Müteahhitlere ikinci fiyat farkı ödemesi kapıda!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, inşaat sektörü için dikkat çeken açıklamalarda bulundu ve ikinci fiyat farkı ödemesinin kapıda olduğunu belirtti.
ÖNCEKİNDEN MEMNUN KALMADILAR
Kamuya iş yapan müteahhitlerin bir bölümünün sözleşmelerinde fiyat farkı bulunmazken, çoğunda ise TÜFE ve ÜFE endekslerine dayalı bir fiyat farkı uygulaması zaten bulunuyor.
2021 yılının son 6 ayı için geçerli sayılan ek fiyat farkı kararnamesi öncesi, kamuya iş yapan müteahhitlerin sözleşmelerinde TÜİK’in endekslerine bağlı şekilde uygulanan fiyat farkı, 2021 yılı boyunca yüzde 34-54 oranında bir fiyat farkını gidermişti. Fakat o süreçte işçilik maliyetlerinde yaşanan yükseliş hariç yüzde 150 oranında artan maliyetleri olduğunun altını çizen sektör temsilcileri, yüzde 50 oranında ek bir fiyat farkı kararnamesi talep ettiler.
Bu talebin ardından çıkarılan fiyat farkı kararnamesiyle ilgili memnuniyetsizliklerini dile getiren Erdal Eren, yalnızca 2021 yılının son 6 ayında yapılan işler için yüzde 3-5 oranında fiyat farkı çıktığını, fiyatların ise düşeceğine yükseldiğini belirtti. Eren, gelinen son durumda, maliyet yükselişlerinin artık dayanılacak boyutta olmadığına, kamuya iş yapan müteahhitlerin işlerini sürdürme imkanı bulunmadığına dikkat çekti ve yeni düzenleme için beklentinin büyük olduğunu aktardı.
Eren, 2022 yılının ilk 3 ayında yaşanan maliyet yükselişlerinin neredeyse geçtiğimiz yılkibir senelik yükseliş kadar olduğunun altını çizerek “Enflasyonun artış oranı özellikle enerjideki maliyetler inşaat sektörünü birebir ilgilendiriyor” diye konuştu. İşlerinin her anında nakliye olduğunun altını çizen Eren, çalışan makinelerin akaryakıt tükettiğini, inşaat malzemesi fiyatlarının düzenli şekilde artış gösterdiğini ve bu yüzde her ayki fiyatlara bağlı şekilde değişen bir fiyat farkı kararnamesi talep ettiklerini dile getirdi.
Erdal Eren, enflasyona paralel ve dinamik çalışan bir fiyat farkı kararnamesi talep ettiklerini belirtti. Eren, ilerlemesi yüzde 50'den düşük olan işler içinde tasfiye hakkı istediklerini belirterek, "Çünkü oluşmuş maliyetlerden dolayı fiyat farkı kararnamesine rağmen işini devam ettiremeyecek meslektaşlarımız var" ifadelerini kullandı.