22 / 12 / 2024

Mütekabiliyet yasası gayrimenkul sektörünü rahatlatacak!

Mütekabiliyet yasası gayrimenkul sektörünü rahatlatacak!

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nizameddin Aşa, mütekabiliyet yasasının Türkiye'ye getirip götüreceklerini kaleme aldı. Aşa, yasanın getirilerinin gözde büyütülmemesi gerekttiğinin altını çizdi



Son zamanlarda yazılı ve görsel basından sık duyduğumuz mütekabiliyet kelimesi karşılıktık anlamına geliyor. Yani, ülkelerin birbirine karşı uyguladıkları bazı karşılıklı haklar söz konusu. Bizim tapu kanunu da bu ilke ile çalışıyor. Bir ülke bizim vatandaşlarımıza gayrimenkul satın alma hakkı veriyorsa, biz de o ülke vatandaşlarına bu hakkı veriyoruz.

Bazı istisna durumlarda ise, Bakanlar Kurulu Kararı ile mütekabiliyet olmayan ülke vatandaşları da ülkemizde gayrimenkul alabiliyorlar.
Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak kanunda değişikler yapılacağını, yabancıya mülk satışının yeniden düzenleneceğini söyledi.

Bu oldukça önemli bir açılım. Çünkü şu anda gelen yabancı talepler başta Rusya olmak üzere, Türkiye Cumhuriyetleri ve Körfez ülkeleri vatandaşlarından yoğun bir şekilde geliyor.

Bu saydığımız ülkelerin hemen hepsi mütekabiliyet olmayan ülkeler. Bu yoğun talepler kanuni düzenlemelerden dolayı karşılanamıyor. Ama diğer yanda umudunu bu yabancı satışlara bağlamış binlerce konut bulunuyor.

Özellikle güney ve batı bölgelerimizde çok sayıda yazlık projeler bu kanun değişikliğini dört gözle bekliyorlar. Hatta İstanbul'da satılamayan binlerce lüks konut içinde yabancı alıcı can simidi.

NE KADARLIK BİR POTANSİYEL
Bu konuda özellikle lüks konut üretimi yapan inşaat firmalarından çeşitli açıklamalar geliyor. Bazı sektör temsilcilerine göre yıllık 5 milyar dolar, bazılarına göre beş on yıllık bir dönemde 300-500 milyar dolarlık bir potansiyelden bahsediliyor.

Ama bir gerçek var ki her halükârda inşaat sektörümüzü rahatlatacak, satılamayan çok sayıda projenin satılmasına sebep olacak, piyasalarda bir canlanmaya sebep olacaktır. Ayrıca konut alacak yabancıların ikamet sonucunda yapacakları diğer harcamaları da göz önüne alırsak birçok sektöre de faydası olacağı kesindir.

Bir diğer yararlı olacağına inandığımız konu ise, mevcut uygulamalarda 5-6 ayı bulunan bürokratik işlemlerin oldukça kısalması olacaktır. Sırf bu yüzden konut almaktan vazgeçen yüzlerce yabancı yatırımcı olduğunu düşünürsek yeni kanuni düzenlemelerin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

Burada dikkat edilmesi gereken bir konu var ki, aslında emlak sektörünün kanayan yarası. İstanbul başta olmak üzere çok sayıda kayıt dışı emlakçılığın yapıldığı ülkemizde, özellikle güney ve batı bölgelerimizde garsonundan rehberine, muhtarından bakkalına, kahvecisinden tutun her çeşit ayakçının cirit attığı bu piyasada çok sayıda yabancı mağdur yaratmamaya da özen göstermek gerekiyor. Halen bu konudaki mağdurlar sayılamayacak kadar fazla. Hükümetimizden beklediğimiz bu kanuni uygulamaların yanında emlakçılık ile ilgili kanuni düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesidir.

Nizameddiin Aşa-Gayrimenkul Değerleme Uzmanı-/Habertürk


Geri Dön