından 1999 depreminden sonra inşa edilecek yeni yapıların proje ve eklerine uygun imal edilmesini kontrol etmek için 12 Ağustos 2001'de 4708 sayılı yapı denetimi kanunu ilk yürürlüğe girdiğine dikkat çeken Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Erkurtoğlu, konuya ilişkin "Böylece binalar yapı denetim firmalarınca ciddi olarak gerçekten yerinde bire bir denetleniyordu. 2019 yılı Ocak ayına kadar müteahhit firmalar istediği yapı denetim firmalarından hizmet alıyorlardı" açıklamasında bulundu. 

Ahmet Erkurtoğlu, Ocak 2019'dan itibaren bakanlığın yapı denetim sistemini, havuz sistemine çevirerek adil bir dağılım yapmayı hedeflediğinin altını çizdi ve "Ancak bu durum uygulamada birçok soruna neden oldu" dedi. 

Müteahhitler yapı denetiminde değişiklik istiyor! 

Kadıköy Kalamış’ta yapılan inşaata Beylikdüzü’nden, Esenyurt’ta yapılan inşaata Kartal’dan yapı denetim şirketi atandığının altını çizen Ahmet Erkurtoğlu, "Atamalar sonrası 15 gün içinde müteahhit firma ve yapı denetim firması karşılıklı olarak anlaşmaya varamazsa bakanlık yeni bir atama yapıyor ve bu genellikle aynı yapı denetim şirketi oluyor" açıklamasında bulundu. 

Erkurtoğlu, Yapı denetim müracaatına sıra geldiğinde binanın yıkılmış olması sebebiyle, müteahhit firmanın, yapı denetim süreci uzadığı için arsa sahiplerine fazladan kira ödediğinin altını çizdi ve "Maalesef uygulama birçok şirketi mağdur ediyor" ifadelerini kullandı. 

Erkurtoğlu, müteahhit firmaların inşaat süreçlerini yürüten diğer şirketleri seçtikleri gibi, yapı denetim firmalarını da kendi seçecekleri bir sistemin geliştirilmesinin gerekli olduğunu vurguladı. 

"Eğer sistem kaldırılmayacaksa İstanbul'da Avrupa ve Anadolu Yakası 4 gruba bölünerek yapı denetim firması atanması uygulamasına geçilmeli" diyen Erkurtoğlu, bu şekilde bir uygulamanın hem müteahhit firmaları hem de yapı denetim firmalarını rahatlatacağını ve inşaatlarda gerçek denetim yapılmasını sağlayacağını belirtti. 

Müteahhitler yapı denetiminde değişiklik istiyor! 

Yapı denetimin kalitesini artırmak için otomatik atama yöntemine gidildiğini vurgulayan Dekar Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu da konuya ilişkin "Ancak bu kez tek projede 3-4 denetim şirketi ile çalışmak zorunda kalabiliyoruz. Bunu Bahçeşehir projemizde yaşıyoruz. Çünkü eskiden parsel bazlı verilen ruhsatlar artık bina bazlı verilmeye başlandı. Böyle olunca projenin büyüklüğüne göre farklı farklı denetim ofisleriyle çalışmak durumunda kalıyoruz" şeklinde konuşarak, uzak bir noktadan yapı denetim atandığında gelmek istemediklerini belirtti. 

"Aynı şekilde çok uzak bir noktadan yapı denetim atanıyor, böyle olunca gelmek istemeyebiliyorlar. Ayrıca şirketlerle diyalog olmayınca resmi kurum gibi hareket etmeye başlıyorlar. Bunlar da ciddi bir sorun haline geldi" açıklamasında bulunan Salih Kuzu, burada küçük şirketler yerine denetim firmalarının büyümesine izin verilerek sektörün büyük firmalarla ihale usulü şeklinde denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti. 

BOSS4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş da sistemin sağlıklı çalışması için Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası olarak bölünmesi ve inşaat projesine yakınlığın baz alınmasının gerektiğini belirtti. "Uzak mesafe olunca atanan firma da bazen geliyor, bazen gelmiyor. Ya da bazı yapı firmaları istenilen donanımda olmuyor" diyen Akkuş, böyleyi tanıyan firmayla çalışmanın önemli olduğunu söyledi.

Müteahhitler yapı denetiminde değişiklik istiyor! 

Ahmet Erkurtoğlu, denetim şirketlerinin otomatik atama yöntemiyle belirlenmesinin, binanın inşaat esnasında proje ve eklerine uygun şekilde demir ve beton kontrollerinin tam olarak yapılmamasına sebep olduğunun altını çizdi. Erkurtoğlu, konuyla ilgili açıklamasını "Avrupa Yakası’nda bulunan yapı denetim firması trafiğin yoğun olduğu saatlerde gelmek yerine, binanın kalıplarının fotoğraflarını istemekte veya görüntülü konuşma yaparak demir ve beton kontrolü yapmakta" ifadelerini kullanarak tamamladı.  

Ekonomide 2022 nasıl geçti? Türkiye ekonomisi 2022'de yüzde 11.4 büyüdü! 

İstanbul'da ekmeğe zam iddiası! 2023'te 200 gram ekmek 5 TL mi olacak?

2022’de en çok işte bu meslek arandı!


Geri Dön