02 / 05 / 2024

Nando's, Türkiye'deki ilk restoranını Cevahir'de açtı

Nando's, Türkiye'deki ilk restoranını Cevahir'de açtı

Dünyanın 26 ülkesinde 850 'den fazla restoranıyla faaliyet gösteren Güney Afrikalı tavuk zinciri Nando's Türkiye'ye 50 milyon dolarlık yatırımla geldi



İlk mağazasını Cevahir Alışveriş Merkezi'nde açan ve 27'nci ülke olarak Türkiye'yi seçen Nando's, önümüzdeki yıl 8 restorana, 5 yıl içinde de 60 restorana ulaşmayı hedefliyor. Öncüsü olduğu fast casual restoranları Türkiye'ye de getiren Nando's, bu içeriğiyle diğer fast food (hızlı yemek) restoranlarından ayrılacak. Restoranlarda alkol de yer alacak. Nando's Türkiye Marka Sözcüsü Burak Atay, "Türkiye'de yatırımlarımız 50 milyon dolara ulaşacak. İlk iki yıl İstanbul'a, daha sonra diğer şehirlere yayılacağız. Aralık ayında Bağdat Caddesi 'nde restoran açacağız" dedi.
Peri-Peri soslu tavuk
Nando's'un tavuklarının ününün Afrika 'nın Peri-Peri sosuyla ateşte Portekiz usulü pişirilmesinden geldiğini belirten Burak Atay, şunları söyledi: "Türkiye, Güney Kıbrıs, İrlanda ve İngiltere'den sonra Avrupa'da yatırım yaptığımız 4. ülke oldu. Nando's Türkiye olarak başarı öyküsünü Türkiye'de sürdürmeyi istiyoruz. Fast Casual Dining ile hem fast food'u, hem de kaliteli bir restoranı uygun fiyata sunuyoruz. Alışveriş merkezlerinde, fast food olarak değil, restoran katlarında olacağız. Markanın müşterileri arasında Justin Timberlake, Coldplay'in solisti Chris Martin, Oprah Winfrey ve David Beckham gibi  pek çok ünlü kişi yer alıyor."
Atay, "Nando's bazı ülkelerde master franchising yapıyor, bazılarına kendisi geliyor. Türkiye'ye Green Lemon yatırım şirketiyle master franchising anlaşmasını alarak geldi. Türkiye'de yüzde 50-50 joint venture olacak" dedi. Burak Atay, bir süre sonra Nando's'a özel soslarının da marketlerde de satılacağını ifade etti.
Çalışılacak en iyi şirket ödülü
Atay, "Açılan her restoran için 25-30 kişiyi işe alıyoruz. İlk Nandocas'larımız olan 14 kişiyi 5 haftalığına eğitime İngiltere'ye gönderdik. Destek ofisimizdeki pek çok kişi de Güney Afrika'da eğitim aldı. İngiltere'de 5 bin çalışanımız var ve yla `Çalışılacak En İyi Şirket' ödülü de aldık" diye konuştu.

Malezya'da krizi öğrendik

KRİZDE Türkiye'ye neden yatırım yaptıklarının sorulması üzerine, `iyi bir krizi harcamak olmaz' cevabını veren Robert Brozin, şöyle devam etti: "Bizim krizle ilgili çok hızlı hareket etme yeteneğimiz olduğu için krizler bizim için heyecanlı zamanlardır. Krizde büyümeyi öğrendik. Bu yapı içerisinde kendimizi geliştirdik. Güney Afrika'da her zaman çok kısıtlamalarla karşılaştık ve bunlarla baş etmeyi öğrenerek büyüdük. Malezya pazarına girdiğimizde de krizle karşılaştık. O nedenle krizlere fırsat gözüyle bakıyoruz."

Muhtar Kent ilham verdi Mandela elçi yaptı

NANDO'S'un kurucularından Robert Brozin ve Fernando Duarte'nin de katıldığı toplantıda, Robert Brozin, Nando's'un Türkiye Sözcüsü Burak Atay'a üzerinde `Bir rolihlahla'dan bir rolihlahla'ya yazan
bir plaket verdi.
Robert Brozin, "Güney Afrika'daki başkanımız Mandela'yı burada temsil ettiğimizi düşünüyorum. Bizi Güney Afrika'nın bir elçisi gibi gördüğü için, her yeni girdiğimiz pazarda, kendisinin şahsen imzaladığı bir mektubu iletir. Rolihlahla ortalığı karıştıran demek oluyor. Gittiğimiz yerlerde ortalığı karıştırıyoruz" dedi. Türkiye'ye gelme fikrini kendisine Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent'in verdiğini aktaran Brozin, "Burada Muhtar Kent'e teşekkür etmek istiyorum. Türkiye'de restoran açma ilhamını veren kişi o oldu. Türkiye'ye ilk defa kendisiyle araştırma yapmaya geldim" diye konuştu.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İlhamı Kent verdi Nando's Türkiye'de

Portekiz usülü tavuk restoranı Nando's'un ilk restoranı Cevahir Alışveriş Merkezi'nde faaliyete geçti.

Nando's'un kurucularından Robert Brozin, kendilerine Türkiye'de restoran açma ilhamını veren kişinin Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent olduğunu belirterek "Türkiye'ye ilk defa kendisinin sayesinde geldim" dedi
Star

'Muhtar Kent tavsiye etti Türkiye'ye yatırım yaptık' 
 
Dünya içecek devi Coca-Cola'nın Dünya Başkanı Muhtar Kent, Güney Afrika'yı ziyareti sırasında tanıştığı Nando's tavuk restoranlarının kurucuları Robert Brozin ve Fernando Duarte'ye Türkiye'de iş yapma tavsiyesinde bulundu. 
 
Bugün İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi'nde ilk şubesini açan şirketin kurucusu Brozin, "Bu ülkede iş yapmamızı tavsiye ettiği için Muhtar Kent'e teşekkür ederiz. Ürünlerimizin Türk damak tadına uygun olduğunu ve Türkiye'de başarılı olacağımızı söylemişti. Türkiye'ye de pazar araştırması yapmak için ilk kez onunla gelmiştim." dedi. Pazara Gren Lemon şirketine master franchise (ana distribütörlük) hakkı vererek giren Nando's gelecek ay da Bağdat Caddesi'nde yer açacak. Şirket, bütün şubeleri kendi yatırımlarıyla açarak 2010 sonunda 10 şubeye ulaşmayı planlıyor. Beş yılda 50 milyon dolarlık yatırım yaparak 60 şube hedefleniyor. Nando's dünyada 26 ülkede 850'den fazla şubeye sahip. Türkiye'de olmaktan memnuniyetini ifade eden Brozin, "İyi bir krizi harcamak olmaz. Hızlı hareket etme yeteneğimizden dolayı krizde kolayca büyüdük." diye konuştu. Nando's'un Türkiye ekibinde 50 kişi çalışıyor. Şirket açtığı her restoranla 25-30 kişi için iş imkanı sağlayacak. G. Afrika menşeli şirket, Güney Afrika'nın özel peri peri sosuyla Portekiz usulü tavuk ürünlerini özel dekorasyonlu restoranlarında satışa sunuyor.
Zaman

Afrika'nın tavukçusu Nando's da geldi

Afrika'nın Peri-Peri soslu tavuklarıyla ünlü zinciri Nando's, ilk restoranını Cevahir AVM'de açtı. Nando's, Türkiye'de beş yılda 50 milyon dolar yatırımla 60 restoran açacak

Afrika'nın ünlü Peri-Peri sosuyla marine edilerek, ateşte Portekiz usülü pişen tavuklarıyla bilinen restoran zincirlerinden biri olan Nando's, Türkiye'deki ilk restoranını Cevahir Alışveriş Merkezi'nde açtı.
Nando's, Avrupa'daki dördüncü ve dünyadaki 27'nci ülkesi olarak seçtiği Türkiye'de 50 milyon dolar yatırım yaparak, beş yıl içinde 60 restoran açmayı hedefliyor. Nando's'un kurucuları Fernando Duarte ve Robert Brozin açılış dolayısıyla Türkiye'ye geldi.
Aralık ayında da Bağdat Caddesi'nde ikinci restoranını açacak olan Nando's, bu açılışla birlikte Türkiye'de hızlı bir şubeleşme sürecine girmeyi planlıyor. `Nando's'un Türkiye'ye gelmesinde The Coca ColaCompany'nin CEO'suMuhtar Kent'in büyük etkisi olduğunu belirten Brozin, "Muhtar Kent'le Güney Afrika ziyaretinde karşılaştık. Konuşmalarımızda Nando's lezzetlerinin Türk damak tadına çok uygun olduğunu belirterek, bizi Türkiye'ye davet etti. Bu ziyaret bize Nando's Türkiye'yi açmak konusunda büyük ilham verdi. İstanbul'a tutkuyla geldik" dedi.
Nando's'un Peri- Peri sosunun da ilginç bir öyküsü var. 16. yüzyılda Portekizli kaşifler Baharat Yolu'ndaki yolculukları sırasında uğradıkları Güney Afrika'nın verimli topraklarında yetişen ve yerli Swahili halkının Pili-Pili dediği fakat daha sonra adı Peri-Peri'ye dönüşecek olan Afrika kuşunun gözünü andıran `Bird's Eye Chili' biberine rastlamışlar. Bu biberden yapılan sos da günümüzde Nando's'un tavuğuna sos olmuş. (Radikal)
Radikal

Muhtar Kent önerdi, Nando's Türkiye'de ilk şubesini açtı

Bugün dünyada 850'den fazla restoranla faaliyet gösteren Güney Afrika kökenli Nando's, Türkiye'de ilk şubesini açtı. Restoranın, kriz döneminde Türkiye'ye gelmesinde Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent'in de etkisi büyük oldu.

Güney Afrika'dan dünyaya yayılan restoran zinciri Nando's, Türkiye'de ilk şubesini İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi'nde açtı. Kendilerini "krizlerin markası" olarak tanımlayan Nando's'un kurucularından Robert Brozin, Türkiye'de mağaza açma fikrini ilk olarak Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent'in verdiğini söyledi.
Robert Brozin, "Muhtar Kent, Güney Afrika'ya yaptığı bir seyahat sırasında bize Türkiye'de de bir restoran açmamızı önerdi. Kendisi Türklerin de bu tadı seveceğini söyledi. Hatta restoran açmadan önce kendisi ile birlikte Türkiye'ye araştırma yapmaya geldim" dedi.
Nando's'u krizde büyüyen bir marka olarak da tanımlayan Brozin, kriz ortamında Türkiye pazarına girmelerini ise şöyle değerlendirdi: "Firma olarak krizlere bakışımız 'iyi bir krizi harcamak olmaz' şeklinde. Biz şirket olarak hep krizle birlikte büyüdük. Örneğin 23 yıl önce bu serüvene Güney Afrika'dan başladığımızda, orada birçok sıkıntı ve krizle karşı karşıyaydık. Bunun yanında 1999 yılında Malezya'da şube açtığımızda da bu ülkede Güney Asya krizi yaşanıyordu. Bu nedenle biz firma olarak krizlere fırsat gözü ile bakıyoruz."
Nando's'un 5 yıl içinde Türkiye'ye 50 milyon dolarlık yatırım yapacağını kaydeden Brozin, "Türkiye'de ikinci şubemizi yine bu yıl içinde Bağdat Caddesi'nde açacağız. 2010'da 8 şubeye ulaşacağız. İlk iki yıl İstanbul'da olacağız. Daha sonra 5 yıl içinde Türkiye'de 60 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Mandela'nın da temsilcisi
Nando's restoranlarının tüm dünyada aynı zamanda Güney Afrika'nın eski cumhurbaşkanı Nelson Mandela'yı da temsil ettiğini ifade eden Brozin, "Kendisi bizim restoranlarımızın müdavimlerinden. Nando's olarak Güney Afrika ruhunu dünyaya taşıdığımız için bizi diğer ülkelerde kendi ülkesinin bir temsilcisi gibi görür. Bu nedenle her yeni girdiğimiz ülke için kendi yazdığı bir mektubu bize verir. Türkiye için yazdığı mektubu da Nando's Türkiye temsilcisi Burak Atay'a verdik" dedi. Nelson Mandela'nın yazdığı mektupta yer alan "Rolihlahla" kelimesine de dikkat çeken Brozin, "Mandela'nın diğer bir ismi de Rolihlahla. Bunun kelime anlamı ise 'ortalığı karıştıran' demek. Bu kelime bize de uyuyor. Çünkü biz de girdiğimiz ülkelerde ortalığı karıştırıyoruz" dedi.
Nando's restoranlarının master franchise hakları Türkiye pazarında Green Lemon adı verilen ve 6-7 ortaklı bir yatırım şirketine ait. Markanın Türkiye sözcülüğünü ise daha önce Divan Otel'de de yöneticilik yapan Burak Atay yapıyor. Atay, şirketin Türkiye'deki büyüme modelini şöyle anlattı: "Türkiye'de master franchise haklarına sahip olan Green Lemon, İstanbul'daki şubeleri kendisi açacak. Fakat şirket İstanbul dışında, dünyada da yeni gelişmekte olan yatırımcılarla yüzde 50-yüzde 50 joint venture modeli ile büyüyecek.

Cirosu 1 milyar doları aşıyor
Güney Afrika'nın Johennesburg kentinde 1987 yılında küçük bir restoranla serüvenine başlayan Nando's bugün dünyada 26 ülkede 850'den fazla restoranla faaliyet gösteriyor. Cirosu 1 milyar doları aşan firma, özellikle Güney Afrika'ya özgü peri sosları ve 24 saat boyunca marine edilen tavuk mönüleri ile tanınıyor.
Referans

Nando's tutkuyla İstanbul'a geldi, Muhtar Kent'ten ilham aldı
  
Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent'in önerisiyle Türkiye'de girme kararı alan Portekiz usulü tavuk restoranı Nando's, ilk restoranını Cevahir AVM'de açtı. Hedef, hızlı yayılarak Türkiye'de 8.5 yıl içinde 60 restoran açmak

PORTEKİZ usulü tavuk restoranı Nando's'un kurucularından Robert Brozin, kendilerine Türkiye'de restoran açma ilhamını veren kişinin Coca-Cola Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent olduğunu belirterek, 'Türkiye'ye ilk defa kendisinin sayesinde geldim'' dedi. Brozin, Nando's'un Türkiye'deki ilk restoranının Cevahir Alışveriş Merkezi'nde açılmasını duyurmak amacıyla düzenlenen basın toplantısında Nando's'un sırrının, 'dünyanın en iyi tavuğunu'' sunmaları olduğunu söyledi. Tavuklarının, Güney Afrika'dan getirdikleri 'Peri-Peri'' sosuyla ateşte Portekiz usulüyle hazırlandığını anlatan Brozin, İstanbul'a tutku ile geldiklerini belirtti. Muhtar Kent ile bir Güney Afrika ziyaretinde konuştuklarını hatırlatan Brozin, 'Bize Türkiye'de restoran açma ilhamını veren kişi Muhtar Kent oldu ve Türkiye'ye ilk defa kendisinin sayesinde geldim. Bu yüzden kendisine teşekkür ediyorum'' dedi.

Bir kola fiyatına sınırsız içecek
BURAK Atay, Coca-Cola ile aralarında özel bir anlaşma olduğunu ve restoranlarda bir Coca-Cola fiyatına sınırsız Coca-Cola içilebildiğini söyledi. Diğer bir soru üzerine de Nando's markasıyla 4 farklı soslarının olduğunu dile getiren Atay, bu sosların marketlerde de satılacağını bildirdi. Restoranlarında sadece tavuk eti değil, kırmızı etin de olduğunu dile getiren Atay, en iddialı ürünlerinin ise 'tavuk ciğeri'' olduğunu söyledi.

5 yılda 50 milyon $ yatırım
NANDO'S Türkiye Marka Sözcüsü Burak Atay da, Cevahir Alışveriş  Merkezi'nden sonra ikinci restoranlarını önümüzdeki ay Bağdat Caddesi'nde açacaklarını bildirdi. Türkiye'de restoran açmaya devam edeceklerini anlatan Atay, 'Önümüzdeki yıl 8,5 yıl içerisinde de 60 restoranın üzerine çıkmayı hedefliyoruz. 5 yıl içerisinde Türkiye'ye yapacağımız yatırımın toplamı ise 50 milyon doları bulacak' diye konuştu.
Akşam

Kent ikna etti Mandela'nın tavukçusu Nando's geldi

Mandela'nın "G.Afrika'nın gururu" dediği tavuk restoran markası Nando's ilk mağazasını Cevahir'de açtı. İşin ilginci markayı Muhtar Kent ikna etmiş

AFRİKANIN ünlü Peri-Peri sosla ateşte Portekiz usulü pişirilen tavuklarıyla ünlenen Nando's Türkiye'deki ilk restoranını İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi'nde açtı. Gelecek ay ikinci restoranını Bağdat Caddesi'nde açmayı planlayan Nando's, 2010'da 8 restorana, 5 yıl sonunda da 60 restorana ulaşmayı hedefliyor. Nando's bu restoranlar için 50 milyon doları aşan bir yatırım gerçekleştirecek. Nando's'u Türkiye'ye getiren 62'si Kıbrıs Türk'ü, 4'ü Türkiyeli 6 ortaklı yatırım şirketi Green Lemon İstanbul dışında açılacak restoranlar da yerel işletmecilere yüzde 50 ortak olacak.

1987'DE DOĞDU
Türkiye'deki ilk restoranın açılışına katılan Nando's'un yaratıcılarından Robert Brozin, Nandos'un Türkiye'ye gelmesinde Coca Cola Ceo'su Muhtar Kent'in çok önemli bir payı olduğunu ifade ederek, "Muhtar Kent'e çok teşekkür etmek istiyorum. Güney Afrika ziyareti sırasında bana Türkiye'de böyle bir restoran açmam konusunda tavsiyede bulundu ve beni davet etti. Türkiye'ye ilk kez kendisiyle böyle bir restoran açmak için incelemeler yapmak üzere gelmiştim" dedi. Kendilerinin, Güney Afrika Cumhuriyeti eski Devlet Başkanı Nelson Mandela'yı temsil ettiklerine inandıklarını dile getiren Brozin, ''Mandela, Nando's'u çok sever ve bizi Güney Afrika'nın ruhunu başka ülkelere taşıdığımız için Güney Afrika'nın bir temsilcisi olarak görür. Bu nedenle açtığımız her restorana bizzat kendisinin imzaladığı bir mektup iletiyor'' diye konuştu. Nando's'un Türkiye Marka Sözcüsü Burak Atay da Nando's'un öyküsünün, 1987 yılında, başladığını bugün 26 ülkede 850'den fazla restoranda hizmet verdiğini belirtti.

Soslar, market rafına girecek
Nando's markasıyla 4 farklı soslarının olduğunu dile getiren Atay, bu sosların marketlerde de satılacağını bildirdi. Atay, sosların pazarlamasının da Green Lemon tarafından yapılacağını kaydetti.

Mandela'dan imzalı mektup
NELSON Mandela'nın Afrika ruhunu ve yapısını taşıyan imzalı tablosunu Nando's Türkiye Marka Sözcüsü Burak Atay'a veren Brozin, "Tabloda 'Bir Rolihlahla'dan diğerine' yazıyor. Nelson Mandela'nın tam ismi Nelson Rolihlahla Mandela. Rolihlahla'nın anlamı; ortalığı karıştıran demek. Biz de Türkiye'ye biraz ortalığı karıştırmaya geldik. Her gittiğimiz yerde ortalığı karıştırıyor, tavuğu yeniden tanımlıyoruz'' ifadelerini kullandı.
Sabah

Siz gelemediniz biz gelelim dedik! 
 
Nando's, ilk restoranını Cevahir AVM'de açtı

2010 Dünya Kupası'nın ev sahibi Güney Afrika'nın Peri-Peri soslu, ateşte pişen tavuklarıyla ünlü Nando's, ilk restoranını Cevahir AVM'de açtı. 5 yılda Türkiye'de 50 milyon dolar yatırım yapıp 60 restoran açacak şirketin kurucusu Brozin, Türkiye'ye Muhtar Kent'in referansıyla geldiğini söyledi

Portekiz Usülü Tavuk Restoranı Nando's'un kurucularından Robert Brozin, kendilerine Türkiye'de restoran açma ilhamını veren kişinin Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent olduğunu belirterek, "Türkiye'ye ilk defa kendisinin sayesinde geldim" dedi. Cevahir Alışveriş Merkezi'ndeki ilk Nando's restoranının açılışı nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Brozin, Nando's'un sırrının, "dünyanın en iyi tavuğunu" sunmaları olduğunu söyledi. Tavuklarının, Güney Afrika'dan getirdikleri "Peri-Peri" sosuyla ateşte Portekiz usulüyle hazırlandığını anlatan Brozin, "Nando's'un yatırım yaptığı 27'nci ülke olan Türkiye yeniliğe açık genç nüfusu ile Nando's için büyük potansiyel. 2010 Dünya Kupası maçları Güney Afrika'da oynanacak. Ülkenin bu kadar gündemde olduğu bir dönemde Nando's'un Türkiye'de yaratacağı etki, iş ve dostluk ilişkilerini çoğaltacak" dedi.

Hedef 5 yılda 60 restoran

Brozin, kriz ortamında yatırım yapmanın en önemli ilkeleri olduğunu vurgulayarak, "Biz krizden korkmuyoruz. Hızlı hareket eden yapımızla krize fırsat gözüyle bakıyoruz" dedi. Nando's Türkiye Marka Sözcüsü Burak Atay da, 2'nci restoranlarını Aralık'ta Bağdat Caddesi'nde açacaklarını bildirdi. Atay, "Önümüzdeki yıl 8 restoran, 5 yıl içerisinde de 60 restoran hedefliyoruz. 5 yıl içerisinde Türkiye'ye yapacağımız yatırımın toplamı ise 50 milyon doları bulacak" diye konuştu.

Nelson Mandela'dan mektup

GÜNEY Afrika Cumhuriyeti eski Devlet Başkanı Nelson Mandela'yı temsil ettiklerine inandıklarını dile getiren Robert Brozin, "Mandela, Nando's'u çok sever ve bizi Güney Afrika'nın ruhunu başka ülkelere taşıdığımız için Güney Afrika'nın bir temsilcisi olarak görür. Bu nedenle açtığımız her restorana bizzat kendisinin imzaladığı bir mektup iletir" değerlendirmesini yaptı.

Nelson Mandela'nın Afrika ruhunu ve yapısını taşıyan tablosunu Nando's Türkiye Marka Sözcüsü Burak Atay'a veren Brozin, şöyle konuştu:

"Tabloda 'Bir Rolihlahla'dan diğerine' yazıyor. Mandela'nın ismi aslında Nelson Rolihlahla Mandela'ymış. Rolihlahla'nın anlamı ortalığı karıştıran demek. Biz de aynı şeyi yapıyoruz. Her gittiğimiz yerde ortalığı karıştırıyor, tavuğu yeniden tanımlıyoruz."
Vatan


Geri Dön