19 / 05 / 2024

Narbel Yolu'nda sonra başka bir yolda da göçük meydana geldi!

Narbel Yolu'nda sonra başka bir yolda da göçük meydana geldi!

Karabağlar Tahsin Yazıcı Mahallesi'ndeki yolda da tıpkı Narbel'de olduğu gibi çökme meydana geldi. Öğrencilerin okula gelip giderken kullandıkları yolda hala önlem alınmadı.



Narlıdere'de rezidans inşaatı sırasında müteahhit firma tarafından yıkılan istinat duvarının, İzmir'in en pahalı yolu Narbel'in çökmesine yol açmasının yankıları sürerken, benzer bir vakanın da Karabağlar'da yaşandığı ortaya çıktı. Tahsin Yazıcı Mahallesi'nde yapımına başlanan inşaatın temeli kazılırken, yolun istinat duvarı çöktü. İnşaat alanının üst tarafında kalan 9306/2 Sokak'daki yol, istinat duvarının yıkılması sonucu, göçtü. Yolun çökmesinin ardından müteahhit firma inşaatı durdurdu. Karabağlar Belediyesi, yolu trafiğe kapattı ve zemindeki çatlakları asfaltladı. Aydınoğlu Mehmetbey İlkokulu öğrencileri okula gidiş ve gelişlerde çöken yolu kullanmaya devam ediyor. Adeta faciaya davetiye çıkartan ihmale çevre sakinlerinden tepki var. Bazı veliler çocuklarını kendileri okula götürüp getiriyor. 


KADERİNE TERK EDİLDİ 

"Çocuklarımızı sokakta bulmadık" diyerek isyan eden vatandaşlardan Mehmet Uğur, "Bu yol zaten en başında yanlış yapıldı. Zemin çok yumuşak. İnşaattan sonra çökmeye başladı ve bu hale geldi. Kaderine terk edilmiş halde böyle gün geçtikçe çökme devam ediyor" dedi. "Yol çöktüğünden bu yana çocuğumu okuldan kendim alıyorum" diyen Nadire Kaya, "Çocuklarımız bu yolu kullanıyor. Geçerken çökecek diye aklımız çıkıyor. Burası çökerse hesabını veremezler. 20 gün oldu kimse burayla ilgili bir önlem almadı" diye konuştu. Çevre sakinlerinden Mert Akarsel, "Yol inşaat başlayınca çöktü. Sadece yolu kapatmakla yetindiler. Yağmur yağdıkça çökmeye devam ediyor. Evlerimizde çökecek diye korkuyoruz" dedi. 


FİRMAYA CEZA KESİLDİ 

Egeli Sabah'a açıklama yapan müteahhit firma yetkilileri ise yolun çökmesine, zeminin moloz ve çöplerden oluşmasının sebep olduğunu savundu. Firma yetkilileri, "Zamanında bu yol yapılırken, herkes getirmiş moloz, çöp dökmüş. Bu olayın sorumlusu molozların ve çöpün üzerine asfalt atarak burayı yol yapan dönemin belediyesidir. Biz inşaata başlamadan önce arsamızda zemin etüdümüzü yaptırdık. Üst arazinin yumuşak zemin olduğunu biz nasıl bilelim?Belediye ile konuştuk, istinat duvarını da karşılama kararı aldık" diye bilgi verdi. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da Egeli Sabah'a yaptığı açıklamada, sorumluluğun müteahhit firmada olduğunu belirtti. Firmaya ceza kesildiğini, belirtilen sürede istinat duvarı yapılmaz ve hasar telafi edilmezse cezanın uygulanacağını kaydeden Selvitopu, "Söz konusu arazide 2008 yılında başka bir firma inşaat ruhsatı almış. Fakat 2 yıl boyunca çalışma yapılmayınca, ruhsat yasalar gereği iptal olmuştur. Sonrasında şimdiki firma başvurarak ruhsatını almıştır. Yolun çökmesi ise firmanın zemin etüdü yaparken istinat duvarının altına inince gerçekleşmiştir. Firmaya istinat duvarı için prosedüre uygun proje yapmalarını bildirdik. Uygun proje gelince biz bekletmeden onaylayacağız. 18 metre yükseklikteki istinat duvarı ve çöken yol müteahhit firma tarafından eski haline getirilecek" dedi. Öte yandan 18 metre yüksekliğindeki istinat duvarının inşasının yaklaşık 2 ile 2,5 ay süreceği öğrenildi. Şimdi belediyelerin yol ile ilgili olarak önlem alıp almayacağı bekleniyor. 


Sabah Egeli


Geri Dön