13 / 05 / 2024

Müteahhitlere kötü haber! 80 saatte ev yapan makine Türkiye'ye gelirse inşaatçı kalmayacak...

Müteahhitlere kötü haber! 80 saatte ev yapan makine Türkiye'ye gelirse inşaatçı kalmayacak...

Teknoloji hayatımızın her alanına girmeye sürekli devam ediyor. Buna göre, birçok mesleğin yerini yapay zeka alırken bu teknoloji de müteahhitleri işinden edecek gibi gözüküyor. 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı, eğer bu makine Türkiye'ye gelirse inşaatçı kalmaz ifadeleri kullanıldı.



Maine Üniversitesi, dünyanın en büyük polimer 3D yazıcısı olan Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0)'inin tanıtımı yapıldı. Yapılan tanıtımda bu devasa 3D yazıcı, sadece 80 saat veya dört günden daha az bir süre zarfında küçük bir evi inşa edebilmektedir.

80 SAATTE EV İNŞA EDİYOR

FoF 1.0, Maine Üniversitesi'nin daha önce geliştirdiği 600 metrekarelik bir evi inşa eden 3D yazıcının dört katı büyüklüğünde. Bu devasa 3D yazıcı, bir evi inşa etmek için oldukça kısa bir süre olan 80 saatte yapabiliyor. Bu, bir bungalovun inşasının birkaç ay veya en iyi senaryoda birkaç hafta sürebileceği düşünüldüğünde oldukçahızlı bir iş çıkarmış olmakta.

karar.com'da yer alan habere göre; FoF 1.0'in kullanım alanları oldukça geniş. İnşaat sektöründen savunma sanayisine kadar birçok alanda kullanılabilen bu devasa 3D yazıcı, büyük ölçekli eklemeli üretim, eksiltmeli üretim, CTL (continuous tap layup) ve robotik kol işlemleri gibi işlevsel geçişler yapabilme özelliğine sahip.

Müteahhitlere kötü haber! 80 saatte ev yapan makine Türkiye ye gelirse inşaatçı kalmayacak...

Maine kentinin 2030'a kadar 80.000 konuta ihtiyacı olduğu düşünüldüğünde, FoF 1.0 gibi hızlı ve verimli bir 3D yazıcının inşaat sektöründe devrim yaratabileceği öngörülüyor. MaineHousing Geliştirme Direktörü Mark Wiesendanger, bu 3D yazıcı sayesinde maliyetlerin önemli ölçüde düşürülebileceğini belirtti. Zira FoF 1.0, büyük oranda geri dönüştürülebilir malzemeler kullanıyor.

FoF 1.0'e talep, ABD Savunma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı gibi kurumlardan gelmiş durumda. Saate yaklaşık 225 kg malzeme kullanarak 30 metre uzunluğunda, 9.75 metre genişliğinde ve 5.5 metre yüksekliğinde nesneler basabilen bu devasa 3D yazıcı, endüstriden savunma sanayisine kadar birçok alanda kullanılabilecek.

3D YAZICILARIN BİR ARADA OLACAĞI MERKEZ KURULACAK

Maine Üniversitesi'nin yakında kurmayı da planladığı Geleceğin Yeşil Mühendislik ve Malzeme Fabrikası (GEM) adlı üretim inovasyon merkezi de FoF 1.0 ve önceki rekor sahibi 3D yazıcının bir arada bulunacağı bir merkez olacağı kaydedildi. Bu merkezin amacı, sürdürülebilir üretim uygulamaları oluşturmak ve daha büyük 3D yazıcılar geliştirmek şekilde olacağı ifade edildi.

Konut sektöründe temelden alım satım trendi giderek zayıflıyor!

Çimento zammı şantiyelere kilit vurdurdu! Müteahhitler isyanda!

Çimentoya 10 günde gelen yüzde 43 zam müteahhitleri ayağa kaldırdı: Protestoya hazırlanıyorlar!

Müteahhitlerin yüksek kat sevgisi tehlike saçıyor! Mimar isyan etti!

Müteahhitler konut fiyatlarında hızlı artış beklemiyor!


Geri Dön