28 / 04 / 2024

Müteahhitlerin en büyük sorunu finansman!

Müteahhitlerin en büyük sorunu finansman!

Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) iş birliği ile gerçekleştirilen “Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Müteahhitliğin Sorunları ve Geleceği Çalıştayı" gerçekleşti. 



İnşaat sektörünün ve müteahhitlik mesleğinin sorunlarının değerlendirildiği çalıştayın açılışında konuşma yapan ASO Başkanı Seyit Ardıç, inşaat sektörünün Türk ekonomisindeki payının yüzde 30'lara kadar ulaştığını belirtti.

ASO Başkanı Seyit Ardıç, "Müteahhitlik ise bu sektörün olmazsa olmazı budur müteahhitlik mesleğinin sağlıklı büyümesi, geniş anlamda inşaat sektörünün çok sağlıklı büyümesi anlamını taşıyor” diye konuştu.

dunya.com'da yer alan habere göre; Türk inşaat şirketlerinin yurt dışındaki başarıları ile tarih yazdığını ve Türkiye imajına çok değerli katkılarda bulunduğunu ifade eden Ardıç, Türk müteahhitliği markasının sadece Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde değil, diğer bölgelerde de giderek daha fazla konumlandığını kaydetti.

Öte yandan Ardıç, “Dünya sıralamasında ilk 30 firma arasında sadece 1 Türk firma yer bulabiliyor. Önümüzdeki dönemde hedefimiz iş hacmimizi büyütmek olmalı. Bunun için de tüm parametrelerin ve tüm kesimlerin görüşlerine başvurarak sektörün masaya yatırılması ve yeni bir vizyon belirlenmesi lazımdır." dedi. 

Müteahhitlerin en büyük sorunu finansman!

Türk müteahhitlik şirketlerinin yeni iş fırsatları elde etmesi önündeki en önemli genelin finansman sorunu olduğunu  kaydeden Ardıç, “Eximbank kredilerinin artırılması, sektörün yurt dışında daha geniş çaplı etki alanı geniş, daha büyük işler yürütmesinin önünü de açmış olacaktır.  Yine yurt dışındaki ihaleler için teminat mektubu temini ve kabulü konusundaki sorunların çözümü de aynı şekilde öncelikli” ifadelerini kullandı.

Yurt içinde ise inşaat yapım aşamasında birçok belge ve sertifikalandırma şartlarının usulen yerine getirilmesinin öncelikli sorunlar arasında olduğunu belirten Ardıç, ayrıca deprem riski yüksek bölgelerde yapı inşaatlarında sadece belgeli işçilerin çalışmasına izin verilmesi ve müteahhitlerde daha yüksek yeterlilik kriterleri aranması gerektiğini dedi.

İNTES Başkanı Celal Koloğlu Türk müteahhitliğinin kimlik sorunun uzun yıllardır çözülemediğini ifade ederek, “Müteahhitlik sıradan bir ticari faaliyet olarak yapılmaya devam ediyor. Gücümüzü mühendislikten alıyoruz ve  kaliteden ödün verilmemesi için de elimizden geleni yapıyoruz. Müteahhitliği her aklına gelenin yapabileceği bir iş olmaktan çıkarmak zorundayız” diye konuştu.

Türk müteahhitler için yıllık 10 milyar dolarlık iş potansiyeli! Suudi Arabistan ve yeni pazarlar radarda!

İnşaat ustası krizi çözülemiyor, fazla para değil, düzenli kazanç isteniyor!

Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman'dan çarpıcı açıklama: Yüzde 90’ımız iş yapamıyor! 

Türk müteahhitler dünya genelinde 12 binden fazla projeye imza attı! 


Geri Dön