23 / 11 / 2024
fuzul

'Muzkent' Anamur'a yatırımcı akını

'Muzkent' Anamur'a yatırımcı akını

Türkiye'de üretilen muzun yüzde 90'ına ev sahipliği yapan Anamur, altyapı yatırımlarının da etkisiyle yatırımcıların gözdesi haline geldi. Seralardaki büyüme 5 kata çıktı, girişimciye fırsat doğdu





Muz yetiştiriciliğinde dünyaca ünlü Anamur, yepyeni bir dönemin heyecanını yaşıyor. Etrafı Toros dağları ve Akdeniz ile çevrili olması nedeniyle yüzyıllardır zorlu yolların esiri olan ilçe, 2 milyar doları aşan tünel yatırımları ve yakın zamanda açılan Gazipaşa Havalimanı ile Türkiye ekonomisinin yeni bir oyuncusu olmaya aday. Havaalanı ile mesafesi 25 dakikaya inecek olan ilçe hem sanayicilerin hem de turizmcilerin gözdesi haline gelmiş durumda. 


Seralar 5 kat büyüdü


Anamur Türkiye'de daha çok muz üretimi ile biliniyor. Türkiye'deki yerli muzun yüzde 90'ı Anamur-Bozyazı bölgesinden elde ediliyor. Yıllık üretim ise 180-200 bin ton civarında seyrediyor. Anamur'un önde gelen muz işleme tesislerinden Kılıç Tarım'ın sahibi Haydar Kılıç, muz üretiminin son yıllarda patlama yaptığına dikkat çekiyor. Kılıç'ın verdiği bilgiye göre son 10 yılda bölgedeki muz seralarının sayısı yüzde 500 oranında artış gösterdi. 


Girişimciye fırsat 


Bu artışın en önemli nedenlerinden birisi muz üretiminin iyi bir kazanç modeli olması gösteriliyor. 1 dönüm muz serası kurmanın maliyeti 40-60 bin TL arasında değişiyor. Alınan ürün ise 10 tona kadar çıkıyor. Ağır işçiliği olmayan muz seracılığında üretici bir kilo muzu 2 liraya satıyor. Masraflar çıkıldığında da 1 dönümden yıllık ortalama 8-10 bin TL garanti para kalıyor. Yerli muzun Türkiye'deki talebin ancak yüzde 50'sini karşılaması yeni yatırımları da cazip kılmaya devam ediyor. 


Sanayici yatırıma gelsin


Kendisi de Anamurlu olan TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, kentte medeniyetlerin izlerinin görülebildiğini, bu kesişmenin etkisiyle bu bölgede özgün bir kültürün geliştiğini dile getirdi. Yücelen, Anamur'a gelecek sanayicinin buradaki ürünleri işleyecek kişiler olmasını istediklerini aktararak, "Aynı zamanda gelecek kişiler bizi geliştirmeli ve ürettiğimiz ürünlerin çeşitliliğini artırmaya yardımcı olmalı. Buraya gelecek sanayicilerin tarım sanayicisi olmasını istiyoruz" dedi. Yücelen, kar marjının çoğunun aracıda kaldığı muz üretiminde ürünün direkt müşteriyle buluşmasını sağlayacak çalışmaların çiftçiyi daha da memnun edeceğini de sözlerine ekledi.


Muzdan cips ve dondurma


Anamurlu muz üreticileri inovasyona dayalı üretim modelleri ile de dikkat çekiyor. Son dönemde artan üniversite işbirliği projelerinin de etkisiyle çok sayıda yenilikçi üründe piyasaya girmeye başladı. Bunlar arasında en dikkat çeken ürün ise muz cipsi oldu. Dondurma, yağda kızartma ve hatta turşuyu bile deneyen üreticiler mevcut kaliteyi de artırmış durumda. Yeni araştırmalar ve yatırımlar sayesinde geçmişte 20 kilogram gelen muz dalları 50'ye çıktı. 10 santimetre olan muzun boyu 22 santimetreye ulaştı.


Metin Can / Sabah


Geri Dön