29 / 04 / 2024

Naciye Sultan Sitesi kaçak çıktı, belediye yıkım istedi!

Naciye Sultan Sitesi kaçak çıktı, belediye yıkım istedi!

Dairesini kredi için teminat göstermek isteyen site sakini işadamın başvurusu üzerine ruhsatsız olduğu belirlenen Naciye Sultan Sitesi için belediye yıkım kararı aldı



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Encümeni, her dairesi Boğaz manzaralı olan Ortaköy'deki Naciye Sultan Sitesi'ndeki bir blok için yıkım kararı aldı. Bu bloka yönelik kararın diğer bloklar için de gündeme gelebileceği belirtiliyor. İşte lüks sitede yıkım kararına kadar uzanan süreç: İşadamı Doğan Kasadolu, Alarko Holding şirketlerinden Tüm Tesisat AŞ'nin inşa ettiği Naciye Sultan Sitesi'ndeki G Blok, 3 numaralı daireyi 1986 yılında satın aldı. Kasadolu, geçen yıl 2 milyon lira değerindeki dairesini teminat göstererek bir bankadan kredi istedi. Ancak, banka yetkilileri, Ortaköy'deki dairenin imarlı konut niteliği taşımadığını belirterek kredi vermedi. Bunun üzerine işadamı Kasadolu, komşusu olan diğer daire sahipleriyle binanın üzerinde bulunduğu arsaya ortak olduğunu tespit etti ve ortaklığın satış yoluyla giderilmesi için komşularına dava açtı.

RUHSAT HÜKÜMSÜZ ÇIKTI
Dava sürecinde de İstanbul 2'inci Sulh Hukuk Mahkemesi, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne arsanın imar durumunu sordu. Boğaziçi İmar Müdürlüğü' de bir yazıyla mahkemeye yanıt vererek, "Söz konusu yerde konut kullanımına ayrılmış olan alanlar, yeşil alan statüsüne alındığından uygulama yapılmayacaktır" bilgisini aktardı. Mahkemeye gelen bu yazı üzerine Doğan Kasadolu soluğu Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne aldı ve binanın ruhsatının, tasdikli projesinin, iskanının olup olmadığını sordu. Kanuna aykırı bir durum tespit edilmesi halinde de sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Konuyu inceleyen Boğaziçi İmar Müdürlüğü, söz konusu yerin dosyasında, ruhsat, ruhsat eki proje ve iskan belgelerinin bulunmadığını bildirdi.

MİMAR: YIKIM KARARI YOK
Bu durum üzerine, kendisi de aynı sitede oturan projenin mimarı Veli Behruz Çinici, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne başvurarak, sitedeki yapıların iskanının sağlanmasını talep etti. Ancak bu talep müdürlük tarafından kabul edilmedi. Bu bilgi üzerine, Doğan Kasadolu, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne başvurarak kaçak gözüken yapıyla ilgili gerekli işlemlerin yapılmasını istedi. Konuyu görüşen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Encümeni de Boğaziçi İmar Müdürlüğü Ruhsat İskan Bürosu'nun, ruhsata bağlanamayacağı yönünde görüş bildirdiği yapının yıktırılmasına oybirliğiyle karar verdi. Mimar Behruz Çinici ise, yıkım kararı olmadığını ve ruhsat işlemlerinin tamamlanmak üzere olduğunu savundu.

DİĞER BLOKLARA BAKILACAK
Söz konusu G blok dışında ruhsatsız olduğu belirlenen başka bloklar da olursa, onlar için de benzer bir yıkım kararının gündeme gelebileceği vurgulandı. Bu nedenle, site sakinlerinin mahkemelik olabileceği belirtiliyor.

KİRASI 10 BİN DOLAR İşadamı
Doğan Kasadolu'nun kredi başvurusu sonucu ruhsatsız olduğu belirlenen Naciye Sultan Sitesi'ni, ünlü mimar Behruz Çinici tasarladı. 1985'te oturuma açılan lüks sitedeki dubleks daireler, aylık yaklaşık 10 bin dolardan kiralanıyor.
Sabah-Hasan Ay


 


Geri Dön