14 / 05 / 2024

Myrleia Antik Kenti'nin üstündeki market ne olacak?

Myrleia Antik Kenti'nin üstündeki market ne olacak?

İnşaatı durduran mahkeme, bilirkişi heyeti oluşturdu. Heyetin hazırladığı rapora göre, bölgenin 1. derece sit alanı olduğu vurgulandı. Belediye ise, marketin bulunduğu yeri müze yapmak istiyor.



Bursa'nın Mudanya ilçesinde tarihi bir komedi yaşanıyor. Uludağ Üniversitesi, 2010 yılında Bursa'nın Mudanya ilçesinde 1. derece sit alam olan Myrleia Antik Kenti Bölgesi'nin yakınında yaptığı yüzey çalışması sırasında, yoğun seramik parçalarına rastlayınca Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na bölgenin l'inci derece sit alanı ilan edilmesini önerdi. Kurul ise tarihi limanı 3'üncü derece sit alanı ilan ederek imara açtı. Bu kararın ardından Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi, 23 Eylül 2012 tarihinde aldığı luhsatla bölgede süpermarket yapımına başladı. Süpermarketin temel kazıları sırasında antik kentin M.Ö. 7'nci Yüzyıl'a ait duvarlarına ve heykellere rastlanınca, oluşturulan Myrleia Antik Kent Platformu ve sivil toplum örgütleri, süpermarket inşaatının durdurulması için Koruma Kurulu'na başvurdu. Kurul, Myrleia Kenti'nin 3. derece sit alanı olarak kalmasını uygun bularak antik kent üzer ine yapılan süper markeün devam ettirilmesine karar verdi. 


BİLİRKİŞİ HEYETİ RAPORU 



Sivil toplum kuruluşları, temel kazısında yeni tarihi eserlerin bulunmasından sonra, kurula bir kez daha müracaat edip, inşaatın durdurulmasını istedi. 


Kurul verdiği kararda ısrarcı olunca, firma tartışmalar devam ederken binayı bitirip, 2 bin 700 yıllık kentin 20 metre uzunluğa ve 2 metre genişliğe sahip duvarları ve tarihi kalıntılar, süpermarketin bodrum katında cam çerçeve içine konuldu. Böylece bina, müze alışveriş merkezi haline dönüştü. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'ndan umudunu kesen Mryleia Antik Kenti Platformu ve sivil toplum kuruluşlan. 


Bursa 1. Bölge İmadere Mahkemesine başvuruda bulunup, etrafı cam çerçeveyle çevrilen tarihi kalıntıların, süpermarketin içinde müşterilere sergilenecek olmasına itiraz edip, yürütmenin durdurulması kararının verilmesini talep etti.

 

Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdikten sonra bilirkişi heyeti oluşturdu. Bilirkişi heyeti, hazırladığı raporda tüm bu alanda gerekli bilimsel metotlarla gerçekleştirilecek kazı çalışmalarından elde edilecek bilgilerin ülke arkeolojisi için paha biçilmez değerde olduğu vurgulandı ve "Davaya konu parsellerüı 3 derece değil 1 derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenmiş olması zorunluluğu ortaya çıkmaktadır" denildi. Raporda, "Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 658 ve 37 sayılı ilke kararlarının, kamu yararına uygun olmadığı" belirtildi. 

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, TMMOB İl Koordinasyon Sekreteri ve Myrleia Antik Kent Platformu üyesi Remzi Çınar bilirkişi raporu hakkında basın toplantısı düzenledi. 

Törende konuşan Remzi Çınar, bilirkişi heyeti raporunun haklılıklarını ortaya çıkardığını belirtip, "Hukuksuz AVM inşaatının yapılmasında rolü olan başta ilgili firma ve Bursa Kültür varlıklarını koruma bölge kurulu olmak üzere rant peşinde koşanların suratına adeta bir tokat gibi çarpmıştır" dedi. 


BELEDİYE BAŞKANI MÜZE YAPACAĞIZ 


Mudanya Belediye Başkanı İstiyorum. Müze olarak hizmet Hayri TUrkyılmaz, Kipanın vermesi ve değerlerimizin bulunduğu yeri almak ve müze korunarak haka gosterılhalıne getirmek istediklerini meşinden yanayım. Bunun belirterek, "Mudanya beledi- çalışmalarına belediye olarak yesi olarak bu tür tarihi değer- başlıyoruz" şeklinde konuştu, terimizin gün yüzüne gkanl- MudanyaMar şimdi, müze masından yanayım. Belediye alışveriş merkezinin bundan olarak burayı alarak tamamen sonraki süreçte ne olacağım halkımızın istifadesine sunmak merak ediyor. 


Hürriyet Bursa


Geri Dön