03 / 05 / 2024

Mütekabiliyet zirvesi yarın yapılıyor!

Mütekabiliyet zirvesi yarın yapılıyor!

Maliye Bakanlığı 2-B ve yabancılara satışın önündeki mütekabiliyet engelini kaldıracak düzenlemeleri tamamladı. Yarın yapılacak zirvede son şekli verilecek taslaklar, kasım sonunda Meclis'e sevk edilecek



Maliye Bakanlığı, orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin satışını düzenleyen 2-B ve yabancılara konut satışının önünü açacak olan mütekabiliyet (karşılıklılık) şartının kaldırılmasını öngören çalışmayı tamamladı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında yarın yapılacak toplantıyla her iki taslağa son şekli verilecek. Bu ayın sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edilecek yasa tasarısı ile yaklaşık 1 milyon konut ve kadastro çalışması tamamlanan 174 bin hektarlık arazi satışının önünü açılacak. Arsa harekâtı ile devletin kasasına yaklaşık 26 milyar lira girmesi bekleniyor.

DÜĞÜM ÇÖZÜLDÜ, SIRA SATIŞTA

Hükümet, yılan hikâyesine dönen 2-B arazilerinin satışı ve mütekabiliyet şartı nedeniyle yaşanan düğümü çözüyor. Her gündeme geldiğinde anayasanın değiştirilmesinden önceki halinde yer alan "yerindelik" denetimine takılan orman vasfını kaybetmiş 2-B arazilerinin satışına ilişkin yasa taslağı tamamlandı. Başbakan Yardımcısı Babacan başkanlığında yarın yapılacak toplantıyla her iki taslak üzerinde son rötuşlar yapılacak. Toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile ilgili bürokratlar katılacak. Maliye ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın birlikte hazırladığı iki taslak bu ayın sonunda TBMM'ye gönderilecek. Referandum sonrası anayasal engelin kalkmasıyla birlikte 2-B'ler için düşünülen modelde şekillendi. Değer tespitinde, gayrimenkulün konumu belirleyici olacak. İstanbul'un yüzde 3.4'ünü oluşturan bu arazilerin satışından yaklaşık 26 milyar lira gelir hedefleniyor. Yasa yürürlüğe girer girmez arazileri belediye ve mücavir alan sınırları içinde olanlar bir ay, dışındakiler de üç ay içinde başvuru yaparak satış isteyebilecek.

METREKARE SINIRI OLMAYACAK

Belediye mücavir alan içinde bulunan yerleşim yerleri, bahçe ve bina gibi kullanım alanlarıyla beraber, metrekare sınırlaması olmadan hak sahibine satılabilecek. Gerçek ve tüzel kişilere dağıtılan, hisseleri devredilen taşınmazların tapu kayıtları geçerli sayılacak. Belediye ve mücavir alan sınırı içindeki arazilerde 2 bin, diğer arazilerde de bin lira başvuru ücreti alınacak.

ALIŞVERİŞ MERKEZİ YAPILDIYSA...

Hak sahibi kabul edilmek için kişinin söz konusu taşınmazı, kadastro çalışmasının tamamlandığı tarih itibariyle geriye dönük olarak 5 yıl kullanmış olması şartı aranacak. Arazi üzerinde alışveriş merkezi, apartman gibi çok katlı yapı bulunuyorsa, öncelikle taban değeri ardından da daire başına düşen hisse tutarı saptanacak. Tapusu verilip, daha sonra 2-B diye şerh konulan araziler de hak sahiplerine devredilebilecek.

ORMAN İÇİ KÖYLER

Yerleşim amacına uygun ayrılan ve tescil edilen yerlere naklen yerleştirilecek orman içi köy halkı, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca tespit edilecek. Nakil ve yerleştirme işlemleri, orman ve iskân yasalarına göre yapılacak. Bu bölgeler devlet ormanı olarak ağaçlandırılacak.

TOKİ VE BELEDİYELERE DEVİR

Tarım arazileri dışında üzerinde yapılaşma olan taşınmazlar, Maliye'nin onayı ile  TOKİ  ve belediyelere kentsel dönüşüm projeleri kapsamında devredilebilecek. Çarpık kentleşmenin olduğu alanlarda devir, emlak vergisi metrekare birim değerleri üzerinden yapılacak. Bu tür devirlerde mevcut kentsel dönüşüm uygulamalarındaki gibi hak sahiplerine inşa edilecek konutlardan daire verilecek.
Sabah/HAZAL ATEŞ


Geri Dön