Eğitim

Naci Görür: En geç 2029 yılında 7.2 deprem olacak

Prof. Dr. Naci Görür  'İstanbul ve Tekirdağ'ı tehdit eden faydaki kırılma, 2029'a kadar gerçekleşecek

Marmara Denizi'nin altında 1 yıl boyunca araştırma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Naci Görür  'İstanbul ve Tekirdağ'ı tehdit eden faydaki kırılma, 2029'a kadar gerçekleşecek. Deprem kaçınılmaz. Şiddeti en düşük 7.2 olacak' dedi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Depremi'nin 2029'a kadar gerçekleşeceğini, şiddetinin de 7.2'den düşük olmayacağını söyledi.
Tekirdağ'ın güneyinde, Marmara Denizi'nin derin çukurluğunda bulunan Kuzey Anadolu fayının deniz altında kalan kısmını incelediklerini, 1999 yılından bu yana Marmara Denizi'nde araştırmalar yaptıklarını vurgulayan Görür, tespitlerini ve tahminlerini anlattı.

EN ÇOK MARMARA'NIN GÜNEYİ VE İSTANBUL ETKİLENİR: Marmara Bölgesi'nde olabilecek bir depremden Tekirdağ da etkilenecek. Özellikle Marmara Ereğlisi açıklarıyla adalar arasında kalan fay, birinci derecede risk oluşturuyor. Bu fayın kırılması durumunda Marmara Bölgesi'nde büyük bir deprem olmasını bekliyoruz. Bu fay hattında gerçekleşecek depremden en fazla Marmara Denizi'nin güney sahillerindeki yerleşim alanları, İstanbul ve Tekirdağ etkilenecek. Dolayısıyla bu bölgelerde alt yapının ve yapı stokunun depreme karşı güvenli olması gerekir.

99 DEPREMİ RİSK ALTINA SOKTU: 1999 yılında yaşanan deprem Marmara'yı risk altına soktu. Bu deprem 55 saniyede yoğun bir enerjiyi Marmara Denizi'nin altındaki kabuğa yükledi. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yaşanan depremler batıya doğru sürükleniyor. En son deprem nerede olmuşsa oranın batısı tehlikeli duruma geliyor. Yani Gölcük Depremi, Marmara Bölgesi'ni risk altına sokmuştur. Bu bölgedeki faylarda kırılma olacak ve bölge sakinleşecek.

GAZ VE SU ÇIKIŞI TESPİT ETTİK: Bu bölgede olacak bir depremin büyüklüğü 7.2'den küçük olmayacak. Yani deprem kaçınılmaz. Marmara Denizi'nin altından geçen fay hattının uzandığı hat boyunca inceledik. Çeşitli bölgelerde gaz ve su çıkışı tespit ettik. Marmara'nın altında biriken enerji er veya geç açığa çıkacak. İstanbul ve Tekirdağ'ı tehdit eden bu fay hattındaki kırılma yapılan araştırmalara göre 2029'a gerçekleşecek.

Aslantepe, kucak acacak
Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Marmara'da er ya da geç bir depremin olacağını belirterek, 'Yeni yapılan Aslantepe Arena Stadı,  evsiz kalacak yüz binlerin barınma yeri olacak' diye konuştu. Işıkara, Seyrantepe'de TOKİ tarafından yapılan ve 10 yıllığına ismi Türk Telekom Arena olacak stadın deprem anı düşünülerek tasarlandığını belirtti. Işıkara şöyle konuştu: 'Hem futbola hizmet edecek hem de mağdur insanlara. Stadın üstünün açılır-kapanır olması, tuvalet ve yemek ihtiyacının gideriliyor olması önemli. Deprem anında en büyük barınma yeri olma özelliğini taşıyor. Bu stadyum yüz binlerce insana barınma sağlayabilir. İstanbul en az 12-15 milyon nüfusa sahip bir il. Bu nedenle böyle yerlere ihtiyacımız var.'
Stadyumun 29 Ekim 2010'da teslim edilmesi planlanıyor. Stadın 52 bin 647 koltuk kapasitesi bulunuyor. Ayrıca komplekste 15 bin 500 kişilik kapalı spor salonu da yer alıyor.
Akşam