28 / 04 / 2024

Mütekabiliyet yasası cari açığı yüzde 50 azaltır!

Mütekabiliyet yasası cari açığı yüzde 50 azaltır!

1. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi'nde konuşan Teknik Yapı Holding Başkanı Durbakayım, yabancıya konut satışını kolaylaştıracak mütekabiliyet yasasının cari açığı yarı yarıya azaltacağını öngördü



Gayrimenkul sektörünün aktörleri İstanbul'da düzenlenen 1. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi'nde buluştu. Management Plus Danışmanlık Eğitim ve JNR Fuarcılık tarafından düzenlenen, basın sponsorluğunu Habertürk Gazetesi'yle HT Emlak ve Bloomberg HT'nin üstlendiği zirvede, mütekabiliyet yasasının Türkiye'nin yumuşak karnı cari açığı çözüm getireceği sonucuna varıldı.

"Mütekabiliyet Yasası ve Gayrimenkul Sektörüne Etkileri" konulu oturumu yöneten Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, "Mütekabiliyetin olması için mal üretmemiz lazım. Yoksa bu kanun anlam taşımaz" dedi. Durbakayım, "Türkiye'den ev alanlar senede bir gelir, aidat, bakım paralarını öder, döviz bırakırlar. Bunu başarırsak cari açığımız yüzde 50 inebilir" dedi.

'SIRALAMAYI YANLIŞ YAPTIK"
Aynı oturumda konuşan İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Serdar inan da cari açığın kapatılmasının yolunun üretip satmaktan geçtiğini vurguladı. İnan, "Sıralamayı yanlış yaptık, önce mütekabiliyet yasasını çıkaracaktık. Parayı elimize alıp, kentsel dönüşüme başlayacaktık" dedi.

REIDIN Genel Müdürü Mete Varas ise yabancıların konut alması halinde oturma izni sorununun ortaya çıkacağına dikkat çekti.  'Kentsel dönüşüm yeni ufuk açacak "1 .Gayrimenkulde Liderler Zirvesi"nin EGE YAPI Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı'nın yönettiği son oturumunda ise 2012 yılında Kentsel Dönüşüm ve Gayrimenkul Sektörü ele alındı. Kentsel dönüşümün İstanbul'da 100, Türkiye genelinde 400 milyar dolara mal olacağına işaret eden Kabadayı, Türkiye'de 7 milyon, İstanbul'da 1.5 milyon konutun yapılacağını hatırlattı. Kabadayı, Türk inşaat sektörüne yeni bir ufuk açacak kentsel dönüşümün istihdama da çok ciddi katkıda bulunacağını söyledi. Dumankaya inşaat Yönetim Kurulu üyesi Ali Dumankaya da Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 3/2 çoğunluk sağlanması halinde inşaat yapılmasına olanak sağlayacağını savundu. Kentin merkezine dönüşün başladığını ifade eden Dumankaya, "Arazi sıkıntısından dolayı, şehrin çeperlerinde proje yapmak zorunda kalıyoruz. Kendi içerisinde sosyalleşebilinen ve güvenlikli projeler yapsak bile merkeze dönüşü durduramayız" diye konuştu.

2-B TASARISI KOMİSYONDAN GEÇTİ
2B arazilerinin rayiç bedelin yüzde 50'si üzerinden 5 yıl vadeyle satışına ilişkin yasa tasarısı TBMM Komisyonu'nda kabul edildi. Tasan önümüzdeki haftalarda Genel Kurul'da da görüşüldükten sonra yasalaşacak.

Habertürk
xxxxx


Geri Dön