29 / 04 / 2024

Müteahhitten kalma problemler nasıl çözülür?

Müteahhitten kalma problemler nasıl çözülür?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Müteahhitten kalma problemler nasıl çözülür?'' sorusunu yanıtladı. 



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Müteahhitten kalma problemler nasıl çözülür?'' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı... 

Binamızda müteahhitten kalma problem var. 4 normal, bir kaçak kat var. Müteahhit daireleri satıp çekti gitti, biz problemlerle boğuşuyoruz.

1- Daireleri tapuda altlı üstlü gösterdiği için birini başkasına, öbürünü başkasına satmış. Dairemi satmak istiyorum ama üstteki daireyle birlikte göründüğü için alıcı kredi kullanamıyor ve bu yüzden dairemi satamıyorum.

2- Tapularımız kat irtifaklı görünüyor ama daire kapılarındaki numaralar ile tapudaki daire numaraları farklı (sanıyorum sığınak yerine de daireler yapıldığı için).

3- Bazı tapularda ÇATI ARALI MESKEN diye yazıyor. Bu ne demektir? Bu konuları nasıl çözebiliriz. ● H.Ç

Okuyucumun problemi bir değil ki, çook. Birincisi; 4 normal bir de kaçak kat var. Birinci problem bu kaçak kat. Zira bu nedenle binada iskan izinleri alınamaz ve kat mülkiyetine geçilemez (imar barışı başvurusundaki istisnalar hariç). Kat maliklerinden birinin mahkemeden talep etmesi durumunda ise bu kat yıkılabilecek. Bundan daha büyük problem olur mu?

Bitmedi müteahhit dubleks daireleri ortadan bölmüş, düz daire görünümü altında iki kişiye satmış. Onun için çatı aralı mesken diyor. Yani çatı arasında da dubleksin üst katı var. Bu durumda projesinde ve tapuda tek bağımsız bölüm görünüyor ama hisseli olarak iki kişi ortak olarak gösteriliyor.

Böyle göstermek de mecburi. Bu halde biri dairesini satmak istese evet kredi kullanamayacağı gibi biri ile ortak olduğu bir daireyi, muhtemelen hissesinin ne olduğunu bilmeden almış olacak. Hisse oranı tapuda belli ama sade vatandaş bunun arsa payı mı yoksa bu dairenin ortak olduğu kişi ile birlikte hissesi mi olduğunu nereden bilsin?

Dairelerin bağımsız bölüm numaraları ile tapudakiler birbrini tutmuyor. Tutmaz elbette. Zira dubleksler ikiye bölünmüş. Müteahhit onların kapısına iki tane farklı numara koymuş. Oysa projesinde ve tapuda bu yer tek bağımsız bölüm olduğu için tek numara verilmiş. Yani her dubleks dairede numaralar doğurmuş bir yerine iki tane olmuş.

Bu halde de bağımsız bölüm numaraları projesindeki yeri ile tapudaki kayıtlarını tutmuyor. Ne yapılır? Mesela müteahhide karşı açılacak bir dava ile bağımsız bölümlerin bu hali ile kaybettiği değer kadar tazminat talep edilebilir.


Geri Dön