24 / 12 / 2024

Mütekabiliyetten 10 milyar dolarlık yabancı yatırımı bekleniyor!

Mütekabiliyetten 10 milyar dolarlık yabancı yatırımı bekleniyor!

Yabancılara mülk satışının önünü açan Mütekabiliyet Yasası ile gayrimenkul sektörüne, gelecek yıl 5 milyar dolar, uzun vadede ise 10 milyar dolar yabancı yatırımı öngörülüyor.



Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, yaptığı açıklamada, mayıs ayında çıkan yasayla yabancıya mülk satışının önünün açıldığını anımsattı.


Körfez ülkeleri başta olmak üzere Arap Baharı'ndan sonra Ortadoğu ülkelerinin de dev yatırımlarını, Batı yerine Türkiye'ye yönlendirme eğiliminde olduğunu belirten Gökkaya, ekonomik büyümesi ve istikrarıyla ''güvenilir liman'' olarak görülen Türkiye'ye, bireysel ve kurumsal yatırımcılardan talep geldiğini söyledi.


Gökkaya, daha önce mütekabiliyet engeline takılan Azeriler, Kazaklar, Körfez ve Arap ülkeleri vatandaşlarının, İstanbul'un merkezi lokasyonlarında, deniz gören ve manzaralı lüks projelere ilgi gösterdiğini anlattı.


Zengin yabancıyı çekecek büyük projeler üretilmeli


Arapların Boğaz'da köşk, yalı ya da lüks ve büyük konutlar aradığını dile getiren Gökkaya, şöyle konuştu:

''Avrupalılar, kıyı bölgelerinden, Körfez ve Ortadoğu ülkelerinden gelenler ise İstanbul ve Bursa'da alım yapmakta. Türkiye, yakınlığı ve istikrarı dolayısıyla tercih ediliyor. İstanbul'daki alımlar için görüşmeler de başladı. Zengin yabancıyı çekecek büyük projeler üretmemiz gerekiyor. Lüks proje eksiğinden dolayı orta vadede Araplara yönelik özel projeler geliştirilebileceği düşünülüyor.''


Yabancılara mülk satışının, sektörün hareketlenmesinde itici güç olacağına işaret eden Gökkaya, önceki yıllara oranla özellikle Türk Cumhuriyetleri, Irak, İran, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri'nden yoğun talep gelmesini öngördüklerini söyledi.


2013'ün 2. çeyrek öngörüsü


Bu yılın başından yasanın çıktığı mayıs ayına kadar 9 bin 500 konut satıldığına dikkati çeken Gökkaya, şöyle devam etti:


''Yasanın, sektörde hareketlilik yaratacağı ve asıl etkisini 2013'ün ikinci çeyreğinden sonra göstereceği düşünülmektedir. Önceki yıllarda yaklaşık 2 milyar dolar olan gayrimenkul sektörüne doğrudan yabancı yatırımlarının, orta vadede yıllık ortalama 5 milyar dolar, uzun vadede ise 10 milyar dolar seviyelerine çıkmasını beklemekteyiz. Bu rakamın gelecek yıl 5 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Bu yıl için ise 3 milyar dolar gibi bir beklentimiz vardı. Ancak bu hedef şimdilik biraz zor görünüyor.


Yasadan önce Türkiye'ye gelip gelmemek konusunda kararsız kalan dev şirketler ve fonlar da yeni düzenlemeyle yıllık 10 milyar dolara ulaşacak yabancıya konut satışı pazarından pay almak için harekete geçiyor.''


''Yasa, tek başına yeterli değil''


Gökkaya, gayrimenkul sektörüne yabancı sermaye girişinin, tüm boyutlarıyla cari açığa pozitif yönde etkide bulunacağına işaret ederek, şunları kaydetti:


''Cari açığa direkt etkide bulunacak yabancıların gayrimenkul yatırımlarının, Türkiye ekonomisi geneline yansıması olacaktır. Ancak yasa, tek başına yeterli değil. Yabancılara konut satışını özendirmek amacıyla mütekabiliyet düzenlemesinin yanı sıra yabancıların oturma, çalışma, eğitim izinleri, vize işlemleri, Türk bankalarından konut kredisi kullanabilme, konutların teminat gösterilmesi, kira gelirlerinin vergilendirilmesi, alım satım vergileri gibi alanlarda da iyileştirme ve kolaylıklara ihtiyaç duyulmaktadır.'' 

AA


Geri Dön