29 / 04 / 2024

Mütekabiliyet Yasası markalı konutların kurtarıcısı oluyor!

 Mütekabiliyet Yasası markalı konutların kurtarıcısı oluyor!

Konut kredi maliyetleri artınca markalı konut satışında düşüş yaşandı. Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, Dubai ve Suudi Arabistan'dan 50-100 dairelik talepler aldıklarını söyledi




Markalı konut inşa eden şirketlerin üye olduğu GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) Başkanı Işık Gökkaya'ya göre, konut satışları yüzde 20-25 gerileme yaşıyor. Satışların geçen yıllara göre düştüğü bu dönemde inşaatçının imdadına, mütekabiliyet yasasının değişmesi yetişti. 


Avrupa'nın en yüksek binaları arasında yer alan İstanbul Sapphire'i inşa eden Kiler Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, mütekabiliyetin kalkmasından sonra hem Sapphire hem de yeni başlayacakları projelere yabancılardan bireysel ve kurumsal talepler geldiğini söyledi. Nahit Kiler şunları şöyledi:


Mütekabiliyetin faydasının olacağını görüyoruz, o tepkileri de alıyoruz. Hem Sapphire'de hem de başlayacağımız yeni projelerden 50-100 daire gibi yatırım için toplu alım talepleri aldık. 


Talebin Dubai ile Suudi Arabistan'dan geldiğini belirten Kiler, metrekaresi 8-10 bin dolara satılan Sapphire'de yabancıların oturum amaçlı daire aldığını ifade etti. Kiler, 50-100 dairelik toplu alım talebinin ise Bakırköy ile Kadıköy arasında merkezi yerlerdeki projelerine geldiğini vurguladı.


Halk Bankası kuruluşu Halk GYO ilk konut projesini, Kiler Holding şirketi Biskon Yapı ile İstanbul Bakırköy'de birlikte geliştirdi. Halk GYO'nun Merter Veliefendi Hipodromu'na yakın Bakırköy'deki 13 dönümlük arsasına hasılat paylaşımı modeliyle Biskon Yapı 256 konut ve 70 dükkandan oluşan Referans Bakırköy sitesini inşa ediyor. Halk GYO Genel Müdürü Kazım Şimşek ve Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, projeyi dün basın toplantısı ile duyurdu. Kazım Şimşek, 31 Mayıs'ta ruhsat aldıkları projede 3 haftada kaporası yatırılmış 100 talep aldıklarını, daha çok 3+1 ve 4+1 dairelerin satıldığını söyledi.


Arsa bedeli hariç 61 milyon liraya mal olacak projeden 200 milyon lira hasılat bekleniyor. Halk GYO, arsa karşılığı satış gelirinin yarısını alacak. Bu proje için Halk Bankası aylık 0,98 maliyetle konut kredisi kullandırıyor. Geçtiğimiz pazar gününü satış ofisinde geçirdiğini belirten Şimşek, müşterilerin Bakırköy'de yaşayan ve ilçeden ayrılmadan deniz gören bir siteye taşınmak isteyenlerden oluştuğunu anlattı. Referans Bakırköy'de daireler metrekaresi 4.500 ile 6.000 lira arasında değişen fiyatla satılıyor. Projede stüdyodan 5+1'e kadar büyüklükte daire yer alıyor.


Genel Müdür Kazım Şimşek'in açıklamasına göre Halk GYO bu sene halka arz edilecek. Şirketin ilk projesi olan Referans Bakırköy'ün satışının bu yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. İstanbul Finans Merkezi'nin kurulacağı Ataşehir'de Halkbank'a ayrılan arazide inşaat 2013'ün ilk yarısında başlayacak. Burada Halk GYO, Halkbank Genel Müdürlük binasının yanı sıra halka satmak üzere ticari ofisler de inşa edecek. İstanbul'da Kanyon AVM'ye komşu eski HBB televizyonu arsasında ise yerli bir otel zinciriyle görüşmeler olumlu sonuçlandı ve burada 8-10 katlı bir otelin inşası bu sene içinde başlayacak. Halk GYO'nun elinde biri Eskişehir'de olmak üzere 4 arsa bulunuyor. Şirket İstanbul Anadolu yakasında da bir konut projesini hayata geçirecek.


Zaman


Geri Dön