30 / 04 / 2024

Nahit Kiler Bitlis'ten çıkıp İstanbul'u fethetti!

Nahit Kiler Bitlis'ten çıkıp İstanbul'u fethetti!

Business Dergisi'nin Nisan sayısında Kiler Holding ve Niht Kiler'in hikayesine yer verildi



Bitlis Sigara Fabrikası'ndan emekli olunca aldığı tazminatla bir bakkal dükkanı açar baba Hikmet Kiler. Ama bir süre sonra Bitlis gibi küçük bir yerde, bakkal dükkanının geliriyle aile nüfuslu ailesini geçindiremeyeceğini anlar.

1984 yılında pek çok hemşehrileri gibi, tası tarağı toplayıp İstanbul'a göçerler. İdealleri bir ev, bir de otomobil sahibi olmaktır. Ceplerinde bir kısmı sattıkları evin parası olan 3 milyon lira vardır.

Baba Bahçelievler Siyavuşpaşa'da bir bakkal dükkanını devralır. En büyük güvencesi ise çocuklandır. Özellikle de o yıl liseyi bitiren 18 yaşındaki büyük oğlu Nahit Kiler... Bütün aile çalışır. Sadece çalışmakla zengin olunmaz tabii ki. Nahit Kiler büyük bir öngörüyle, bakkalların devrinin kapanmakta olduğunu görür. Devir artık marketlerin devridir. Henüz kimsenin organize perakendeciliği bilmediği yıllarda marketçiliğe başlar.

1994 yılında Kiler markasıyla organize perakendeciliğe ilk adımı atarlar. 2000 yılına kadar mağaza sayısı çok hızlı artmaz. 2001 krizi ise onlar için bir dönüm noktası olur. Ekonomik kriz yıllarında zor durumda kalan birkaç yerel zinciri satın alarak hızla büyümeye başlarlar. 2004 yılına gelindiğinde mağaza sayısı 55'e ulaşmıştır. 2005 yılında ise şirketi iki kat büyütecek bir operasyona imza atarlar. Ankaralı market zinciri Canerler'i alarak mağaza sayısını bir anda 101'e çıkartırlar. Türkiye çapında bir gelişmedir bu. Çünkü bu operasyonla organize perakendenin dört büyüğünden biri haline gelirler.
Business/Çiğdem Yücesoy Subaşı


Geri Dön